Поздравления! В 39-а гестационна седмица бебето официално е готово да се появи на бял свят, вашето тяло също е подготвено за това, което следва.

Височината на бебето е около 50.7 см, а теглото му достига около 3.3 кг. Тези измервания няма да се променят много оттук нататък, но мозъкът на малчо все още расте с удивителна скорост - темпо, което ще продължи през първите три години от живота на детето.

Със сигурност вече сте нетърпеливи да гушнете своето малко-голямо чудо и всяка сутрин се питате „Кога ще бъде Денят?“. До седмица или две ще ви случи тази дългоочаквана първа среща, запазете още малко търпение.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Не се съмняваме, че вълнението е отстъпило място на страха, защото по време на 9-те месеца вие сте се подготвяли за предстоящото раждане. Може би сте гледали онлайн лекциите на списание „9 месеца“ – в случай че сте пропуснали, все още можете да изберете полезни теми от богатата онлайн библиотека в YouTube канала ни.

Никой не иска да пристигне в болницата твърде рано, както и да рискува да роди в колата. Как можете да разпознавате разликите между истинското раждане и фалшивата тревога.

Обръщайте внимание на следните класически предвестници на раждането:

  • Болезнени контракции: Най-голямото объркване, относно началото на раждането, се отнася до разграничаването на фалшиви и реални контракции. С наближаването на термина ви, може да почувствате симптоми, приличащи на тези преди раждане, като контракции, които причиняват леко неудобство и са с различна интензивност. За разлика от тези – подготвителни и фалшиви контракции, истинските, които сигнализират за реално приближаващо раждане, са болезнени.
  • Контракциите са повтарящи се и настоятелни: Можете да ги засичате. Когато контракциите са на разстояние между пет и седем минути в период от поне час, като всяка една става все по-напрягаща от предишната. Това ли е моментът, в който е време да потеглите към болницата или към родилния център? Не е задължително. Много зависи от вашата медицинска история и моментно здраве, както и дали това е първо раждане за майката или маточната шийка е била вече разширявана. Друг фактор е, на какво разстояние живеете от медицинската сграда, до която трябва да стигнете. Най-добре е да се свържете с лекаря ви. Ако това е първото ви раждане, вероятно ще можете да изчакате докато контракциите ви достигнат интервал от пет минути преди панически да се обадите на лекаря. Ако това не е първото ви раждане, се обадете на доктора, когато контракциите са на интервал от 10–15 минути. В общи линии второто раждане продължава по-малко време от първото. Когато се обадите на доктора си, не забравяйте да споменете прогреса и промените, които имате след последния ви преглед. Ако ви кажат да останете вкъщи още малко, направете го и се опитайте да сте спокойни. Това ще поддържа мускулите ви отпуснати, което ще подпомогне процеса на раждането и ще намали болката.
  • Изтичане на водите: Изливане или постояно капене  на течност е основен признак, че мембраната се е разкъсала  и раждането започва. Объркващото тук – някои жени, които са в по-напреднала бременност, може да имат изпускане на урина, защото главата на бебето притиска пикочния мехур. Как можете да разберете дали течението е урина или околоплодна течност? Вследствие на инконтиненция (изпускане на урина) превръзката няма веднага да стане наситено мокра, защото течността не изтича постоянно. Имайте предвид, че не е нужно да са се появили контракции, за да ви изтекат водите. Какво да направите? Отново трябва да се обадите на доктора си. Бъдете готови да разкажете какъв е цветът на течността. Ако течността е прозрачна, това е добър знак. От друга страна, ако течността е кафява или зелена, вашият лекар ще ви посъветва да се отправите веднага към болницата, защото това може да е признак за дистрес на плода или да сигнализира за нуждата от наблюдение на бебето отблизо. Трудно е да се предвиди как точно и колко дълго ще продължи раждането, но знанието, кои са признаците, индикиращи неговото начало, ще ви направи по-спокойни за това, което следва.
  • Падането на „тапата“: Не се плашете, ако забележите лепкаво, розово-кафяво зацапване върху бельото си. Това е сигнал, че слузестата запушалка, предпазваща матката от инфекции, е паднала. Това може да стане часове или дни преди раждането, но и по време на самия процес. 

Влизайки в деветия месец, активно ще поддържате контакт със своя акушер-гинеколог, който ще следи с ехограф състоянието ви, грижейки се вашата безопасност и тази на бебето.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - нашите лектори са доказани специалисти с мисия да бъдат полезни на всички бъдещи и настоящи родители.