Стъпка по стъпка вие и бебето се приближавате до първата ви среща един с друг. Няколко седмици ви делят от заветната цел! Чакането понякога е трудно, но крайният резултат си заслужава всички усилия.

Мъничето вече никак не е толкова „малко“, защото тежи около 2600 г и е високо цели 47 см. Разбира се, всяко бебе се развива индивидуално и ако вашето не отговаря на тези размери, това в никакъв случай не е проблем.

Промените в настроението ви са факт, а мъжът до вас определено е научил нещо ново за себе си – че е по-търпелив, отколкото е предполагал. Усмихнахте ли се? Надяваме се, че въпреки някои неудобства („малки подаръчета от бременността“) съумявате да запазите чувството си за хумор.

Знаем, че не ви е лесно – през тази гестационна седмица, матката заема почти цялата коремна кухина и достига до ребрата, именно това е причината дишането да бъде затрудно.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Важна е позата, която заемате – хоризонталното положение, може да предизвика гадене (матката все интимни притиска големите вени, което от своя страна забавя връщането на кръвта към сърцето). Препоръчително е да отпочивате в поза настрани или да се сдобиете с висока възглавница, върху която да се подпирате. 

В гърдите протичат протичат активни промени, чиято цел е да ви подготвят за кърменето. Какво се случва? Отделя се коластра, наричана още „предвестник на млякото“.

Бебето все по-често влиза в ролята на малък футболист без да се съобразява дали е нощ или ден. Това сигурно ви дава спокойствие и ви отказва от идеята да си купите домашен ехограф, който долавя сърдечната честота на активното човече в утробата ви – щом мъничето се движи, значи е добре.

Киселините обаче са онова нещо, срещу което искате да се борите  с всички сили! Виновна е матката – тя е толкова нараснала, че нахално притиска стомаха, предизвиквайки дискомфорт. За да ги избегнете яжте конкретни плодове и зеленчуци, хранете се често, но с малки порции.

Бъдете нащрек, защото колкото повече раждането наближава, толкова по-интензивни стават свиванията на матката, които имитират същинската родова дейност. Ако изпитвате нещо подобно, не се колебайте бързо да споделите с акушер-гинеколога, проследяващ бременността – възможно е да ви предпише подходящи медикаменти. Следете всяко усещане за тежест в долната част на корема, напрежението в матката най-вероятно е нормално, но не бива да се превръща в болка.

Преди да се паникьосате, заемете удобна поза – най-вероятно гореспоменатото напрежение ще ви напусне. Ако е така, със сигурност нямате повод за тревога. Но, ако притеснителните усещания продължават и наистина чувствате болка, позвънете на своя лекар. Ако все още е рано и терминът е далеч, специалистите, на които сте се доверили, ще преценят как да задържат процеса в името на вашето здраве и това на бебето.

Около две седмици преди раждането матката ще падне ниско долу и натискът върху диафрагмата ще стане значително по-малък. Главичката на наследника ви ще се спусне в областта на малкия таз – честито, затрудненото ходене и честото уриниране ще се превърнат във ваши спътници.

Следете теглото си – може би лекарят ви е препоръчал да не казвате повече от 300 грама седмично. Пийте достатъчно вода, но и не прекалявайте, защото обратното води до отоци.

Подготвихте ли багажа за родилното отделение? Имате още малко време, за да помислите по въпроса.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: