Когато бебето ви навърши шест месеца, предлагането на прясно приготвен домашен плодов сок (добър източник на витамини) може да започне. Тъй като децата са капризни и относно това, което хапват и пият, въвеждането на навика да приемат сокове може да се окаже предизвикателство. Въпреки това, след като лично дегустират всеки вкус, трудно ще устоят в бъдеще.

Бъдете внимателни, консултирайте се със своя педиатър преди да започнете – прекаленото количество сок би могло да влоши апетита на детето към мляко и храна и да доведе до недохранване.

Плодовите сокове трябва да бъдат разредени, като една част от напитка се смесва към същато количество вода. Добре е сокът да се дава непосредствено след хранене, когато защитната слюнка в устата на бебето ще спомогне за защитата на зъбите. Съобразете се с предписанията на вашия педиатър --  захранването  с плодови сокове се случва между шестия и осмия месец.

Прочети още: Домашни пюрета за твоето мъниче

Какви сокове са здравословни? Започнете с плодовите, разредени с вода, след това може да включите в менюто и зеленчуковите сокове. Отнема известно време на децата да свикнат с вкуса на зеленчуковия сок, но това не бива да ви притеснява – рано или късно, ще се случи.

Рецепти за домашно приготвени сокове:

Сок от ябълки

Необходими продукти:

2 средно големи ябълки

Начин на приготвяне:

Измивате ябълките и ги обелвате, след това ги нарязвате на парчета и изцеждате с помощта на сокоизстисквачка. Сокът се дава веднага след приготвянето му. Добре е да не е подсладен. Сокът е идеален за бебета след шестия месец.

Сок от цитрусови плодове (портокал, мандарини, грейпфрут)

Необходими продукти:

1 портокал или 2—3 мандарини или 1 грейпфрут.

Начин на приготвяне:

Измивате старателно и попарвате плода с гореща вода, това увеличава количеството на сока. Нарязвате плода на две и изцеждате с помощта на преса или сокоизстисквачка. За приготвянето на сока е подходящо да се използват различни плодове. Важно е да се знае, че може да се появи алергична реакция при бебето. Предварително се консултирайте с педиатър.

Сок от моркови

Необходими продукти:

1 по-голям морков (или 2 по-малки).

Начин на приготвяне:

Измивате морковите с четка и ги обелвате с белачка. Нарязвате и изцеждате с помощта на сокоизстисквачка. Сокът се дава веднага след приготвянето му. Добре е да не е подсладен. Сокът е идеален за бебета след навършване на шестия месец.

Сок от морков, портокал, круша

Необходими продукти:

1  морков, 1 круша и 1 портокал.

Начин на приготвяне:

Измивате морковите с четка и ги обелвате с белачка. Измивате и обелвате крушата, след това я нарязвате на парченца. Нарязвате измития портокал на две и изцеждате с помощта на преса. Останалите плодове се изцеждат в сокоизстисквачка.

Сок от морков, ябълка, цвекло

Необходими продукти:

1 ябълка, 1 морков и ½  цвекло.

Начин на приготвяне:

Измивате моркова и цвеклото с четка и ги обелвате с белачка. Измивате и обелвате ябълката, след това нарязвате на парченца. Всичко се изцежда в сокоизстисквачка.

Сок от моркови и портокал

Необходими продукти:

1 портокал, 2 моркова

Начин на приготвяне:

Измивате морковите с четка и ги обелвате с белачка. Измивате и обелвате портокала, след това нарязвате на парченца. Всичко се изцежда в сокоизстисквачка. Сокът се дава веднага след приготвянето му.

Сок от морков, джинджифил, домат

Необходими продукти:

1  домат, 2 моркова и малко парче джинджифил.

Начин на приготвяне:

Измивате морковите и джинджифила с четка и ги обелвате. Измивате домата, след това го нарязвате на парченца. Всичко се изцежда в сокоизстисквачка. Сокът се дава веднага след приготвянето му -- подходящ е за следобедна закуска, защото осигурява основни хранителни вещества и помага за укрепване на имунната система на детето.

Текст: Milenita May