Здравейте! Казвам се Валя Велчева, акушерка съм от 21 години, в момента работя в УМБАЛ „Света Марина“, Плевен. Завършила съм Медицинския колеж в Плевен през 1998 г., а през 1992 г. – кулинарно училище. Привърженик съм на здравословното, балансирано и разнообразно хранене – както при малки, така и при големи.

От две години съм сред лекторите на безплатните лекции за бъдещи и настоящи родители „С „9 месеца” на училище“. Имам възможност да говоря по темата „Приготвянето на детски храни в домашни условия“. Смея да твърдя, че това е една от най-често посещаваните лекции. Щастлива съм, виждайки как майките са ангажирани със здравословното хранене и отглеждане на децата си. Често се обръщат към мен за съвет относно подготовката на домашна храна за бебетата и малките деца. Нерядко ме питат: „С какво детската супа е по-различна от тази за възрастните?“.  Отговорът е, че храните, приготвени за деца до една година, не трябва да се съдържат сол и подправки, тъй като отделителната система на мъниците все още не е съзряла, за да обработва натриев хлорид, а подправките дразнят стомашната лигавица.

Не е трудно!

Повечето жени  имат желание да приготвят сами храни за бебетата си, но се страхуват, че това е сложно и трудоемко. Аз самата, като млада майка на 24 години, не бях приготвила нито едно пюре точно поради същата причина, струваше ми се прекалено сложно. Впоследствие с второто ми дете осъзнах, че не е толкова страшно. Престраших се и направих първото си пюре от тиква, ябълка и морков. Настъргах плодовете, сварих ги с малко вода и после ги пасирах, получи се невероятно вкусно и ароматно (дори и на мен самата ми хареса). Така започнах да приготвям плодови, зеленчукови, а след това и месни пюрета. За да пестя време, ги съхранявах чрез вакуумиране – след като пасирате продуктите, веднага след сваряването поставяте съдържанието в чисти и сухи бурканчета, обръщате ги с капачката надолу за около 15 мин, след това връщате бурканчето в нормално положение, охлаждате и прибирате в хладилника. И готово – имате свежа, домашно приготвена храна за следващите 3–4 дни. По този начин спестявате време и приготвяте храна само два пъти седмично.

Разнообразието е мисия възможна

Друг проблем, с който съм се сблъсквала, е трудността на майките да разнообразяват  храната на своите деца, затова им препоръчвам да заместват ориза и картофите с продукти, които са позабравени, но пък  много полезни – червена леща, нахут, булгур. Червената леща е богата на желязо и протеини и неслучайно се нарича „месото на вегетарианците“, подходяща е и за диабетици, също е и по-лесносмилаема, тъй като няма люспи. Тя е подходяща за захранване на децата с бобови култури. Напоследък забелязвам, че нахутът отново започва да навлиза в нашето ежедневие, всъщност той е бил широко употребяван по нашите земи, преди да бъде забравен. Нахутът е растение от семейство бобови и съдържа витамин Е и цинк, които подпомагат укрепването на имунитета. Булгурът също е един позабравен продукт, който съдържа много повече витамини и минерали от белия ориз.

За благословията да бъдеш майка - бременна на 47

Съветвам майките да хранят децата си със сезонна и регионална храна. Не мисля, че е редно да се хапват ягоди през декември, защото в тях няма нищо естествено и полезно. Във връзка с приемаето на регионална храна има стара българска сентенция –„Нещо, което е на повече от три дни път с кон, не трябва да се яде“. Продукти, идващи от далечни страни, се берат в изключително зелено състояние и се обработват с химикали, за да се постигне по-голяма трайност. Нашата популация е свикнала с нашите регионални храни. Майките забравят да дават на малките кисело мляко, а то е позволено за деца след навършване на една година и е изключително полезно заради включените в него ферментни бактерии. Хубавата, истинска, ръжено-пшенична боза е също много полезен продукт. Световноизвестен факт е, че най-дълголетните народи са тези, които използват ферментирали продукти. Масово на децата за закуска се пробутва кроасан със сок или газирана напитка (тази комбинация е много вредна и наситена с калории, които рязко повишават нивото на кръвната захар). Вместо това защо да не се приготви бърза и лесна закуска от здравословна, вкусна, питателна храна?

Кога?

Захранването започва според философията на майката –може да стартира от четвъртия, шестия или осмия месец. Обедното хранене е първото млечно хранене, което трябва да бъде заместено със зеленчуково пюре, съобразено със сезонните продукти.

Идеи за зеленчукови пюрета

Като основа можете да използвате картофи, ориз или царевица, а след като детето навърши една година, не е проблем да включите червена леща и нахут. Следващите компоненти на вашето пюре могат да бъдат моркови, тиква, зелен грах, тиквичка, пащърнак, спанак и също глава целина. Пащърнакът е много харесван продукт от децата, защото съдържа естествена сладост, ароматен е и е с консистенция на картоф. Тиквата е един уникален продукт, който съдържа много витамини от група В и витамин С, лесносмилаема е и може да се използва както за приготвяне на основни ястия, така и за супи и десерти.

Месни пюрета и супи

След зеленчуковото пюре може да направите месно. Препоръчително да започнете с пилешко или заешко месо, защото са по-лесносмилаеми, след това може да включите в менюто телешко, говеждо, агнешко, пуешко и конско. Конското месо е подходящо и препоръчително за деца, страдащи от анемия (съдържа много желязо). Не забравяйте и рибата, но трябва да се внимава с децата, склонни към алергия – тогава рибата се включва по-късно и след консултация с алерголог. На децата риба трябва да се предлага два пъти седмично. За улеснение на майките е добре месото да бъде смляно на кайма или предварително сварено и раздробено.

Във Варна се роди бебе с внушителни размери

Бульонът от свареното месо може да го използвате за приготвяне на пюрета, без да добавяте вода към зеленчуците или тя да е в съвсем малко количество. Раздробеното месо или кайма се варят заедно със зеленчуците около 30 минути. На 8-месечна възраст на децата може да предлагате и супа всеки ден. Детската супа е същата като тази за възрастни с тези две разлики, че не трябва да има сол и подправки. Ако готвите постна супа, препоръчително е следващото ястие да е с месо или обратното – ако супата е с месо, ястието да е постно.  От 10-месечна възраст са разрешени всички листни подправки – магданоз, копър, целина, джоджен, девесил. Също така можете да включите в менюто и лук, броколи, карфиол, а картофите и оризът лесно се заменят с паста или царевица.

Плодови пюрета

Следващото млечно ядене, което отпада, е следобедната закуска. На бебета над 7-месечна възраст може да давате плодови пюрета с извара, кисело мляко или сметана. Методът за приготвяне на домашни плодови пюрета от сезонни плодове е същият, като този на зеленчуковите, с разликата, че трябва да махнете обелките и семената на плодовете. През летните сезони може да използвате ябълки, праскови, кайсии, моркови, сливи и круши, а през зимата ябълки, тиква, моркови, круши и банан. Вакуумирате добре, както вече споменахме, и преди хранене може да натрошите детска бисквита или сухар. На 10-месечното бебе може да се предлага закуска от настърган пресен плод с натрошена бисквита, ако е много гъсто пюрето, може да се добави малко мляко или вода. На 10–12-месечна възраст идва ред на млечните десерти, като мляко с ориз, мляко с грис, нишесте, крем с бисквити и мляко с овесени ядки. Препоръчително е овесените ядки да се използват след 12-месечна възраст, тъй като водят до подуване на коремчето.

Всички пюрета се приготвят по един и същ начин

Продуктите трябва да са настъргани или ситно нарязани в малко вода, като ги варите между 20 и 30 минути, след сваряване пасирате и наливате в чисти и сухи бурканчета, обръщате бурканчетата с капачката надолу за около 15 мин, след това обръщате бурканчетата в нормално положение и след изстиване прибирате в хладилника (ако са добре вакуумирани, са годни цяла седмица). Подходяща добавка към зеленчуковите пюрета са сиренето, настърганият кашкавал и настърганият яйчен жълтък.

На масата с мама и тати

След 10-месечна възраст е хубаво детето да започне да вечеря, то трябва да седи на детско столче до трапезата на семейството, за да свикне да се храни с него. Навиците за хранене, които детето ви ще придобие от 1 до 3 години, са основополагащи за културата на хранене на един впоследствие зрял човек. Не забравяйте, че както се храните вие, така ще се храни и вашето дете. Щом едно дете седне да вечеря със семейството си, то трябва да има своя собствена чашка за вода, съобразена с неговата възраст, с мек или твърд накрайник. Към 2-годишна възраст децата трябва да се приучват да се хранят с ножче и виличка, като им се предлага да режат меки храни като тиквичка, омлет и кашкавал. За вечеря на детето (поне в началото) трябва да предлагате по-леки храни – супа и постни ястия. От края на вечерята до заспиването на мъника трябва да има минимум час и половина. При заспиването може да се предлага в малко количество мляко (около 100–150 милилитра).

Идеи за закуска

Над 7 месеца изборът ви е попарата, която ви замества храненето в 9 часа. Попарата се прави изключително лесно и включва сухар, обезмаслено сирене и краве масло. Попарвате сухара заедно с маслото и след като се запари, натрошавате сиренето. След  два, три месеца за разнообразие вместо попара може да включите млечна каша плюс сезонен настърган плод, също друг ваш избор може  да е качамакът с масло и сирене или кускус с мляко и сирене. Към закуската добавяйте резенчета домат, краставица, чушка. Над едногодишна възраст на детето може да се включи половин филия хляб, намазана с лютеница и сирене, масло и сирене или млечен пастет (представлява масло, сирене и настъргано сварено яйце). Хлябът трябва да е разнообразен, като се избягва белият, той трябва да е пълнозърнест, пшеничен или царевичен.

Четири „късни” майки разказват…

Майките не трябва да се страхуват да дават хляб на децата си. Напоследък навлезе модата с избягването на глутена. Искам да успокоя родителите за целиакията, това е генетично заболяване, което не е характерно за нашата популация, а точно обратното – ние сме оцелели благодарение на хляба и киселото мляко. Нужно ли е да лишавате децата си от хубавия, пълнозърнест хляб заради модата? За закуска също може да направите омлет, добре е да се поднасят и сезонни зеленчуци (домат, чушка, морков, краставица). За капризните деца храната трябва да е интересна (например на кръгчета, на пръчици, кубчета и всевъзможни форми). Нека напомня на родителите, че закуската е най-важното хране за деня и не е препоръчително да се пропуска. В ежедневието си съм срещала родители, които се страхуват да дават питателна закуска на децата си поради страх от напълняване. Място за страх няма, ако храната на вашето дете е балансирана. Подрастващият организъм се нуждае от пълноценна и балансирана храна. При бебетата с наднормено тегло трябва да се избягват въглехидратите – пюрето може да включва морков, пащърнак, глава целина и домат, към тях пасват пилешкото, заешкото, рибата и телешкото месо, а млечната каша при тези деца се дава през ден.

Със захранването целта ни е постепенно да заместим млечното хранене и то да остане само сутрин в 6:00 ч. и вечер в 21:00 ч. Нека млякото остане в менюто по време на сутрешната или следобедната закуска, но да бъде в чаша. В случай че не премахнете бибероните и залъгалките в посочения период, може да се стигне до пристрастяване на детето към тях.

Стомашно-чревно разстройство

При това състояние на бебето избягваме да даваме сурови плодове, зеленчуци и месо, а предлагаме храни, богати на нишесте – картофи и моркови. След острия период може да се дават сухарчета, обикновени бисквити и солети, не забравяйте да давате вода на бебето на малки порции, но начесто. Млякото се замества с лечебна Humana, която съдържа всъщност изсушени банани.

Примерни менюта за захранване на бебето

Започваме с популярната супа „Моро“, която представлява морковена крем супа, подходяща е също крем супата от картоф и морков или ориз и морков. Може да изберете и мус от печени ябълки– натрошени бисквити, накиснати във вода и намачкана на пюре печена ябълка (без обелката).

При алергични състояния целим да избягваме храните, богати на белтъчини, като месо, риба и рибни продукти, бобови култури и шоколад, какао и фъстъци, тъй като това са най-честите алергени. Ако е налице такъв проблем, може да се приготви супа или яхния от ориз, морков, домат, тиквичка и чушка.

Древните гърци са казали, че човек се разболява и лекува чрез храната, затова приканвам родителите да предлагат на децата си, а и на самите себе си, здравословна, балансирана и разнообразна храна.

ТекстВаля Велчева, акушерка