Сънят на родителите с малко бебе определено е различен от този през 9-те месеца. За съжаление, всички знаем, че пълноценният сън е необходим, за да бъде цялото семейство спокойно. Недоспалите мама и тати често и са твърде изнервени, това не е здравословно за никого у дома. Разбира се, недоспиването няма да разруши брака ви, но ще създаде някои дребни предизвикателства.

Когато бебето е малко, сякаш мисия е невъзможна -- как да установите железен режим на сън? След месеци и това ще бъде възможно, но всичко е с времето си, както може би казва майка ви (любимата баба).

Решението е ясно – налага се вие да промените и адаптирате спрямо детето своя режим. Научете се да използвате съня пълноценно и свикнете с мисълта, че леглото е запазено само за сън и интимни моменти с любимия човек. Четене, работа с компютър, гледане на телевизия и други занимания – всички те би следвало да се случват в друга стая. За да спите по-добре, експериментирайте с различни възглавници, завивки, дори с температурата в стаята.

Някои напитки – например, кафе, кока-кола, алкохол както вредният навик да се преяжда преди лягане, ще прогонят съня, направете си услуга и ги избягвайте. Ако пушите, откажете се от цигарата преди лягане. Ако спортувате или правите упражнения, оставете последните три часа преди лягане за почивка. Мускулите се нуждаят от време да се отпуснат. Спете единствено в леглото, избягвайте да дремете на дивана или фотьойла, защото по-късно това може да доведе до генерални проблеми със заспиването. Все пак дремките през деня са необходимост, но е препоръчително да бъдат кратки.

Можете да приложите няколко техники, за да си осигурите по-здрав и спокоен сън, както и по-бързо заспиване:

  • Масаж преди сън: Не само бебето се нуждае от масаж, вие – също! Ако можете да разчитате на партньора си за масаж преди сън,.  не се колебайте да го помолите.
  • Дълбоко дишане: Бавното и дълбоко поемане и издишане помагат за разтоварването на напрежението в мускулите. Това е добра техника за повторно заспиване, след като сте се събудили през нощта (например от бебешки плач). Поемете дълбоко въздух през носа със затворена уста докато изпълните дробовете си. След това задръжте за около 1 секунда. Започнете бавно да издишвате, повторете цикъла. Неусетно
  • Мускулна релаксация: Легнете удобно по гръб, затворете очите си. Започнете да стягате и разпускате мускулите си като редувате леви и десни части - мускулите на лицето, челюстите, врата, рамото, мишницата и предмишницата, бицепса, коремните мускули и т.н. докато достигнете до ходилата. След 20-30 минути ще се чувствате напълно отпусната.
  • Автогенен тренинг (медитативна релаксация)Създайте си въображаема среда – например, че лежите на плажа или до планински поток. Представяйте си всяка подробност - камъчета, клони и т.н. По този начин ще отпуснете съзнанието си и неусетно ще заспите.
  • Пийте топло мляко преди лягане: Аминокиселината триптофан, която се съдържа в млякото, увеличава нивото на серотонин в мозъка и това спомага заспиването.
  • Сменете обстановката: Ако недоспиването Ви стане хронично и нетърпимо, може би е добра идея да оставите някой близък при бебето за два дни, а вие и вашият партньор отидете да нощувате другаде.

Текст: Milenita May