Знаете ли, че през 24-а гестационна седмица бебето е около 24 см или иначе казано – с размер на пъпеш – един от най-хубавите символи на лятото?


Този плод има различен външен вид – продълговат или кръгъл, жълт, оранжев, жълто-оранжев, зеленикаво-жълт. Той не само е вкусен, но е и много полезен за здравето. Особено подходящ е за менюто на бъдещите майки и кърмачкитеистинско чудо на природата! Пъпешът е пълноценна храна. Съдържа много вода (около 80–82%), малко плодова захар (около 8%), която е глюкоза и фруктоза (не вредната захароза), микроелементи (калий, магнезий и калций), витамини – А (2 мг/100 г), С (25 мг/100 г), меки плодови киселини, ферменти, целулоза.

Дори хлебният или обилно покритият с наситени капчици от плодова захар пъпеш е нискокалоричен. Един средно голям резен от плода (около 250–300 г) ще ви достави само 60–65 калории. Това е причината да се включва към храните в разтоварващите диети.
Пъпешът ще ви осигури витамините А и С, които укрепват кръвоносните съдове, особено важни за правилното износване на бременността и успешното раждане. Двата витамина забавят стареенето. Водата и калият в плода активират дейността на бъбреците и червата. Консумацията на пъпеш стимулира отделянето на повече урина, което е полезно. С урината се отстранява и повишеният в кръвта натрий, ако сте хапнали повече солени и пикантни храни (чипс, солени сирена, колбаси...).

Магнезият, съдържащ се в пъпеша, е враг на запека. Същата функция имат и фибрите на плода. Те са много по-нежни от фибрите на динята и тиквата, но това не ги прави по-малко ефективни в борбата с констипацията, която е чест спътник на бременните и родилките. Целулозата в пъпеша варира в зависимост от зрелостта му. Незрелият плод съдържа пропектин, който му придава твърдост. Под въздействие на някои ферменти и слънцето при узряването той се превръща в пектин. Пектинът е изключително полезен за укрепването на кръвоносните съдове, зъбите, ноктите. 

Малки съвети

Ако 2–3 дни вечеряте само пъпеш, ще прочистите организма си от натрупалите се в него токсини и ще се чувствате по-бодра. 
Плодът да е добре узрял – тогава той ухае силно и цветът му е наситен. Можете да го консумирате целогодишно (пъпеши вече се продават и през зимата). Не го подслаждайте със захар, когато не е сладък. Почиствайте го много добре от кората, особено в зоните, където е наранен, хапвайте по 350–400 г дневно. Може да използвате този плод и в домашния си ,,козметичен салон”. Намачкайте с вилица няколко парчета пъпеш и нанесете получената каша върху лицето си. Оставете маската 15–20 минути, след което измийте с хладка вода. Така не само ще овлажните кожата си, но ще я предпазите от изгаряне в летните месеци. Съдържащият се в пъпеша витамин С намалява появилите се през бременността кафеникави пигментации по лицето и шията.
Тук е моментът да обърнем внимание на факта, че през бременността жената се нуждае от богат набор витамини и минерали, за да се благоприятства развитието на бебчо. Можем ли обаче да си набавим всички тях единствено и само от храната? Истината е, че е добре да имаме помощник, защото – освен към себе си, все пак сме отговорни и към малкия човек в утробата.
Кой не е чувал за Витамин B9 (фолиевата киселина), Витамин D, Витамин B6, Мед, Цинк, омега-3 мастни киселини (ДХК и ЕПК), Витамин Е, Желязо, Йод и всички останали приятели на бъдещата мама, които изброихме по-горе в текста – всяка жена знае, че те са изключително необходими за периода преди зачеване, 9-те месеца и кърменето. 
Може би мисията изглежда невъзможна, затова бързаме да споделим точно обратното -
ПреМама Дуо е хранителна добавка, която съдържа всичко необходимо, за най-щастливите моменти в живота – планирането на рожба, износването и кърменето. ПреМама Дуо  съдържа 30 таблетки и 30 капсули. Продуктът е разработен по изискванията за количествен и качествен състав, така че да е подходящ за жени, които се опитват да забременеят, за бременни жени и за кърмещи майки. Всяка таблетка съдържа 11 витамина и 10 минерала, а всяка капсула – DHA (докозахексаенова киселина). Приемат се по една таблетка и една капсула дневно, след хранене за периода на цялата бременност и кърменето.

*Подробна информация за ПреМама Дуо можете да прочетете ТУК >>

>> Можете да закупите онлайн хранителната добавка ПреМама Дуо от:
Аптеки Remedium
Онлайн аптека АФИА
Аптеки Гален
Аптека Витания
Аптеки Прополис
Аптека Фрамар
Аптеки SOpharmacy