„Създаването на нов живот, ваш наследник трябва да е съзнателно действие, желано и осмислено и приемано като най-важното и съществено ваше дело, тук на земята“, казва аюрведа специалистът Ивалин Иванов от „Домът на Аюрведа“.

Ежедневният самомасаж е задължителна част от тоалета на бременните жени и кърмачките, тъй като помага за запазването на еластичността на кожата. Освен това всекидневното втриване на масажни масла позволява за дълбокото им навлизане в тъканите и подпомага за по-лесно и безболезнено раждане.

Моят термин и закъснялото раждане

Нормално раждане след секцио

Айдън Мустафов със съвети за лека бременност 

Според специалиста въпреки изключителното си подхранващо и лековито действие, аюрведичният самомасаж не е нещо трудно за изпълнение. Това е прекрасен начин да се погрижите за себе си, като подарите 10 минути внимание и любов на тялото си. „Има различни видове масажни масла, които може да използвате. Аюрведически се ползват най-често олио от студено пресован черен сусам за Вата, шарлан или кокосово олио за Пита и зехтин или синапено олио за Кафа. Ако искате, може да си добавите и няколко капки от любимото си етерично масло за разкош“, казва Иванов и споделя с нас кратък списък за различните доши:

- Вата - лавандула, канела, сандалово дърво, роза, здравец.

- Пита - лавандула, мента, чаено дърво, бял равнец, лайка.

- Кафа - босилек, канела, лавандула, чаено дърво, евкалипт.

За максимален ефект и пълно удоволствие масажът се прави в затоплено помещение със загрято олио. Най-добре е олиото да се държи в стъклено шишенце и да се постави в чаша с гореща вода, за да го задържи топло до края на масажа.

 

Как да проведем самомасажа?

Съблечете се изцяло и седнете на хавлия, която сте си предвидили за масажа. Започнете с малко количество олио, което нежно да втриете в корените на косата си. Ако не искате косата ви да е мазна, може да пропуснете тази част. Хубаво е поне веднъж седмично да масажирате главата си, тъй като това подобрява кръвообращението към главата и помага за мозъчната дейност, действа успокоително.

След това нежно масажирайте лицето и врата си, като с двете ръце започнете от средата и с плавни движения завършите до ушите.

Масажирайте ушите с малки кръгови движения с палците, като накрая сложите малко олио на върха на показалеца си и намажете вътрешността на ухото.

С лек натиск и бързи движения намажете цялото тяло, като започнете от ръцете и завършите с краката. Използвайте дълги движения за крайниците и гърба, и кръгообразни за гърдите, корема и ставите. Нежно масажирайте органите под гръдния кош и отделете специално внимание на дланите и ходилата.

След масажа може да си вземете топъл душ или вана, които ще помогнат на олиото да навлезе по-надълбоко в тъканите и ще увеличи ефекта от процедурата. По време на къпането избягвайте използването на сапуни, тъй като те допълнително изсушават кожата и отмиват голяма част олиото. За хората с по-суха кожа е препоръчително да останат с олиото.

При проблеми със зачеването:

- Жената и мъжът трябва ежедневно да се само-масажират с горещ зехтин. Целта е да се балансира Вата доша.

- Трябва дисциплина в отношение на хранене и спане – строг режим, който да се спазва много стриктно.

- Отделителната система трябва да функционира отлично.

- Сексуалните контакти трябва да се сведат до 2-3 на месец, по време на овулация. Ако овулацията или менструацията липсват, сексуалните контакти под всякаква форма трябва да бъдат избягвани до възвръщането на менструация.

- За да има добра бременност и леко раждане е важно, жената да полага усилия да поддържа Вата доша балансирана през целия период на бременност, най-вече през последните месеци, за да се гарантира успешно естествено раждане. Това включва следните грижи:

*Самомасаж на цялото тяло с горещ зехтин, гии или качествено сусамово олио всяка сутрин. При възможност да се посещават аюрведични масажи с масла 1-2 пъти на седмица.

*Приемане силни и балансирани храни, които дават достатъчно енергия и хранителни вещества – в никакъв случай да не се пропускат трите основни хранения за деня и да се вмъкнат още 2 допълнителни (към 10 и към 15 часа), които да включват нещо сладко (домашен сладкиш, кексчета, мляко с ориз или морковена халва), или само плодове (ябълки, круши, праскови, кайсии, сливи). *плодовете не се комбинират с нищо друго и е важно да се ядат индивидуално.

*Към обяда и вечерята е хубаво да се добавя допълнително масло Гии, което да помогне на тъканите да се възстановят и да станат по-гъвкави.

*Вечер жената е хубаво да си ляга не по-късно от 21, а сутрин да става към 6, за да може да направи сутрешната си медитация/молитва.

*Сексът по време на бременност е абсолютно забранен. Сексът във всяка негова форма изкарва Вата доша извън баланс и изразходва много важна за жената жизнена енергия (Оджас). Тя ѝ е дадена от Вселената за създаването на новия живот. Колкото и хормонална да се чувства, жената трябва да осъзнае, че тази сексуална енергия не е за нея да изразходва по никакъв начин, включително мастурбация.

*Пътуването също трябва да се избягва, особено пътуване със самолет, тъй като това автоматично изкарва Вата доша силно извън баланс.

*Ултразвук или сканирания на видеозон трябва да са само в краен случай.

*Добре е жената да приема допълнително Чаванпраш (Аюрведичен мармалад), като допълнителен източник на витамини и минерали, лесни за усвояване от организма.

*Дрехите на жената трябва да са удобни, светли и от естествени материали. Дънки и панталони не са препоръчителни.

*Стресът и срещите с „енергийни вампири“ трябва да се избягват на всяка цена – дори това да са ваши близки, приятели или колеги. Намерете начини да ги пропускате и си намерете амулет да ви пази енергийно.

*Последният месец на бременността трябва да се приема гии по 1 с.л. на всяко ядене, като допълнение в храната която вече е сготвена с гии. Това много подпомага раждането.

Масажирайте новороденото с маслото Гии, за да расте здраво и силно

Гии е най-висококачествената мазнина за консумация от човека. Гии не променя свойствата си при термична обработка и е незаменимо при готвене. То е изградено от специални мастни киселини, които много точно наподобяват тези в клетъчната стена на човешките клетки. Когато храна или лекарство е приготвено с Гии, то много лесно се усвоява от организма. Клетките свободно се отварят и приемат естествено всичко, което Гии им е донесло. Затова се знае, че Гии е способно да лекува и подхранва организма на клетъчно ниво. В Аюрведа, Гии е много предпочитано за приготвяне на лекарства.

Гии е лесно за храносмилане, хидратира и смазва органите в дълбочина, подобрява зрението и сетивните органи, подмладява кожата и придава блясък на косата. Гии е единствената мазнина, която подобрява работата на храносмилателната система като засилва метаболизма и повишава апетита. Действа като лубрикант в червата и помага на отделителната система.

Гии има свойствата да подхранва тъканите, костите и мускулите в дълбочина и е предпочитан вариант за масаж. Приемано вътрешно с храната в съчетание с външно масажиране е отличен начин за възстановяване след раждане. Гии се ползва за масаж на новородени бебета, за да растат здрави и силни. Има свойството да подхранва нервната система и по-специално миелиновата обвивка на невроните.

От аюрведична гледна точка, Гии е силно „сатвична“ храна. Тя носи в тялото ни светлата, просветляващата енергия, която подобрява настроението, прояснява мислите и дава желание за добро и чисто съществуване. Поради тази причина се слага в кандилото за пречистване на енергиите у дома.

Гии е било добре познато в България. Наричано е топено масло, запържено масло или пречистено масло и се е ползвало от народа за да не се разваля чистото масло. Рецепти от преди освобождението от турско робство показват, че по-заможните са използвали гии за готвене, а по-бедните свинска мас. Много хора по селата все още си правят гии без да го наричат по този начин.

Текст: Драгомира Иванова