С развитието на бременността вие все по-лесно долавяте какво прави малкото създание вътре. Ритниците и юмруците са резки и силни, преместването на цялото тяло създава усещането за преобръщане, а движенията на ръцете са като пърхане с криле. Към края на второто тримесечие, когато лежите с гол корем, може да видите как той се мести настрани. Чудо на природата, нали?

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER ОЩЕ СЕГА

Вече сте в 28-ата г.с. и теглото на мъничето е 1000 г, а височината 38 см. бебето така в притиснато в матката, че при опипване на корема може да кажете коя част от тялото му къде се намира. Дупето и главата са горе-долу еднакви по размер, въпреки че при пипане главата е по-твърда. Ако едната страна на корема ви е твърда, там е гърбът на бебето. На допир ръцете са малки и твърди. Все по-често ще посещавате проследяващия бременността ви акушер-гинеколог за запис на сърдечните тонове.

Мъничето заема позиция за старт, въпреки че е рано, то се подготвя. През дългите скучни дни бебето ви е ангажирано с усъвършенстване на уменията си да мига, хълца, да диша по-добре и да смуче палеца си по-интензивно – цял набор от трикове! Освен това бебето сънува! В полза на това говорят наблюдаваните движения на очните ябълки, типични за фазата на сънуване. Но какво ли би могло да сънува едно още неродено дете? Най-вероятно своята майка.

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА

Вече сте близо до финалната права – има огромна разлика с началото на бременността ви. Отминаха дните на „удобство“, към момента сте съсредоточени да следите движенията на бебето – ритането или неговата липса. Не спите през нощта, тревожите се през деня, краката ви са подути, умората – налице, а болката в гърба е черешката на тортата. Остра болка, която прорязва долната част на гърба или краката ви. Може да бъде причинена, когато разширяващата се матка притиска седалищния нерв. За щастие, това често може да бъде третирано чрез промяна на позата, масаж или приемане на леки болкоуспокояващи.

Усещате ли кожата си по-чувствителна? Не се изненадвайте, тялото е натоварено с важната задача да износи плода, а хормоните започват да бушуват. През този период най-големият орган се нуждае от специална подкрепа и внимание. Поради повишаването на притока на кръв е възможно кожата често да се зачервява, също така не е изключено да е суха и опъната, със силно изразено чувство на дискомфорт. Консултирайте се със своя акушер-гинеколог преди да закупите козметика.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Външни белези на сухата кожа са пърхотът, лющенето, зачервяването, сърбежът, чувството за опъване. Какво е нужно в тези случаи? Преди всичко приемането на повече вода, витамини, белтъци, микроелементи, растителни мазнини и спазването на строга хигиена. Влагата се набавя отвън. Имайте предвид обаче, че излишните течности пак изсушават кожата и тя пак ще вехне. Всеки ден пийте до 1.5 л вода, зеленчукови сокове, чай, яжте супи. Кожата „пие” и през нощта. Между 23–24 ч. дехидратирането достига своя максимум, като следствие от засилената нощна активност на клетките, които точно тогава се заемат с възстановяването си. През нощта кожните клетки превключват на режим „ремонт”, за да компенсират всички дневни грехове: преяждане, прегряване, травмиране, замърсяване... Затова вечер яжте сочен плод или изпивайте чаша прясно мляко или поне 300–350 мл минерална или чешмяна вода. След свалянето на грима от лицето и деколтето поставяйте хидратиращ крем най-добре с портокалов или прасковен екстракт. Правете го задължително по гърдите и корема през 9-те месеца и след раждането. Любимите витамини на кожата са А, Е, С, D и някои от група В. Витамин А доставят морковите, доматите, рибата, млякото, маслото. Този витамин осигурява здравия тонус и блясък на кожата. Соята, зехтинът, пшеницата, пастата съдържат много витамин Е, който поддържа кожата здрава, еластична и опъната. Кивито, цитрусовите плодове, ябълките, зелето, магданозът, т.е. почти всички плодове и зеленчуци, внасят в организма витамин С. Той и витамин D са мощни антиоксиданти и правят кожата гладка, тонизират я. Богати на витамин D са рибата и морските деликатеси, маслото, черният дроб. Това е витаминът, който помага за унищожаването на пигментациите, появили се през бременността. В тази роля му съдейства и витамин С.

Някои от симптомите, които може да изпитате, са:

Мелазма: Освен стрии, набраздяващи корема и бедрата, понякога по кожата се появяват и по-тъмни петна – т.нар. хиперпигментация. Хиперпигментацията през 9-те месеца се нарича мелазма или „маска на бремеността” и се характеризира със симетрични тъмни петна, най-често по лицето. При появата на тъмни петна по кожата е препоръчително да се консултирате с дерматолог и не на последно място бъдете внимателни, когато се излагате на слънчеви лъчи.

Кървящи венци: Възпалените венци се познават по огненочервения им цвят. По тях се появяват лъжливи венечни джобове. Типичен симптом е лесното кървене, а в напреднал стадий може да се появи и слаба болка. 
Въпреки че хормонално обусловеният гингивит е временен,  той може да доведе до значителна загуба на венечно прикрепване на зъбите и от лъжливи венечните джобове да преминат в истински, а при най-тежките случаи може да се стигне и до загуба на кост. Ето защо още при първите симптоми на възпаление добре е да потърсите помощта на специалист.

Запушен нос: То се дължи на променения хормонален баланс. Хормоните на бременността разхлабват тъканите, носната лигавица набъбва и дишането се затруднява.
За да улесните дишането, понякога е достатъчно само да повдигнете малко по-високо главата си в леглото. Срещу набъбналите лигавици помагат обилното поемане на течности и овлажняването на въздуха в помещенията. Промивките със солена вода преди лягане също облекчават.

Слабост или замаяност: Възможно е отпадналостта да се дължи на анемия, която е опасна за бебето. Обикновен кръвен тест може да установи наличието й, а вашият лекар ще ви предпише желязосъдържащи добавки. Не приемайте тези добавки без консултация с лекар, защото в големи дози желязото е токсично.

Подуване на корема и газове: През 9-те месеца храносмилането в червата се забавя, за да може поетата храна да се обработи най-ефективно, т.е. от нея да се извлекат всички жизненоважни хранителни вещества. Това причинява поява на газове. Не се нахвърляйте лакомо на яденето. Яжте често, но по-малки порции. Дъвчете бавно, за да не гълтате въздух. Избягвайте храни, които раздуват червата, като лук, боб, зеле, карфиол… Обръщайте внимание кои храни водят при вас до повече газове, за да ги избягвате. Понякога причината може да е дори прясното мляко...

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: