Първороден син? Мечтата на тати се сбъдна, ето че съвсем скоро на бял свят ще се появи неговият малък наследник. Повод за сълзи от щастие и истинска гордост. И така, след като родителите научат какъв ще бъде полът на бебето, започват големите дискусии – на кое име да поверят съдбата на рожбата си. Понякога няма въпроси, защото всичко е ясно – малкото ще бъде кръстено на баба или дядо. Все по-често обаче родителите избират различни имена, които не присъстват в семейната история. Означава ли това, че ,,изневеряват‘‘ на рода? Бъдещите родители, особено тези, които ще имат мъжки рожби, трябва да избират име на детето си с ясното съзнание, че един ден тяхното дете ще стане родител и ще даде своето име като бащино на децата си.  

ПРИСЪЕДИНИТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ Viber

Личните имена винаги са носели някакво историческо послание, свързано със семейството, рода или общността. От траките сме наследили обичая да се дават по три имена на детето, като по този начин се вписват и имената на бащата и дядото. Тази традиция се спазва и днес в Закона за гражданската регистрация и в Закона за българското гражданство. Това важи дори за извънбрачните деца, непризнати от бащата. Тяхното презиме и фамилия се записват според традицията, но не по бащина, а по майчина линия (презимето и фамилията на дядото по майчина линия).


Естествено е влиянието на римляните и старите гърци върху именната ни система. Имената на техните богове и владетели често пъти присъстват и до ден-днешен. Така например двама римски императора са оставили своите имена – Валентин (със значение „здрав, силен”) и Антоний (със значение „господство, добродетел, правда и мъдрост”). Две от най-често срещаните имена са от гръцки произход: Александър („покровител”), и Ангел („вестител”).

Да, всички можем да се съгласим, че имената дават силен заряд и следват собствениците си през целия им живот. Важно е решението за име на детето да бъде добре обмислено и подбрано спрямо динамиката на света, в който живеем. Разбира се, има хора, залагащи изключително на традиционните български имена, и точно обратното – такива, търсещи уникална формула на съзвучие, която да звучи добре на всеки език, да се приема лесно на всяка точка по света, но същевременно да е уникална и да носи индивидуален облик. Обръщайки поглед назад забелязваме, че най-често срещаното мъжко име в традицията е Иван, следват го Георги и Петър. Харесвани мъжки имена са били Димитър, Тодор, Никола и Васил, още повече, че те са имали своите патронни празници. Разпространени са и Цветан, Христо, Стефан, Гено, Ангел, Кирил, Стойо, Атанас.

Някои от най-харесваните мъжки имена към днешна дата:

 • Георги: древногръцко име, което означава земеделец (от гръцкото ge - земя, ergon - работа).Православната църква отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец, който се е борил и победил дявола в образа на змей. 
 • Александър: означава защитник на мъжете, но също така и воин на вярата. Това значение води началото си от Св. Александър Невски.
 • Иван: означава „Божия благодат”, това е името на покровителя на българския род – Свети Иван Рилски.
 • Мартин: произлиза от древноримския бог на войната Марс и означава „войнствен“.
 • Симеон: името е от еврейски произход, в превод – „изслушване" (на молитва) или „бог слуша" т.е. готов да изпълни молба или желание.
 • Никола: това е руският прочит на гръцкото име Николай, което означава „победител на народите“.
 • Габриел: еврейско име, което означава „Божия крепост“.
 • Давид: Библейско и еврейско име, носи значението „възлюбен, обикнат“.
 • Борил: историческо име, носещо родителското желание детето да бъде „стройно и вечнозелено като бор“.
 • Виктор: от латински „победите“, с исторически корени, прославящо най-добрите качества у човека.
 • Димитър: името е посветено на гръцката богиня на плодородието Деметра (от гръцкото demetrius). Свети Димитър е покровител на студа.

Бейби брендинг – странно, но факт

„Брандирането” на бебетата е термин, наложен от медии в САЩ по повод на избора на имена на децата на известните. Оказва се, че те мислят месеци и се консултират с астролози, нумеролози, шамани и какви ли още не специалисти, за да може бебето още с раждането си да получи звездна засилка, а бъдещите слава и пари да се заложат още в името му. Гуен Стефани и Гевис Росдейл пък нарекоха сина си с мощното и царствено име Кингстън. Кейт Бланшет пък заложи на академичното звучене и кръсти сина си Игнейшъс, което съкращава до Иги.

Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им осигури уютно пространство за комуникация и взаимопомощ. Очакваме ви и там!

Ако желаете, можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“