Вече сигурно си мислите, че бременността ви продължава безкрайно. Е, винаги можете да имате колебания около конкретната дата на зачеване, освен ако 9-те месеца не са постигнати след инвитро процедура. Омръзна ли ви всеки ден близки и приятели да ви питат: „Хайде, какво става, няма ли да раждаш?“.

Към настоящия момент бебето ви е високо 48-53 см и тежи около 3,2-4,1 кг и определено ще се появи на бял свят скоро. Има много медицински причини, поради които точното определяне на термина е твърде важно. Ако той е грешно изчислен по-рано, може да поискате индукция (предизвикване) на раждането преди 42-рата г.с. Това вероятно ще създаде проблеми, тъй като индукцията преди 41-вата г.с. може да се окаже неефективна поради недоброто разширяване на маточната шийка. В такъв случай вероятно ще се наложи интервенция или цезарово сечение.


Ако терминът е изчислен погрешно късно, може да има други проблеми. След 42-рата г.с. рисковете за бебето са повече. Тогава перинаталната смъртност се увеличава двукратно, а след 43-ата г.с. тя се утроява. Заплахата често идва и от неправилното функциониране на плацентата.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Освен че осигурява обмена на кислород и хранителни вещества между плода и майката, плацентата произвежда два вида хормони – прогестерон и естрогени, които изпълняват много важна роля през 9-те месеца и по време на раждането. Първият хормон оказва релаксиращ ефект върху цялото тяло, но съдейства и матката да не изхвърли плода. Той възпира старта на преждевременните контракции.

В края на бременността обаче прогестеронът вече не може да спре контракциите. Кортизонът, който се отделя от надбъбречните жлези на плода, предизвиква понижение на нивото на прогестерона и повишение на естрогените. Това пък подпомага производството на простагландини – хормони, които засилват контракциите. Целият този комплекс от хормони формира перфектен механизъм, който да изтласква бебето към белия свят.

Хормоните поддържат контракциите

В случая основна роля играе окситоцинът, който се отделя от хипофизата. Не е доказано, че той определя старта на раждането, въпреки че постоянното му ниво в кръвта на майката поддържа контракциите и осигурява нормалното протичане на родилния процес. При започнало раждане, за да се регулират контракциите, на раждащата чрез система може да се влива окситоцин. Организмът на бебето също произвежда този хормон. Установено е, че след раждането концентрацията на окситоцина в артерията на пъпната връв е по-висока, отколкото във вената. С това се доказва, че и в организма на бебето се отделя този хормон.

Повечето лекари приемат, че раждането става между 37-ата и 42-рата г.с., без да обръщат особено внимание на изчисления термин.

Във Франция се съобщава термин в рамките на един месец, което според някои специалисти улеснява живота на бременните и намалява напрежението им. Така че, ако някой ви попита кога ще раждате, усмихнете се и съобщете само месеца. Вашият лекар със сигурност ще одобри това! 

Раждането наближава, ако:

  • Слузестата запушалка, предпазваща матката от инфекции, е паднала.
  • Контракциите ви стават болезнени;
  • Контракциите са на интервал от 10–15 минути;
  • Водите ви изтекат;
  • Имате диария;
  • Получите изненадващ прилив на енергия.

Абонирайте се за канала на списание "9 месеца" в YouTube - там ви очакват разнообразни и полезни лекции със специалисти за родители: