Все се по-близо! Нямате търпение за прегледите при акушер-гинеколога, нали? Срещите с обитателя на утробата ви са емоционални и незабравими. Помнете - когато родите, тези пъстри 9 месеца ще ви липсват, въпреки че имат своите предизвикателства и трудни моменти.

Може би вече сте минали през късната фетална морфология (периода 30 – 32 г.с.) и сега сте напълно спокойна, че всичко с бебето е наред.

При третия ехографски преглед бебето е толкова голямо, че не се побира напълно на екрана. Затова пък сега виждате такива прелестни детайли като нослето му. За раждането е важно да се знае къде се намира плацентата и дали детето е в поза с главата надолу. Достатъчно ли е количеството на околоплодната течност? Всичко това лекарят изследва на този преглед.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

При бременни диабетички се правят контролни изследвания на кръв и урина. При жени с Rh (–) се изследва кръв за антитела. Много важно е да се следят внимателно движенията на бебето.

През 32-рата г.с. достига височина 43 см и тегло 2000 г. Натрупва се повече подкожна мастна тъкан, а кожата става по-гладка. Тялото на бебето продължава да се развива и да се подготвя за раждането. Костите стават все по-твърди. Органите на бебето вече са почти напълно развити, с изключение на белите дробове. Нервната система също продължава своето развитие и усъвършенстване.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Костният мозък произвежда червени кръвни клетки. Вашето бебе е почти готово да се роди. Ноктите на ръцете достигат до края на пръстите, но ноктите на краката все още не са напълно развити. Бебето вече има коса, което може да предизвика у вас усещане за киселини и гадене.

Движенията на плода стават все по-ограничени, тъй като той нараства и пространството му намалява.
Вече сте в осми лунарен месец и вашата матка заема голяма част от коремната кухина. Тя се опира в долните ребра и може да усещате болка и дискомфорт в областта на гръдния кош.

Нараствайки, бебето притиска вътрешните органи, което причинява задух и често уриниране. Случаите на инконтиненция са нормални при кашлица, кихане или смях.

Може да имате запек, главоболие, болки в стомаха, кървене от носа, кръвотечение от венците, болки в гърба, спазми в мускулите на краката, разширени вени, оток на краката около глезените.

Тазът се разширява и това е още една от причините за болки, особено в гърба. Може да забележите коластра, изтичаща от гърдите ви – това е жълтеникава течност, която предхожда производството на мляко. Старайте се да пиете много течности, движете се умерено, но и не забравяйте почивката и съня. Когато седите, повдигайте краката си. Лежете и спете на лявата си страна. Яжте повече плодове и зеленчуци – по възможност сезонни.
Тъмната линия по корема ви става все по-забележима. Нарушенията на съня в периода на бременността са често срещано явление и не трябва да ви плашат. Продължавайте да правите упражнения за тазовите мускули, особено ако страдате от инконтиненция.

Посещавайте курсове за бъдещи майки - препоръчваме ви училището за родители на списание „9 месеца“, разбира се!

Започнете да купувате вещи за новороденото бебе и не оставяйте всичко за последния момент, освен ако нямате пълно доверие в бъдещия татко и помощниците, които ще бъдат с него, докато вие сте у дома или в болницата.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: