Добре дошли в 37-а гестационна седмица! През този период органите и системите в организма ви се променят в различна степен и с различно темпо. Симбиозата между бъдещата майка и бебето в утробата е сред най-забележителните уникални природни феномени. Очаква ви ежеседмичен запис на бебешките сърдечни тонове.

В 37-ата г.с. плодът е тежък около 2700 г и е дълъг около 45 см – това е първата седмица след която може да родите на термин вашето дете. В случай, че очаквате близнаци вероятността раждането да започне всеки момент е голяма.

Имунната система и вътрешните органи на бебето са почти напълно развити. образува се кортизонът, подпомагащ пълното съзряване на белите дробове. Надбъбречните жлези на вашето съкровище стават по-големи от бъбреци, а причината е производството на хормон, неутрализиращ последиците от стреса от раждането.

Интересен момент е т.нар. гнездене, когато жената започва да подготвя „гнездото” за появата на своето малко, създавайки за него едно безопасно, чисто и защитено място. Точно така – налице е майчиният инстинкт! Вече сигурно изпитвате подобен прилив на енергия и силно желание домът ви да „заблести“ от чистота.

Пригответе чантата с вещите си за болницата и не се преуморявайте. Пазете силите си за раждането. Използвайте всеки удобен момент за почивка, като лягате в странично положение.
Добре е списъкът с телефонните номера на Бърза помощ, на таксита, акушер-гинеколога, на близки и познати да е на видно място, особено ако сте сама през деня.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Може да се наложи да постъпите преди, по време или след термина в болницата, без да имате родилна дейност. Това не бива да ви притеснява –  по-добре е и за вас, и за бебето.
Ако до 42-рата г.с. не родите, предстои ви индукция (предизвикване) на раждането, за да се предотвратят усложненията от преносването.

Внимавайте - ако околоплодните води изтекат, вземете душ, след което бързо тръгнете към болницата, дори да нямате болки.
Както споменахме – през периода 37– 42-ра г.с., наблюденията на бременната са всяка седмица. При усложнения може и да са по-чести. При рискова бременност е желателно ежеседмично мониториране на плода чрез т.нар. нон стрес тест.

Чрез периодични гинекологични прегледи се преценяват състоянието и готовността на маточната шийка за раждането.
Десетина дни преди термина
акушер-гинекологът прави комплексна преценка на размерите на таза на бременната, големината на плода, рисковите фактори и съставя прогноза на раждането.
Към термина се извършва ултразвуково изследване на плода, което след термина се прави през всеки 2– 3 дни, като се следи темпото на намаляване на количеството на околоплодната течност.
Запомнете: само 5% от бебетата се раждат на определената дата. Вече знаете – раждането може да стане във всеки момент след 37-ата г.с.

Когато промените в маточната шийка напреднат и започнат болки и контракции, раждането вече е в ход.
Ранен предвестник на раждането е спадането на маточното дъно надолу поради смъкването на плода във входа на таза. Появява се напрежение в долната част на корема.
Непосредствено преди да започне раждането, се появяват чести позиви за уриниране, понякога и за дефекация. Сънят става особено неспокоен.

Възможно е през последните две седмици теглото ви да спадне. Това е сигнал, че бебето е напълно зряло и раждането ще започне до десетина дни.

След 37-ата седмица зрелостта на плацентата се проследява с ехограф. Има и скала, според която се определя зрелостта ѝ – от 0 до 1-ва степен се определя плацентата през по-голямата част на бременността, в края на 9-те месеца тя е 2-ра степен, което е знак за доносеност на бебето, а 3-а степен е сигнал, че детето вече се пренася и плацентата е остаряла. При тези случаи често се наблюдава и намаляване на околоплодната течност.

Независимо от обстоятелствата вашето спокойствие е на първо място - стресът на майката не се отразява благоприятно върху бебето в утробата.

Усмихвайте се и мислете положително, всичко ще бъде наред, а най-доброто предстои!

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: