Дотук добре! Сигурно много се вълнувате – 35-а гестационна седмица е сериозна цифра. Както се казва – много мина, малко остана. Към настоящия момент бебето е високо 46 см и тежи около 2400 г. Макар да няма твърде голям терен на разположение, то често рита с крачета и протяга ръчички. Възможно е обаче да не го усещате толкова активно, колкото преди.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Бъбреците на малчо са напълно развити, а черният дроб вече умее да преработва някои отпадни продукти (аплодисменти, моля). Предстои нещо, свързано с най-вълнуващия момент – раждането, а именно началото на подготовката - бебето ще започне да слиза в таза. Вече няма и помен от кльощавите ръце и крака на рожбата ви, към настоящия момент бебето е неустоимо и пухкаво (само за щипане и гушкане). To ще продължава да трупа телесни мазнини, за да е „във форма“ за новия свят след раждането. Променя се цветът на кожата на детето – от червена, тя става розова, а покриващият я верникс придобива много повече плътност. Деликатният мъх, разположен върху тялото на бебето, започва да окапва.

Не е изключено да се появят някои от следните неразположения:

Главоболие: Разходете се на чист въздух и бъдете физически активни (ако не сте на легло поради рискова бременност). Би трябвало силното главоболие да се повлияе от медикаменти, предписани, разбира се, от следящия бременността акушер-гинеколог. Обратното може да сигнализира за наличието на прееклампсия.

Разширени вени: Избирайте еластични чорапи и компресивни превръзки с помощта на съдов хирург. Важно е да са съобразени със състоянието на конкретния пациент, за да са с точната дължина и стягане. Също така избягвайте дългото стоене в изправено положение и продължителното ходене, както и горещите вани. Когато имате възможност, вдигайте краката си нависоко, така че  стъпалата да са на 10 см над нивото на сърцето.

Хемороиди: Необходимо е да поддържате добра хигиена, да отделяте време за спорт и да спазвате подходящ хранителен режим. Не допускайте да се появи запек - упражненията за стягане на тазовото дъно ще ви се отразят отлично.

Кървящи венци:  Изберете четка за зъби с мек или със супермек косъм, с еднакви по дължина влакна и малка глава. С нея хранителните остатъци се отстраняват по-прецизно и позивите за гадене, предизвикани от главата на четката, намаляват. До термина на раждане на всеки 1–2 месеца посещавайте стоматолога си за контролен преглед.

Розацея: Дами, пазете се от слънцето – най-силния провокиращ фактор. Използвайте  специални медицински продукти с фотозащита, които съдържат съставка, намаляваща зачервяването.

Мамнезия: Струва ли ви се понякога, че мозъкът ви е решил да си вземе 9-месечен отпуск? Думата произлиза от майка и амнезия – това е майчин инстинкт, който автоматично се задейства след зачеването. Мамнезията „се захранва“ и от бурните хормонални промени, от нарушения сън, от стреса. Учените твърдят, че в мозъка на бъдещите майки се появява т.нар. „доминанта на бременността”. Тя прекроява висшата нервна система. С нея могат да се обяснят и странните хранителни желания, засилената ранимост и обидчивост, появата на страхове от различно естество, но най-вече свързани със здравето – на бременната и на бъдещото ѝ дете.

AБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER
 

Брактън Хиск контракции: Те са по-слаби, краткотрайни, неритмични. Понякога се придружават с болка и приличат на периодично стягане на долната част на корема. Не зачестяват, а с течение на времето интензитетът им не се променя. Все пак обаче „фалшивото раждане” не е съвсем безобидно. Ако болките и стягането продължат, консултирайте се с акушер-гинеколога си. Обикновено проблемът изчезва след няколко дни покой, а при по-тежките случаи – след прием на медикаменти. Най-вероятно ще усетите подобни контракции и в края на бременността. Те подготвят организма ви (родилния канал и маточната шийка) и бебето за раждането.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: