Всяка седмица от бременността си има своето очарование, не се съмняваме, че се вълнувате как се променя бебето и вашето тяло още от първия ден, в който разбрахте, че ще ставате мама. Сладурчето в утробата ви е пораснало, през 33-ата г.с. то е с дължина 44 cм и тежи 2100–2250 грама, а в 36-ата г.с. вече е около 48–49 см и с тегло около 2750–2950 грама. В този срок то свива зениците си, когато върху тях попадне светлина. 

Добри новини – бебето започва да се разполага по-ниско в таза, което намалява натиска на гръдния кош и лесното задъхване. Хайде, поемете си въздух!

Бебето вече заема цялата матка и не се върти. Имунната му система все още е незряла, въпреки че приема антитела от плацентата, а след като се роди, ще ги получава от коластрата и кърмата. През този период белите дробове на бебето напълно се развиват и производството на повърхностно активни вещества в алвеолите се увеличава, което ще му помага да диша след раждането.

Moже да има пристягания в корема, които наподобяват контракции. Очаква се намаляване и на киселините след нахранване. Натискът върху пикочния мехур обаче се увеличава и може често да уринирате.

През този период е възможно да не наддадете на тегло, което не трябва да ви притеснява. Поради високата активност на хормоните, големия корем и безпокойството ви за раждането ще изпитате дискомфорт, свързан със съня и все по-трудно ще заспивате нощем. Експериментирайте с различни пози и се настройте положително – всеки проблем си има решение.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Много жени през този период на бременността имат усещане за подуване, разширени вени, хемороиди, болки в гърба, запек, лошо храносмилане, главоболие, затруднено дишане. Често се оплакват от трудно заспиване, виене на свят, запушване на носа, кървене от венците, увеличаване или загуба на апетита, мускулни крампи на краката, сърбеж по корема, горещи вълни, промени по кожата, по-чести Бракстън-Хикс контракции, умора, раздразнителност, повишена чувствителност и тревожност.

Гърдите ви може да се подуват, тъй като започват да се подготвят за кърменето. Не е изключено да усещате пристягания в корема, които наподобяват контракции.

Изпийте чаша вода и легнете – смяната на позицията на тялото ще ви повлияе благоприятно. Ако това са истински контракции, те ще се усилват и ще стават по-чести.

Подготвихте ли багажа си за родилния дом? Не забравяйте, че терминът на раждането на бебето е само прогнозна дата и трябва да сте в бойна готовност във всеки един момент.

Полезни съвети за мама:

 • Ако се чувствате тежка и трудноподвижна, не се натоварвайте с излишни дейности. Ако пък ви се струва, че преливате от енергия, не прекалявайте с чистенето и подреждането на дома. Пазете силите си за Деня!
 • Ограничете въглехидратите и млякото в менюто си.
 • През деня задължително почивайте по един-два часа.
 • Не се обездвижвайте! Правете често леки разходки.
 • Вземайте топъл (не горещ!) душ преди лягане. Спете на лявата страна, като подлагате възглавница под десния крак, който е сгънат в коляното. Ако принудително спите в полуседнало положение, подпирайте добре гърба и врата си с възглавници.
 • Не се прегърбвайте. Вечер правете леки упражнения за отпускане на гърба. Това ще помогне по-леко да понасяте тежестта на корема.
 • Правете гимнастика (свиване и отпускане) за укрепване на тазовото дъно, докато гледате телевизия, при уриниране.
 • Говорете на вашето дете. То ви чува и познава вашия глас.
 • Крайно време е да определите къде ще раждате.
 • Споделяйте преживяванията и чувствата си с вашия партньор, с приятелки, с близки хора.
 • Мислете позитивно за раждането. Вярвайте в себе си!

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: