На снимката виждате най-едрите близнаци, родени в Шотландия. Разбира се, те са момченца, които несъмнено ще се превърнат в силни и здрави мъже един ден. И двете дечица се появяват на бял свят с тегло над средното на новородено – едното е с тежи малко над 3500 г, а другото – 3600  г. Близнаците са родени чрез цезарово сечение, а акушерките, присъствали по време на раждането, остават изключително впечатлени от размера им. Всъщност се оказва, че екипът не е израждал по-големи близнаци досега.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ  VIBER

В рода на майката на децата – Алана, има и други близнаци, така че новината, че тя също очаква цели  две бебета, не е голяма изненада. По време на прегледите ѝ през 9-те месеца жената е знаела, че бебетата са със задоволителни размери, но не е очаквала теглото им да бъде над три килограма. Може би е трябвало да се досети от размера на коремчето си. Преди появата на близнаците, семейството губи дъщеря, няколко дни след раждането ѝ. Алана споделя, че едното от момчетата изумително прилича на нея – нещо, което майката забелязва веднага щом го вижда. Близнаците вече са у дома и се радват на вниманието на своите родители и едногодишна сестричка.

Любопитни факти:

Вероятността за близнаци е по-голяма, ако в рода е имало такива случаи, ако жената е лекувана за безплодие чрез хормонална стимулация или ако зачеването е станало по метода ин витро.
Още през 6-ата гестационна седмица (г.с.) може да се види зачатъкът на втория плод, който понякога претърпява обратно развитие (т.нар. „синдром на изчезналия близнак”). Около 14-ата г.с. може да се потвърди със сигурност, че бременността е многоплодна.

Еднояйчните близнаци са с еднакъв генетичен код, защото се появяват след разделянето на една оплодена яйцеклетка на две зиготи, от които се развиват два ембриона от един и същи пол. По принцип те са съвършено еднакви, но по-късно под влияние на фактори от околната среда единият може да се развива по-различно от другия.
Двуяйчните близнаци се създават в резултат на едновременното оплождане на две отделни яйцеклетки от два сперматозоида, като се развиват в два самостоятелни околоплодни мехура с две отделни плаценти. Те се наричат „фалшиви” близнаци, защото не са по-близки помежду си в сравнение с останалите братя и сестри.

Снимка: Pregnancy Video