На финалната права или 40-та гестационна седмица – поздравления, съвсем скоро предстои да се срещнете със своето бебе! Бебето ви тежи около 3,1– 4,1 кг и е високо 48– 56 см. Последните няколко седмици преди раждането могат да са изпълнени както с ентусиазъм от предстоящата среща с мъничето, така и със страх от раждането, а и с раздразнение защо времето тече толкова бавно.

Всеизвестен факт е, че бременността продължава 9 месеца. Едва ли подозирате, че това е само заблуда и че 40-те гестационни седмица са точно 9 месеца и половина. Все пак не се отчайвайте. Със сигурност накрая ще се радвате на прекрасно бебе. Проявете малко търпение. Известно е, че 30% от бременностите продължават повече 40 седмици и никой не може да предвиди кога точно ще се случи чудото.

През последния месец сърдечните тонове на бебето трябва да се преслушват веднъж седмично, а през последните две седмици –  два пъти в седмицата. Очаквайте появата на подготвителни контракции, кои са са краткотрайни, слаби и най-важното – безболезнени. Когато контракциите станат ритмични, все по-силни, по-чести и по-болезнени, те вече предхождат раждането. Понякога може да има и силни контракции за няколко часа, след това те да изчезнат. Но когато започнат по-чести, по-болезнени контракции през по-малък интервал, трябва да се потърси акушер-гинеколог.

Сред най-ранните сигнали за „важния момент“ са спускането на маточното дъно, изпадането на слузестата запушалка, изтичането на околоплодните води и гореспоменатите ритмични болезнени маточните контракции.

Би трябвало през деветия месец бебето да се е обърнало с главата надолу. Съществуват различни варианти, които да приложите, ако това все още не се е случило – определена поза на бъдещата майка по време на сън, използване на игли за обръщане на бебето и пр. Когато обаче  има къса пъпна връв или някакви аномалии при матката, когато бебето е застанало в неправилна позиция, то си остава така. В такива случаи то не може да се обърне от седалищно в главично предлежание.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

След като влезете в 9-ия месец, добре е да сте в постоянна връзка с лекаря, при когото ще раждате.  Може да не искате да родите с помощта на медикаменти като окситоцин, който засилва маточните контракции. В повечето случаи лекарите не съветват да се използват лекарства, освен ако не е абсолютно необходимо. Важното обаче е да задавате въпроси на доктора си и да го изслушвате, когато ви обяснява. Приемайте съветите му.

В края на 9-те месеца бременната страда от тежестта на големия корем, от подуването на краката и постоянните позиви да посещава тоалетната. Важното обаче е през последните седмици да се опитвате да направите дома си колкото може по-комфортен. Вслушайте се в сигналите на тялото си и не ги пренебрегвайте. Спете на повече възглавници, дори и да няма място за партньора ви на леглото.

Вземайте топъл душ вечер, преди да си легнете. Той ще ви помага да се справяте с болките в гърба, причинени от огромния корем. Възползвайте се от вълшебните ръце на бъдещия татко, който може да прави масаж на краката и гърба ви. Ако страдате от безсъние и се тормозите, помислете, че това е добра тренировка за времето, когато бебето ще ви държи будна през цялата нощ.

Страдате от запек? Пийте повече течности, движете се колкото може по-активно, консумирайте храни, богати на баластни вещества. Яжте сушени сини сливи, накиснати във вода, и изпивайте водата, в която са киснали. Няколко хапки кисело зеле също могат да ви помогнат.

Старт на раждането дават хормоните, които „кипят” в организма ви. В този период някои бъдещи майки дори повръщат или имат диария. Високото ниво на прогестерона (хормон, който 9 месеца ви е предпазвал от спонтанен аборт) изведнъж спада и дава възможност на матката да се свива. Нивото на естрогените се покачва и маточната шийка омеква. Контракциите се активират от простагландините и окситоцина…
Бебето се премества по-надолу и главата му се настанява в таза.

Причината е заемане на позиция за пътуването през родилния канал (ако не е разположено седалищно). При първа бременност това придвижване става 3–4 седмици преди термина. Ако раждате за втори път, главата на бебето може да остане високо до началото на родилния процес, защото мускулите на матката вече са се разтягали.

Звучи ли ви познато – потърсете своевременно своя акушер-гинеколог. Успех!

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: