Времето сякаш лети неусетно, нали? Още помните момента, в който теста за бременност ви изненада с двете чертички, а ето къде сте сега – трепетно броите дните от календата – намирате се в 34-а гестационна седмица и големият ден е близо. През този период бебето е високо 45 см и тежи над 2 кг.

Да, в коремчето на мама е тясно, а мъничето постепенно изпълва все повече пространството. Движенията му са ограничени (въпреки това минимум по 4 дневно), но вашият акушер-гинеколог ще ги проследява внимателно по време на прегледите. Нека да кажем и няколко думи за плацентата – един орган с много кратък живот, но с удивително важно значение за плода. Тя изпълнява за него едновременно роля на бели дробове, бъбреци и черен дроб – съчетава техните функции до съзряването на органите и до възможността за самостоятелно съществуване на бебето.

Любопитен факт е, че през 34-а гестационна седмица кръвоснабдяването на плацентата намалява, това води до нейното свиване, но в нея продължават да се изработват хормони, отговорни за лактацията.

Още по-прекрасно е и умението на бебето да затваря очи, когато дреме и ги отваря, когато е будно – постепенно се създават навици за сън по график.

Не се изненадвайте, ако видите форма на краче или ръчичка, натискащи корема ви отвътре – побързайте да снимате този миг (всички баби ще да ви благодарни).

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Не на последно място – ако слушате музика – подбирайте приятни и спокойни мелодии. Не повишавайте тон, когато сте ядосани, не влизайте в конфликти и вербални войни. Питате се дали бебето ви чува още от утробата? Проучванията показват, че след 24-ата г.с. малкото човече чува добре какво се случва наоколо. Матката не е тихо място. Бебето долавя куркането на червата, туптенето на сърцето на мама, нейния глас… Някои учени са убедени, че музикалността му може да се програмира още преди раждането. Виден американски цигулар и диригент, бил убеден, че е чувал музика още в майчината утроба и това му е дало тласък да започне кариерата си.

Проучванията показват, че бебетата предпочитат музиката, която са слушали през 9-те месеца.

В ролята ви на бъдеща майка можете да забележите следните прояви на бременността:

Болки в гърба: Големият корем изключително много натоварва и костната система на бъдещата майка. Хормоните на бременността пък правят мускулите и връзките по-отпуснати, поради което болките в гърба са често оплакване. Сред причините за тези болки е и стресът във всекидневието. Релаксирайте често, намерете си удобни обувки, не прекарвайте часове наред в седнало положение.

Хемороиди: Има жени, които са по-предразположени към хемороиди, и други, които независимо колко деца са родили, никога не са страдали от това заболяване. Ако сте сред първите, променете хранителните си навици, пийте повече вода и се разхождайте навън всеки ден.

Крампи: Симптомите са с денонощен ритъм, проявяват се главно по време на почивка, вечерно време и през нощта. Обикновено се засилват в първата половина на нощта с пик между 23:00 и 01:00 ч. след полунощ, когато температурата на тялото е най-ниска, и намаляват или напълно изчезват през втората половина на нощта, съвпадащо с нейното повишаване. Споделете със своя акушер-гинеколог, възможно е да имате недостиг на магнезий.

Обилно вагинално течение: Нормално е да имате такова, но е добре да се уверите, че не става въпрос за инфекция. Признаците на инфекция включват течението да бъде по-гъсто, с различен цвят от прозрачно-бяло, например зеленикаво, неприятна миризма, сърбеж и болезненост ниско в корема.

Стрии: Причината за тях е разтягането на еластичните влакна в дълбочина при незасегната горна част на кожата. Тук известна роля играят хормоналните промени. Под тяхното въздействие съединителната тъкан буквално „се напуква”, набраздява, разцепва.
Основните продукти за лечение и профилактика на стриите трябва да съдържат активни съставки като алантоин, колаген, еластин и т.н. Най-добре е да се използва т.нар. подхранващ крем.

Бърз растеж на косата: Не само кожата се изглажда, но и косата се сгъстява. Естрогените спират падането й, затова бременните се радват през деветте месеца на гъста и лъскава коса. Допълнителното сгъстяване на косата изисква и допълнителни грижи за предпазването й от цъфтене. 

Затруднено дишане: През бременността белите ви дробове са притиснати отдолу и поемат около 25% по-малко въздух, което води до честото ви задъхване. Опитайте поне при всяко второ вдишване да поемате въздух през носа и да издишвате всичкия въздух през устата. Така осигурявате място за повече свежо попълнение.

Безсъние: Дълбокият сън забележимо се скъсява, а събужданията зачестяват. Това обаче може да се възприеме като естествена подготовка за будуванията с бебето. Спането на цикли с различна дълбочина е защитен механизъм на природата. Фазите на повърхностния сън позволяват на майката бързо да реагира на бебешкия плач. Намерете добрата поза. Добре е да лежите на лявата си страна, защото така най-малко се затруднява кръвоснабдяването на бебето. Можете да подпрете корема си с няколко възглавници, а една да сложите между краката. Така ще облекчите тазобедрените и коленните стави.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: