Бебешката кожа невинаги е гладка като кадифе, както е според клишето. Предлагаме ви малък „справочник“ какво може да очаквате през първите месеци. Добрата новина е, че постепенно повечето кожни проблеми при бебенцата изчезват, без да е нужна някаква специална намеса.

„Ухапване от щъркел” (вид родилно петно)

Как изглежда? Червено петно, без подуване, най-често на тила на новороденото, понякога на челото, на клепачите или на седалището.


Коя е причината? Плътно под кожата са разположени множество фини разширени кръвоносни съдове.
Какво помага? Търпение, тъй като тези безобидни петна изчезват най-често през първата година от живота. Само на тила или на седалището могат да се задържат по-дълго.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER
 

Кога е нужна помощ от лекар? Когато не сте сигурни какво точно е петното или когато се променя.

„Монголско петно”

Как изглежда? Синкавокафеникаво оцветяване с големина на монета до длан, разположено на опашната кост, на дупето или на гърба на новороденото.
Коя е причината? Предизвикано е от натрупване на пигментни клетки на неправилното място. Причината е, че в кожата на зародиша са навлезли предшественици на пигментните клетки от тъканта на невралната тръба (от която по-късно се образува гръбначният мозък).
Какво помага? Изчакването – „монголското петно” изчезва само, най-късно през пубертета.
Кога е нужна помощ от лекар? Когато оцветяването на петното се увеличи.

Хемангиом

Как изглежда? Хемангиомът е синкавочервено петно, което може да е надигнато над нивото на кожата. Най-често е разположен на лицето, на останалата част от главата или на врата. В началото обикновено е с големината на глава на топлийка, като през първите шест месеца може да нарасне.
Коя е причината? Хемангиомите са доброкачествени новообразувания на кръвоносните съдове.
Какво помага? Нужно е да се изчака и да се следи дали хемангиомът расте. Обикновено той претърпява обратно развитие след шестия месец.
Кога е нужна помощ от лекар? Когато хемангиомът е в близост до важни органи (нос, очи, уши) и нараства.

Милии

Как изглеждат? Това са бели „зрънца“ под кожата на бебето, най-често по лицето и по раменете. Най-ясно се виждат, когато бебето е на около три седмици.
Коя е причината? Образуват се от хормоните на майката, които още действат в организма на бебето. Мастните жлези функционират по-интензивно от нормалното и секретът им се задържа на изхода на жлезите.
Какво помага? Изчакване! След шест седмици милиите обикновено изчезват от само себе си.
Кога е нужна помощ от лекар? Когато не знаете какво представляват тези „зрънца“.

Бебешко акне

Как изглежда? Бебешкото акне са червени пъпчици с малко жълто възелче в средата, които се разпространяват от лицето до горната част на гръдния кош, най-често през първите седмици след раждането.
Коя е причината? Количеството на хормоните на майката рязко намалява в кръвта на бебето след раждането. Същевременно кората на надбъбреците продуцира мъжки хормони. Най-често момчетата имат проблеми с това пренастройване.
Какво помага? Пъпчиците не трябва да се изстискват – това може да доведе до инфекция. Прилагането на мазни кремове и масла също не се отразява добре.
Кога е нужна помощ от лекар? Ако се притеснявате и смятате, че акнето е много силно изразено. Обикновено то изчезва след няколко седмици.

Крусти по главата

Как изглеждат? Предимно в областта на голямата фонтанела се образуват лепкави, лющещи се корички, които не сърбят. Разпространяват се и по лицето, в областта на пелените, слабините и подмишниците. Може да останат няколко седмици след раждането и да се появяват от време на време и по-късно.
Коя е причината? Крустите се образуват от слепени клетки от роговия пласт на кожата и секрет на мастните жлези. Причината за образуването им не е изяснена.
Какво помага? Крустите са безобидни и най-често изчезват сами. Може да пробвате да ги размекнете със затоплен зехтин или с бебешко олио, след което да ги отстраните внимателно с пръсти или с гребен.
Кога е нужна помощ от лекар? Ако не сте сигурни, че става дума за крусти, заведете детето на кожен лекар или на педиатър.

Невродермит

Как изглежда? Големи, зачервени зони по кожата, често с червени възелчета, на места с отделяне на секрет и образуване на крусти. Заболяването е придружено от силен сърбеж.
Коя е причината? При невродермита се съчетават наследствени фактори и фактори от околната среда. Открит е дефектен ген, който е отговорен за кожната бариера. В резултат на това кожата става много суха и се нацепва. Податлива е и на бактерии и алергии.
Какво помага? Рискът се намалява, ако кърмите бебето поне 6 месеца. Прекомерно сухата кожа се нуждае от третиране с мазен крем. Срещу сърбежа помагат хладки влажни компреси. Детето трябва да носи бельо и дрехи от памучни материи.
Кога е нужна помощ от лекар? Възпалената кожа винаги налага преглед от лекар.

Дерматит на пелените

Как изглежда? Силно зачервяване в областта на пелените.
Коя е причината? Изпражненията и урината, топлината под пелените и триенето дразнят кожата и улесняват навлизането на бактерии и гъбички.
Какво помага? Честа смяна на пелените, миене на дупето с чиста вода и по-често излагане на въздух, намазване със специални кремове за тази цел.
Кога е нужна помощ от лекар? Ако областта под пелените е не само зачервена, но и покрита с лъскав слой или с люспи и гнойни мехурчета.

Импетиго

Как изглежда? Мехурчета, зачервени в основата си, които се пукат и след това се образуват жълти корички. Могат да се появят на всяко място по тялото.
Коя е причината? Появяват се от поселяване и бързо размножаване на бактерии върху малки кожни наранявания. Това е най-честата кожна инфекция при децата.
Какво помага? Антибиотици за външна или вътрешна употреба.
Кога е нужна помощ от лекар? При образуване на крусти върху зачервена основа. Заболяването е силно заразно и бързо се разпространява в детските заведения.

Херпесна инфекция

Как изглежда? Устната кухина, устните и кожата около устата са огненочервени, виждат се мехурчета и крусти. Засягат се деца предимно между осем месеца и три години.
Коя е причината? Заразата става от първия контакт с вируса на херпеса чрез целувка или облизване на лъжицата или биберона на бебето.
Какво помага? Болкоуспокояващи разтвори, гел или крем, предписани от специалист.
Кога е нужна помощ от лекар? Винаги при възпалена лигавица на устната кухина!

Гъбични инфекции на кожата на главата

Как изглеждат? Зачервени участъци от кожата на главата с големина на монета до длан, които се лющят, а понякога и нагнояват. Може да причиняват силен сърбеж, често и повишена телесна температура и главоболие.
Коя е причината? Децата се заразяват едно от друго или от игра с болни животни (кучета, котки, крави).
Какво помага? Да не се предприема самолечение!
Кога е нужна помощ от лекар? Винаги при неясни възпалени места по кожата на главата на детето то трябва да се заведе на преглед при дерматолог.