Дишайте спокойно и се наслаждавайте на бременността си. Никой не е така свързан с друг човек, както бъдещата майка и бебето през бременността. Пренаталните преживявания са изключително интензивни и дълбоки. В моменти на стрес или на лошо настроение нивото на определени хормони в организма на майката се покачва. Те циркулират в кръвообращението и проникват през плацентата до бебето. Кортизолът – пратеникът на негативните майчини емоции, също стига до нероденото дете. Ако обаче майката изпитва радост, към бебето „пътуват” ендорфини –  хормоните, които доставят добро настроение. Вашето тяло и интуиция ще ви подскажат, ако нещо не е наред. И не забравяйте, че щастливата майка е предпоставката за щастливо бебе – постарайте се да изпълните съзнанието си с позитивни мисли.

В настоящата напреднала фаза на 9-те месеца се изискват внимание и специална грижа поради все още големия риск за бебето от преждевременно раждане. Все пак, ако досегашното проследяване на бременността е извършено прилежно, с всички съпътстващи рутинни и специализирани изследвания, то рисковете са предвидими и сведени до минимум.

Остават само няколко седмици до 36-ата г.с., когато вече се приема, че органите на малкото човече са напълно развити и то може да се роди безпроблемно във всеки един момент.

През настоящия период бебето тежи около 1500 г и е високо 41 см.

Мозъчните връзки на детето се развиват с бързи темпове и как иначе, та нали трябва да станат милиарди! Друг любопитен факт е, че мъничето ви е сънливо и прекарва много време в т.нар. REM-сън (повърхностен сън), през който сънува, и в това време провежда мозъчния си тренинг.

Вашето умно бебче умее и да обработва информация, приемайки сигнали от всички пет сетива. Да, то може да усеща всичко, каквото усеща и едно новородено - различава светлосенки, притежава обоняние и усещане за вкус (с език опитва околоплодната вода. По вкус тя напомня първото мляко, което то ще засуче от мама).

След 30 седмица бебето може да произвежда сълзи. Ирисите вече са способни да се движат,  респективно зениците да се свиват или разширяват в отговор на светлинни дразнения. Ние сме свикнали да смятаме, че бебето стои на тъмно в утробата, но дали е тъмно, или светло, зависи от околната среда. Бебето може да реагира на различни фактори, включително звук, светлина и мирис, защото и петте сетива са развити и функционират в тези седмици. Някои бебета развиват предпочитания към определена музика. Можете да забележите, че бебето обикновено е активно, когато ви се спи и обратно. Костната система продължава  развитието си, натрупвайки калций, фосфор и желязо. Често при ултразвуковия преглед ще видите как бебето смуче палеца на ръката си или на крака си. Завършва развитието на ноктите, а миглите, веждите и косата продължават да растат. Всъщност някои бебета изсмукват палците си толкова енергично, докато са в утробата, че се раждат с мазол върху тях.

Не е изключено да се появят някои от следните неразположения:

• Главоболие: Разходете се на чист въздух и бъдете физически активни (ако не сте на легло поради рискова бременност). Би трябвало силното главоболие да се повлияе от медикаменти, предписани, разбира се, от следящия бременността акушер-гинеколог. Обратното може да сигнализира за наличието на прееклампсия.

• Хемороиди: Необходимо е да поддържате добра хигиена, да отделяте време за спорт и да спазвате подходящ хранителен режим. Не допускайте да се появи запек - упражненията за стягане на тазовото дъно ще ви се отразят отлично.

• Пигментни петна: Въпреки че все още не е напълно изяснена връзката между хормоналните промени през 9-те месеца и появата на пигментните петна, предполага се, че те се провокират от повишените нива през третото тримесечие на естрогените, прогестерона и меланина – пигмент, намиращ се в епидермиса, чрез който се абсорбират вредните ултравиолетови лъчи, за да се предотврати проникването им в тъканите. Хормоналното влияние се доказва от факта, че освен бъдещите майки, и жени, които приемат орални контрацептиви, също са предразположени към поява на пигментни петна.

Често уриниране: Честото ходене до тоалетна по малка нужда е типично за бременността. От една страна, хормоналните промени правят кръвообращението в бъбреците по-интензивно, което води до по-бързото запълване на пикочния мехур. От друга обемът на кръв и телесни течности се увеличава с около 50%, което означава, че много повече течности се преработват през бъбреците и се изхвърлят от тялото. Честите позиви се причиняват и от увеличения корем в края на бременността, който притиска пикочния мехур.

• Мамнезия: Струва ли ви се понякога, че мозъкът ви е решил да си вземе 9-месечен отпуск? Думата произлиза от майка и амнезия – това е майчин инстинкт, който автоматично се задейства след зачеването. Мамнезията „се захранва“ и от бурните хормонални промени, от нарушения сън, от стреса. Учените твърдят, че в мозъка на бъдещите майки се появява т.нар. „доминанта на бременността”. Тя прекроява висшата нервна система. С нея могат да се обяснят и странните хранителни желания, засилената ранимост и обидчивост, появата на страхове от различно естество, но най-вече свързани със здравето – на бременната и на бъдещото ѝ дете.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: