Редица изследвания са показали, че представите и мислите на майката, както и нейното емоционално състояние оказват влияние върху бебето преди раждането. Ако една жена се страхува, тревожна е и има притеснения през цялата бременност, тя на първо място не би могла да се наслади на това прекрасно време и ще живее с повече страх и тревожност, вместо с положителни очаквания и мисли.

Биохимия, хормони - влиянието им става директно върху бебето по пътя на плацентата и пъпната връв. Неслучайно природата така е формрала нещата, че през бременността жената да е много по-емоционална, чувствителна и възприемчива. Детето запаметява всичко това на клетъчно ниво и ако майката е тревожна, то долавя тази тревога не само на биохимично ниво, а и чрез гласа й, чрез промяната в сърдечния и ритъм.

Стресът на майката влияе ли върху нероденото дете?

Стресът влияе и това е доказано. Затова и когато консултираме бременни жени в сайта www.e-therapy.bg, в който работим  повече от осем години, освен емоционално отреагиране на стресови ситуации, насочваме бъдещите майки и към занимания, които ще им донесат повече положителни емоции, които ще се предадат и на бебето им.

Бебето в утробата реагира ли на звуци и други външни дразнения?

Бебето реагира и това се регистрира при всеки преглед с ултразвук. Опити с четене на едно и също стихотворение от майката в последните месеци на бременността показват, че нероденото реагира още докато е в утробата с промяна на сърдечния ритъм, а след раждането също се наблюдават реакции на познатите рефрени.

Прочетете още: Как се развива бебето през 14-ата гестационна седмица

Как се отразяват спомените от раждането на порасналия човек?

Това е въпрос, на който най-добре би могъл да отговори специалист хипнотерапевт, тъй като чрез регресивна хипноза  могат да се извикат спомени от далечното минало. Има хора, които помнят как са наблюдавали родителите си от люлката и това е доста ранен познавателен опит. Съществуват и изследвания, които доказват наличието на „клетъчна памет”, която се трупа още със зачеването. След това отношението на родителите, възпитателните стратегии  и начинът на общуване дооформят характеровите особености на бъдещата личност.
 

Какви са психологическите аспекти на кърменето?

Кърменето е изключително важно за емоционалната връзка майка-дете. Самата поза, очният контакт и удоволствието в очите на бебето създават уникални моменти, които не могат да се сравнят с нищо друго и за жената, и за детето. Създава се чувство за безопасност и доверие, което е базова характеристика за този възрастов период.