Вече сте в 41-а гестационна седмица или иначе казано – в деветия месец. Изглежда, че бебето ви е избрало да се появи на бял свят по-късно от термина и това никак не се случва рядко. По-малко от 5% от бебетата се раждат на определения термин, а около 10% решават да продължат още малко престоя си в най-уютния хотел – утробата на мама.

Разгадаването на причините, които стимулират раждането, е вълнувало човечеството от векове. Бащата на медицината – Хипократ, е твърдял, че плодът задейства родилния процес, т.е. бебето излиза, когато огладнее. По-късно се е появила хипотезата, че раждането започва, когато мускулните влакна на матката на бъдещата майка не могат да се разтягат повече. Имало е и предположение, че стартът се провокира от разкъсването на околоплодните обвивки. Всъщност нито една от изброените хипотези не е напълно лишена от логика.

Различни хормонални изследвания показват, че бебето упражнява известен контрол върху собственото си раждане. Съвременната медицина стига до извода, че раждането не се провокира само от една-единствена причина, а от много взаимносвързани фактори. Тези фактори оформят съвършена система. В края на бременността хипофизата (жлеза с вътрешна секреция в мозъка) на плода функционира активно. В резултат се увеличава кортизонът – хормон, който подпомага съзряването на белите дробове. Доказано е, че нивото на този хормон в кръвта на пъпната връв е повишено след спонтанно раждане и е много ниско след предизвикано раждане или след раждане чрез планирано цезарово сечение. Поради това се приема, че хормоналната активност не само помага за узряването на плода, но и пряко влияе на старта на родилния процес.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Матката също се подготвя за раждането и има ключова роля за старта. Има едно важно природно правило – колкото повече едно мускулно влакно се разтяга, толкова по-голяма е вероятността то да се свие. Това важи и за матката. През бременността тя се разтяга, за да е „дом” на плода и впоследствие да успее да се свие максимално и да избута бебето навън. Когато се разтегне възможно най-много, тя започва да се свива. Това е причината, поради която многоплодна бременност или бременност с по-голямо количество околоплодни води, завършват с раждане преди определения термин.

В 41-а гестационна седмица ноктите на бебето вече са надминали върха на пръстите му – след раждането, то определено ще се нуждае от маникюр. Мъничето вече е с размерите на тиква, тежи около 3-4 кг и е високо около 48-56 см.

Не се тревожете, лекарите ще следят тоновете на бебето (сърдечният му ритъм ще се увеличава всеки път, когато то се движи), околоплодните води и плацентата -  ако се окаже, че има проблем, най-вероятно ще се стигне до индукция на раждането. В случай че не забележи нищо притеснително, акушер-гинекологът ще даде още време на бебето и така неусетно ще се окажете в 42-ра гестационна седмица.

Гледайте безплатните лекции в Училището за родители на списание "9 месеца":