Може би тръпнете в очакване? Не се учудваме, голямото събитие наближава – деветия месец е на две седмици разстояние. Припомняме ви, че е нормално бременността да продължи от 37 до 42 седмици. Преминали сте рисковия момент и не е нужно да се тревожите от преждевременно раждане – това определено е повод да се успокоите.

Колкото по-зряло е бебето, толкова по-лесно се адаптира към извънутробните условия. Ако се роди по-рано, възможни са нарушения в адаптацията. Доказано е, че при недоносените момченца рискът от усложнения е много по-голям, отколкото при момиченцата. Причината е, че бебетата от мъжки пол имат една хромозома повече.

Като че ли вече 9-те месеца не са толкова забавни – ритничетата на бебето сякаш направо се забиват в плътта ви. Причината е, че „квартирата” му става все по-тясна, околоплодната течност намалява и движенията му са максимално затруднени. Вече няма място за акробатични номера и в тези последни седмици обикновено движенията не са така интензивни. Заблуда обаче е, че до датата на термина бебето почти не мърда.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Макар всяко дете да се развива със свое темпо, най-вероятно вашето мъниче е с приблизително тегло 3,186 кг и височина 49,3 см. Какво ви очаква при лекаря? Любимото на всички мами – следене на сърдечни тонове. Всяка седмица ще имате възможността да слушате сърчицето на бебето, но няма да пропуснете и подробния гинекологичен преглед. С акушер-гинеколога ще коментирате позицията, която бебето е заело и начинът на родоразрешение. Предстоящото раждане ще се превърне в основна тема за размисъл.

Много жени се притесняват, че няма да направят разлика между предварителните и истинските контракции. Възможно е маточните контракции да започнат като ритмични, но след известно време да спрат и това да доведе до забавяне на разширението на шийката на матката. В такъв случай става въпрос за т. нар. „лъжливо" раждане. След известен период обаче процесът се подновява.

Може да разпознаете истинските контракции по няколко признака:

  • Появяват се на равни и чести интервали.
  • Периодът между тях постепенно се скъсява.
  • С напредване на времето стават по-силни.
  • Обхващат корема и гърба.
  • Болката се засилва.
  • Обикновено родилните контракции са придружават с изтичане на слузесто-кръвенисто течение, т.нар. „слузеста запушалка", или с изтичане на околоплодни води.

Изтичането може да е бавно процеждане на течност и изобщо да не го забележите или пък внезапно изпускане на цялото количество. Ако още не сте в болницата, когато се спука околоплодният мехур, обърнете внимание на часа, цвета и количеството на водите. След това веднага тръгнете за родилния дом. В началото всяка контракция започва постепенно, достига връхната си точка и след това затихва. През първите часове контракциите са през около половин час. Постепенно стават все по-чести, продължават по-дълго и са по-силни. Тръгнете към родилния дом, когато имате редовни болезнени контракции през 4–5 минути, продължаващи 30–35 секунди.

Трудно може да се определи броят на контракциите. Обикновено при раждащите за първи път жени те са повече. Най-силна болка се появява, когато започват изглаждането на маточната шийка и разкритието на цервикалния канал. Свиването на матката води до пълно разкритие на маточната шийка (10 см), при което бебето може да се роди.

В началото на раждането контракциите се появяват през около 15–30 мин, а малко преди бебето да се роди – през 2–3 мин. През първите часове болезненото свиване на матката продължава около 15 сек, в края – 1 мин.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: