Вие сте бременна? Прекрасно! Със сигурност четете с любопитство как се променя бебето през гестационните седмици и след раждането. 


В настоящата статия ще обърнем внимание на мозъкът на вашето съкровище. 

Мозъкът се развива по строго определена,
генетично заложена програма

Той започва да се формира още съвсем рано след образуването на човешкия зародиш. Към 4-ата седмица вече се е появила нервната тръба – неговият предшественик. След 10-ата седмица интензивно се образуват нервните клетки. Процесът протича с неимоверно висока скорост – всяка секунда броят на тези клетки нараства с 4000! Те се насочват към определени зони и последователно се разполагат отдолу нагоре – така мозъчната кора се изгражда от 6 слоя. Вече при 7-месечния плод се е формирал целият запас от неврони. След раждането развитието на нервната система протича в две противоположни посоки


Едната се характеризира с продуктивни процеси – формират се основните мозъчни отдели, между различните структури се изграждат множество връзки. Израстъците на нервните клетки, по които протичат импулси, се покриват с т.нар. миелинова обвивка. 

При раждането мозъкът на мъничето съдържа приблизително 100 млрд. неврона. Още през първия триместър върху лицето на плода се появяват две изпъкналости, представляващи очите, а през третия месец вече са се формирали очната ябълка, клепачите, развива се и зрителният анализатор. Може сами да изследвате чувствителността на бебето към светлина през този етап, насочвайки светлинен източник към корема си. Най-вероятно детето ще започне да се движи.

Това доказва, че то определено реагира на светлината – много добър признак!
След редица промени през първите години на детето мозъкът елиминира ненужните връзки, особено тези, които се използват рядко или никога. Това означава, че колкото повече стимули (вербални, зрителни, слухови, тактилни) получава новороденото, толкова повече укрепва и се развива невронната мрежа. Бебето се учи да координира всички усещания като цяло, да събира, обработва и съхранява информация, получена чрез очите, допира (при масаж и движение), слуха, обонянието и вкуса.  
Медицински изследвания сочат, че дефицитът на някои хранителни вещества през бременността и по време на кърменето може да се окаже критичен за развитието и функционирането на мозъка и зренитето на бебето. Допълнителните хранителни добавки са от изключително значение не само за здравето (вашето и на бебето) през 9-те месеца, но и по време на кърменето. Те благоприятстват липсата на проблеми в развитието на мозъка и централната нервна система на рожбата ви.

Какво помага за развитието на мозъка и зрението?

•    DHA (докозахексаенова киселина)
Докозахексаеновата киселина (DHA) е омега 3 мастна киселина, която е от съществена важност за здравето през бременността. Тя е основна съставка на клетъчните мембрани и има разнообразни роли в правилното функциониране на човешкия организъм. Докозахексаеновата киселина (DHA) допринася за поддържането на нормалната мозъчна функция и поддържането на нормално зрение. Научните доказателства сочат, че има интензивно натрупване на DHA в мозъка и очите на бебето, особено през последните три месеца от бременността и първите 6 месеца от неговия живот, когато е хранено с кърма. Това е периодът, когато правилното хранене на бебето е изцяло зависимо от приема на хранителни микроелементи от майката. Затова се препоръчва бременните жени и кърмещите майки да приемат не по-малко от 200 mg. DHA всеки ден. 
Като омега 3 мастна киселина, DHA може да откриете най-вече в мазните риби -- сьомга, пъстърва, шаран или скумрия. Въпреки това напоследък съществува сериозен дебат за безопасността на рибата, която консумираме по отношение на нейния произход и евентуалните замърсители. Вземайки предвид тези факти, формулата на ПреМама Дуо включва DHA в доза от 200 мг в една капсула, за да осигури ежедневния препоръчителен прием за майката и бебето.

•    Витамин D 
Витамин D е мастноразтворим витамин. Организмът сам си го произвежда с помощта на слънчевите лъчи. Оказва се обаче, че голяма част от дамите в репродуктивна възраст имат твърде ниски стойности. Разбира се, в такъв случай, се налага допълнителното му набавяне. На помощ идва  хранителната добавка ПреМама Дуо, но не пропускайте да обогатявате и своето меню с някои храни, като риба и яйца. Дневно вие се нуждаете от около 10 μg. Приемът на Витамин D през бременността допринася за развитието на скелета и за насърчаването на нормалното развитие на мозъка на бебето. Витамин D е важен по време на бременност, защото осигурява доставка на калций за здрави кости, включително тези на черепа. Недостатъчното количество на витамин D в организма е свързано с висок риск от мозъчно и зрително увреждане. Изследванията са категорични, че приемът на витамин D укрепва психичното здраве, може да попречи на развитието на имунологични заболявания, диабет, алергични заболявания, инфекции на долните дихателни пътища и астма.

•    Фолиева киселина 
Фолиевата киселина е витамин от група В, който играе важна роля за нормалното развитие на феталния гръбнак, мозък и череп, по-специално през първите четири седмици от бременността. Някои храни, в които се съдържа фолиева киселина, са: леща, спанак, боб, грах и други. За да предоставите на организма си достатъчно количество фолиева киселина, е необходимо да обогатите дневното си меню с хранителна добавка. Дневната нужда от фолиева киселина е около 400 μg.

•    Йод
Йодът е основен минерал, от който се нуждаем, за да бъдат в баланс хормоните на щитовидната жлеза през целия ни живот. Важен е за изграждането на мозъка, нервната система, скелета и метаболизма на вашето развиващо се бебе. Недостигът на йод може да доведе до умствено изоставане и намален коефициент на интелигентност (IQ). Когато жената забременее, нуждата от йод се увеличава с повече от 50%, за да се поддържа здравословен баланс. Необходимият дневен прием на йод е 150 μg и е необходим за производството на достатъчно количество хормони, балансиращи нивата на щитовидната жлеза. Умерен до тежък йоден дефицит по време на бременност увеличава риска от спонтанен аборт.
ПреМама Дуо е хранителна добавка, която съдържа 30 таблетки и 30 капсули. Продуктът е разработен по изискванията за количествен и качествен състав, така че да е подходящ за жени, които се опитват да забременеят, за бременни жени и за кърмещи майки. Всяка таблетка съдържа 11 витамина и 10 минерала, а всяка капсула – DHA (докозахексаенова киселина). Приемат се по една таблетка и една капсула дневно, след хранене за периода на цялата бременност и кърменето.

*Подробна информация за ПреМама Дуо можете да прочетете ТУК >>


>> Можете да закупите онлайн хранителната добавка ПреМама Дуо от:
Аптеки Remedium
Онлайн аптека АФИА
Аптеки Гален
Аптека Витания
Аптеки Прополис
Аптека Фрамар
Аптеки SOpharmacy