„В природата има всичко, с което можем да се лекуваме“, смята Айдън Мустафов. Той роден на 19 декември, 1988 г. в Шумен. Завършил е средното си образование в СОУ „Н. Й. Вапцаров“ в град Айтос. В университета ,,Проф. д-р Асен Златаров" завършва бакалаварска специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ и магистратура - „Хранене и диететика“.

Айдън на турски език означава ,,светъл" и ,,учен". В светлината на пророческото предание: ,,Най-добрият човек сред хората е този, който носи най-голяма полза за човечеството, лечителят Айдън Мустафов, от малък проучва и търси знания за билките. Докато неговите връстници ходят на кафета и дискотека, той чете трудовете на Клавдий Гален, Руфус от Ефес, Павел от Егина, Моисей Маймонид, Ибн Езра и Ибн Сина, известен като Авицена. Участва на множество конгреси по фитотерапия в страната и в чужбина.

„Растенията не се нуждаят от хора, за да оцелеят, но хората се нуждаят от растения, за да продължат своя живот. Растенията, когато ги е имало, тук на тази земя, все още не са били родени първите хора. Всяко едно растение е създадено с определена цел. Всяко растение е лек за дадена болест. Бог се е погрижил за здравето на всеки един от нас“, казва Айдън.

„За увеличаване на околоплодните води препоръчвам сок от моркови. И още нещо – отварата от сушени смокини усилва стойностите на Антимюлеров хормон, стимулира производството на нови яйцеклетки.“

Г-н Мустафов, известно е, че като лечител сте помогнали на много жени да забременеят и то при случаи, при които медицината е безсилна, разкажете повече за това?

Първо искам да започна от учебника по биология, от който научаваме, че всяка жена идва на този свят с определен брой яйцеклетки и този брой не може да се увеличи. Не приемам този научен извод, защото в моята практика съм свидетел на увеличаването на АМХ (Антимюлеров хормон) и броя на яйцеклетките. Майките, които са с почти нулев АМХ, с които постигнахме този успех, са били отписани от лекарите с думите: „В този живот няма как да имате деца!". Сега те се радват на своите рожби. Не бива да забравяме, че научните знания ни казват истината, която е валидна само за днес, но утре може да се окаже, че същите тези знания са били грешни. Преди се вярваше, че най-бързият сперматозоид, който пръв достигне до яйцеклетката, може да я оплоди. Днес знаем, че яйцеклетката е тази, която избирателно решава точно кой сперматозоид може да проникне в нея и да я оплоди.

Откъде черпите опит и знания за отварите, които препоръчвате?

Моето юношество премина в четене на книгите на Клавдий Гален, Павел от Егина, Моисей Маймонид, Ибн Езра, Ибн Сина и Ибн ал-Джазар. По време на следването ми в университета имахме лекции по „Акушерство и гинекология". Изкарах и курс по фитотерапия при проф. д-р Ибрахим Сарачоглу, от когото научих много за лечението на репродуктивните проблеми.

Разкажете за някои от случаите на чудеса?

От 100 бременни жени 5 се оплакват от намаляване на околоплодните води. Съвременната медицина няма какво да предложи за увеличаване на околоплодните води и затова съществува голям риск за здравето на плода. В такъв случай трябва да се започне прием на сок от моркови за увеличаване на околоплодните води. Десетки жени са ми благодарили за този ценен съвет. Успехът е изключително висок. Слава на бога, той е създал лек за всяка една болест!

Периодът на бременност е много важен и деликатен, може ли дадете препоръки за хранене?

Храните и напитките, които трябва да се редуцират до минимум по време на бременност са мента, магданоз, зелен чай, салвия, хибискус, нишесте, зелен чай, захарна тръстика, бяла захар, бяло брашно, ечемик, царевица, дреболии, слънчоглед, тиквено семе, алкохол, туршии и оцет. Храните, които са препоръчителни по време на бременност са: копър, резене, маруля, сумак, артишок, рожков, анасон, ягоди, грозде, смокини, черници, и тиква. Четири пъти в седмица препоръчвам да се изпива 200 мл прясно изцеден сок от морков и три пъти в седмица по 100 мл прясно изцеден сок от лимон.

Кое е опасно за бременните жени, а обикновено не се знае от тях?

Преди да започнат с опитите за зачеване, мъжът и жената трябва да направят детоксикация със зеленото смути от магданоз, лимон и чесън. Всяка сутрин 30 минути преди закуска: 15 стръка магданоз, 2 скилидки чесън и 3 супени лъжици лимонов сок се слагат в блендер. Налива се 150 мл безхлорна (трапезна) вода и се разбиват в продължение на минута и половина. Зеленото смути се изпива всяка сутрин 30 минути преди закуска. От 1-ви до 3-ти ден с чесън. От 4-ти до 6-ти ден без чесън. От 7-ми до 9-ти ден с чесън. От 10-ти до 12-ти ден без чесън. От 13-ти до 15-ти ден с чесън. От 16-ти до 20-ти ден се прави почивка и след това курса се повтаря отново. Ще бъде важно да се направи ДНК изследване за всички онкогенни вируси, защото тяхната активност може да се отрази върху здравето на плода. Например: майки с реактивирана цитомегаловирусна инфекция могат да родят дете което да развие левкемия. Ако една жена по време на своята бременност страда от анемия, ражда дете, което в зряла възраст, ще развие хипертония. Ако една жена, по време бременността си провежда хормонално лечение с естроген (diethystilbestrol = DES), ражда дете, което в зряла възраст ще страда от тератозооспермия.

Бъдещите майки не могат да приемат лекарства, успокоителни, болкоуспокояващи, има ли заместващи, щадящи отвари, с които могат да си помагат при различни ситуации?

Избягвам да препоръчвам билкови отвари по време на бременност. Съветвам да се възползват от външното приложение на етеричните масла, чийто лечебни качества са потвърдени с клинични проучвания. Много силно обезболяващо действие има сместа от 1 супена лъжица студенопресовано масло от сусам + 1 кафеена лъжичка масло от салвия. Нанася се външно върху болезнените места. Миналата година в Германия се проведе рандомизирано проучване с 42 пациенти с хронични болки в кръста, 28 от които бяха изложени на миризмата на роза, ванилия, какао и праскова (редувайки ги през 2 часа) в продължение на 4 седмици. Обонятелното упражнение помогна за намаляването на болката.

С какво е полезна отварата от стар лук, която препоръчвате, при какви случаи помага?

Отварата от стар лук активира ензимите от Фаза 1 и 2 (детоксикиращ ефект) и прочиства яйчниците и матката. Стимулира производството на p53 (антитуморален ефект) и предпазва от рак на яйчниците и матката. Благодарение на хормонорегулиращото си действие уравновесява ФСХ, ЛХ, ПРОЛАКТИН и Е2. Намира приложение срещу полип на матката, миома на матката, киста на матката, ендометриоза, киста на яйчника, киста на тестиса, киста на бъбрека, киста на тънкото черво, полипи на дебелото черво, нарушения в месечния цикъл, хормонален дисбаланс, ранна менопауза, удебеляване на ендометриума. Приготвя се по следния начин: Към 350 мл вряща безхлорна вода на слаб огън добавете една обелена от кафявата кора и разделена на 4 средно голяма глава лук и варете със затворен капак 5 минути. След като отварата премине от горещо в топло състояние - прецедете и изпийте сутрин 2 часа след закуска и 2 часа след обедното хранене. Започва се 2-3 дена след края на месечния цикъл. Работещите жени могат да направят отварата най-рано 1.5 - 2 часа преди закуска и вечеря. Отварата се приема в продължение на 15 дена. В зависимост от заболяването се прави почивка и при нужда схемата се повтаря. Отварата е противопоказана при хипогликемия, хипотиреоидизъм, гастрит, рефлукс, кръвоизливи (при миома), колит и язва.

А отварата от смокини с какво е полезна?

Отварата от сушени смокини увеличава стойностите на АМХ и стимулира производството на нови яйцеклетки. Приготвя се по следния начин: Към 500 мл вряща трапезна вода се добавят 7—8 сушени смокини и варят 7 минути на слаб огън. Отварата се оставя да премине от горещо в топло състояние и се прецежда. Разделя се на 2 приема – сутрин 30 минути преди закуска и 30 минути преди вечеря. Отварата е противопоказана за жени, които имат висок пролактин, кистозни образувания и се намират в ранна менопауза.

Текст: Драгомира Иванова