Учените все по-категорично твърдят, че още докато е в майчината утроба, бебето развива ума си. До появата си на бял свят основните анатомични части на неговия мозък са почти изцяло развити. Мозъкът е готов да посрещне жизненоважните нужди на новороденото – да живее, да се усъвършенства и да се сближава с мама и татко…1-ви месец
Само 8 дни след зачеването мозъкът вече може да се открие във вид на слой от клетки, наречен ектодерма. Тези клетки се развиват бавно, но към края на първия месец на бременността се забелязва забележителен скок – около 31–33-ия ден мозъкът произвежда 250 000 неврона (нервни клетки) за минута. Наистина грандиозна дейност!


2–4-и месец
До 6-ата гестационна седмица (г.с.) всички зони в мозъка, които контролират емоциите, движенията, паметта и поведението, са в процес на обособяване. В този период най-подходящото стимулиране на мозъка е движението. Бебето ще започне да извива миниатюрното си телце и като помръдва, ще усеща заобикалящата го среда. До 8-ата г.с. то вече движи ръце и крака, а около 10-ата г.с. мърда и пръстчетата им. До четвъртия месец лявата и дясната половина на мозъка са се развили и почти диференцирали. В процес на формиране е мостът, който свързва двете полукълба.

Гестационни седмици - как се развива бебето

5–6-и месец
До 20-ата г.с. бебето вече се е сдобило с всички неврони, нужни до края на живота му, а мозъкът му вече е колкото монета от 20 стотинки. Най-важната негова анатомична част – мозъчната кора (отговорна за говора, мисловната дейност и емоциите), бавно се развива. Усъвършенстват се и сетивата. Към 23-ата г.с. бебето реагира на шум с рязко помръдване. Две седмици по-късно то може да разпознава гласа на мама и да изпитва емоции като вълнение и задоволство. През 6–7-ия месец движи пръстите, смуче палец и дори стиска юмручета.

Прочетете още: Да станеш майка на 57-годишна възраст

7–9-и месец
От 7-ия месец бебето проявява три типа реакции: бдителност – когато е нащрек и изследва, активност – когато рита и играе, и унес – когато спи “и сънува досегашния си жизнен опит”. Бебето вече използва сетивата си, за да опознава обстановката наоколо.
Най-напред се развива чувството за допир и миниатюрното създание обожава да се занимава с първата си играчка – пъпната връв. То може да достига маточната стена – обича да притиска лицето си до нея или да прокарва ръчичка по повърхността й.
Друго сетиво, което се усъвършенства, е слухът. Бебето вече може да различава гласове, музика, клаксон на автомобил… То чува и звуковете от тялото на мама – потока на кръвта, ударите на сърцето и куркането на червата. Бебето ще запомни това, което е слушало. Когато се появи на бял свят, то ще се успокоява от познатото звучене на нейния глас и от пулсирането на сърцето й.

12-а гестационна седмица

17-а гестационна седмица 

36-а гестационна седмица

38-а гестационна седмица


Съвети за умно бебе
Забравете алкохола! Прекаленото пиене може да увреди мозъка на бебето. Често включвайте в менюто си храни, богати на незаменими мастни киселини. Те са полезни за нервните клетки и за зрението. Яжте мазна риба (скумрия, херинга, сьомга), бадеми, орехи.  Откажете се от цигарите и не употребявайте наркотици – те могат да доведат до увреждания на плода. Консумирайте месо, мляко – прясно и кисело, сирене, зрял фасул. Съдържащите се в тях белтъчини формират жизненоважните части на всяка мозъчна клетка. Напомняйте си, че матката е идеалният дом за развитието на бебето и на неговия мозък.

Раждане без страх и болка