Колкото повече месеци се изнизват, толкова по-реално ще чувствате, че у вас расте нов живот. И разбира се, по-често ще получавате сигнали от него, защото коремната стена, която ви дели, не е толкова добър изолатор. Време е за късната фетална морфология на плода с доплерово изследване.

Срещата наближава – вече можете да различите частите на тялото на бебето. Мъничето в утробата ви е дълго 41 сантиметра и тежи приблизително 1400 грама. То толкова се е притиснало в матката, че с лекота установявате какво положение е заело. Докосвайки корема си, по твърдостта ще различите дупето и главичката. Те са с еднакви размери. Там, където е гърбът на бебето, коремът ви ще е по-твърд.

Движенията на бебето са ясно отчетливи, енергични и активни. Именно затова си мечтаехте през ранните месеци от бременността, нали? Ако можехте да надникнете какво става в топлия басейн, щяхте да видите как мъничето плува, танцува и движи ръчички и крачета. Вече има значително по-малко свободно място за акробатничите му изяви, но още малко ще продължите да усещате утробата си като населено от ято пеперуди място. Бебето вече може да различава светлосенки, притежава обоняние и усещане за вкус (опитва околоплодната вода с език – по  вкус тя напомня първото мляко, което то ще засуче от мама). Развиващото се в утробата бебе вече може да усеща всичко онова, което усеща и едно новородено.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

През 30-а гестационна седмица (последната от седмия календарен месец) „поздравите“ на бебето ви са все по-видими и отвън. Когато то се движи, погледнете голия си корем и ще забележите как по него ту-тук, ту-там се появяват изпъкналости – може би това са петичка, юмруче… В тези моменти, ако таткото е до вас, нека и той да сложи ръка върху корема ви. Не се изненадвайте от неговото вълнение. Едва ли сте предполагали, но наистина тази задочна среща с нероденото бебе ще го трогне дълбоко.

Ако друга бременна все се възхищава на пърхащото в нея човече, а вие рядко усещате сигналите на своето бебе, не се безпокойте. Всяко бебе е различно и има свой ритъм. В случай че по-дълго време „нямате връзка“ с бебето, обадете се на своя акушер-гинеколог – той ще ви прегледа и ще преслуша сърдечните тонове на бебето.

Смята се, че плодът в корема лудува средно през 10% от времето, тоест помръдва около 30 пъти на всеки час. Вие няма да усещате всяко движение, защото обикновено се долавят тези, които са с продължителност над 20 секунди. През седмия месец бебето ще бъде по-активно нощем, а сутрин ще спи. Опитайте да „размърдате“ палавничето, хапвайки нещо сладко или парче шоколад.

Може би вече непрестанно мислите за раждането, понякога сте тревожна, друг път – превъзбудена. А конфликтна ли сте? Близките ви биха могли да отговорят на въпросa най-лесно. Безспорно добрата новина е, че през бременността и нивото на ендорфините – хормоните на щастието, се повишава. Няма как обаче да сте на режим „постоянно весела“. Природата се е погрижила да има някакъв баланс и най-вероятно хормоналната буря ше ви люшка между радостта и безпричинната скръб или тревога. Заслужава си да се грижите за ендорфините. А това означава преди всичко да снабдявате организма си с храни, които осигуряват добро ниво на кръвната захар. Така ще противодействате на главоболието, умората и гаденето.

Някои от симптомите, които може да изпитате, са:

• Безсъние: Най-големият проблем в този период на бременността е наедрелият корем, на който се дължи неудобната поза за сън. Киселините и паренето в хранопровода, както и енергичните движения на бебето допълнително пречат да заспите. В края на бременността дълбокият сън забележимо се скъсява, а събужданията зачестяват. Това обаче може да се възприеме като естествена подготовка за будуванията с бебето. Спането на цикли с различна дълбочина е защитен механизъм на природата. Фазите на повърхностния сън позволяват на майката бързо да реагира на бебешкия плач. Как може и в този период да удължите съня?
 Намерете добрата поза. Добре е да лежите на лявата си страна, защото така най-малко се затруднява кръвоснабдяването на бебето. Можете да подпрете корема си с няколко възглавници, а една да сложите между краката. Така ще облекчите тазобедрените и коленните стави.
 Без преяждане. Балансираното хранене, без трудносмилаеми ястия, е залог за спокоен сън и добро здраве. Това е наложително, особено ако лесно получавате киселини.
 Сладко преди лягане. Чаша топло мляко с мед или ментов бонбон може да ви успокои преди сън. Отделеният инсулин действа приспиващо. Така че по-добре хапнете нещо сладко, отколкото да вземате приспивателни.

Отичане на крайниците: Известно отичане на стъпалата, глезените и пръстите на ръцете е напълно нормално за бременността. Носете широки удобни дрехи и избягвайте къси чорапи със стегнат ластик около глезените. Ако обаче лицето ви започне да отича, зрението ви се наруши, подпухнете изведнъж или единият от глезените ви е значително по-подут от другия, възможно е да е налице сериозно нарушение, като прееклампсия. Това налага незабавно да се обърнете към вашия лекар. След раждането организмът ви бързо ще се освободи от излишните течности. През първите дни може да забележите, че уринирате и се потите повече. В резултат на това отоците ще изчезнат. Така че въпреки неудобството, което причиняват, те са само временно странично явление.

Умора: През последните месеци на бременността, когато бебето вече е значително по-голямо и по-подвижно, умората отново ви връхлита. Тялото ви трябва да се справя с нарастващата тежест на корема. Притискането на вътрешните органи създава дискомфорт и може да причини безсъние, което допълнително засилва умората. нуждаете от достатъчно сън и като продължителност, и като качество. Опитайте да си лягате малко по-рано от обичайното, за да си осигурите поне 8–9 часа сън. Така организмът ви ще има възможност да се справя с натрупаната през деня умора.

Кървене от носа: Някои бъдещи майки са изненадвани от кръвоизливи от носа. Дори и да не ви се е случвало преди обаче, няма повод да се притеснявате. Кръвотечението от носа е чест спътник на бременните, особено през второто и третото тримесечие.  Причините са увеличеният кръвен поток, циркулиращ в тялото, и хормоналните промени, настъпващи със зачеването. Това създава напрежение на по-чувствителните носни капиляри и те се пукат. Мембраните на носа се подуват и изсъхват, особено през летните горещини или зимните вечери, когато топлината от парното изсушава въздуха вкъщи.

Бракстън Хикс контракциите: Ако коремът ви се втвърдява за няколко секунди и след това се отпуска, значи получавате подготвителни контракции. Жени, които имат по-тънки коремни стени и не са наддали много през бременността, усещат тези състояния много по-осезаемо от другите. Често контракциите са предизвикани от ритниците на бебето, от ставането от леглото, от по-резки движения. Нормално е да получавате по 5–6 контракции на ден. Те не бива да са болезнени. Ако обаче почувствате болки в кръста или в корема и неприятните усещания зачестят (10–15 дневно), задължително се консултирайте със специалист.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: