Преминаването от кърма/млечна формула към твърда храна е деликатен и понякога плашещ родителите процес. Някои деца показват огромен интерес към храната и лесно опитват всякакви форми, цветове, текстури, докато други деца предпочитат само сладки пюрета, поради афинитета си към сладкия вкус, и отказват храна с разнообразна текстура, както и храна за дъвчене. Децата са различни и не бива да ги сравняваме, но има някои основни правила и критерии, по които следва да се водим в захранването, за да предотвратим появата и развитието на придирчивост и злоядство.

Как обстановката влияе на бебето по време на хранене

Родителите, които следват класическия метод на педиатрично захранване, предлагат през първите седмици пюрирани храни – зеленчукови, плодови, зърнени. Най-късно към деветия месец е желателно да започнат да предлагат на бебето намачкана, а не хомогенно пасирана храна, за да може детето да свиква с парченца, по-груба текстура на храната и да тренира дъвкателните си умения. Освен това е препоръчително да се дават и парченца сварен морков, картоф, броколи, както и резени банан, круша или друг мек плод, които детето да хваща в ръка, да смуче и да отхапва малки късчета, като задължително не оставяме детето без наблюдение, поради риск от задавяне. Това упражнение съвпада и с растежа на първите зъбки, така че е съвсем естествено да се стимулират и усъвършенстват дъвкателните умения отрано. 

Е. Ципарова, логопед: За жалост, се наблюдава нарастваща тенденция - хранене на детето пред електронно устройство

Ако бебето няма все още достатъчно зъби, то отново може да сдъвква храната, тъй като си служи умело с езика и венците. Дори няма пречка да се предлагат бебешки крекери и солети, които са меки и бързо се разпадат след смесване със слюнката. При всички положения, без значение дали детето на 9-10 месеца има достатъчно зъби или не, то трябва да тренира дъвчене чрез прием на подходяща за целта храна.   

Училище за родители - Хранене, бременност и емоции с Катя Христова, психолог

Ако родителите предложат храна на парчета по-късно, например след навършване на 1 година, съществува риск детето да привикне толкова много към гладката пюрирана храна, че да му е трудно да започне да дъвче и да отказва всичко друго, различно от пюре. Това може да доведе до риск от злоядство и дефицит на ценни хранителни вещества в ранна детска възраст.  

Другият риск е предлагането на малко разнообразие от храни или само храни, които детето приема. Ако детето откаже една храна, например тиквички, които са безвкусни и твърде лигави като текстура, т.е. децата рядко ги харесват, това не означава никога да не ги предлагаме отново. Децата свикват с разнообразна храна, само и единствено, ако им се предлага редовно разнообразна храна и се чувстват спокойни и свободни да пробват каквото пожелаят, в каквото количество пожелаят.

Пълноценното хранене е ключът към отглеждането на здраво и жизнено дете

Ако детето откаже една полезна храна при първото предлагане, родителят следва да направи пауза няколко дни и да предложи отново тази храна. Ако детето продължава да отказва въпросната храна, може тя да бъде инкорпорирана в ястие, така че да не се вижда и усеща, както и да се предложи под алтернативни здравословни варианти. Например - тиквичката може да се настърже в ястие, в омлет, в палачинка, вместо да се предлага под формата на парчета, които детето вижда и избутва от чинията.

Основната пречка пред свикването с твърда храна е храненето на сила. Това е най-големият рисков фактор за задавяне при бебетата. Задавянето с парчета твърда храна може да стане или когато на детето се предлагат неподходящо сготвени или нарязани храни (по-големи парчета) или-  ако детето се храни под натиск от страна на родител, който желае малкото да си изяде цялата порция, вместо да се води от неговия ритъм на учене и приемане на храната.

Препоръки към родителите за предотвратяване на задавяне с храна:

-       Не хранете детето насила, не му поставяйте твърде много храна в устата и изчаквайте да сдъвче и преглътне храната, преди да предложите следващата по ред лъжица.

-       Не карайте детето да яде насила храна, която не желае, колкото и полезна да я тя. Предложете я отново след няколко дни, но не на всяка цена.

-       Предлагайте храната, нарязана на подходящи парчета според възрастта на детето.

-       Стимулирайте детето да хваща храната с ръце, да я поднася самостоятелно към устата си, за да се научи да контролира процеса.

-       Позволете детето да слуша тялото си и да прецени кога е гладно или сито. Не настоявайте да яде още, след като е дало признаци, че се е нахранило. В момента, в който детето стане нервно, започне да бута храната и да се извърта в стола, следва да прекратите храненето.

Диета означава балансирано хранене

Сред най-трудната задача пред родителите, захранващи бебе, е стимулирането му да опитва нови на вид и текстура ястия и храни. Здравословното хранене на децата, както и на всеки един човек, без значение от възрастта му, е в разнообразието и баланса на хранителни вещества. Ако детето от малко свикне да яде само няколко определени храни и ястия, защото му се струват най-вкусни и „безопасни“, може да изпита дефицит на есенциални хранителни вещества, което да се отрази върху функцията на важни системи в тялото като имунна, кръвотворна, сърдечна и др. Затова родителите трябва да се стремят да предлагат разнообразна храна, съобразени с възрастта и физиологичните нужди на детето.

Как да стимулираме детето да опитва твърда храна:

-       Хранете се заедно с детето със същата храна, която искате то да консумира. Така ще повишите доверието към храната и ще го склоните да пробва с желание, най-вече, защото децата обичат да подражават на възрастните.

-       Дайте свобода на детето да се храни толкова, колкото пожелае, не го насилвайте. Ако иска да прекрати храненето, го свалете от стола.

-       Дайте възможност детето да опознае храната чрез игра. Децата учат всичко ново най-добре в процеса на игра, така че му дайте да пипа храната, без да го пресирате да я опитва и без да се притеснявате от цапането. По-добре изцапано и склонно да хапва, вместо чисто и злоядо дете.

Помнете, че храненето, като всяко друго ново познание и умение, се учи бавно и изисква търпение, време и най-вече подкрепа. Не се страхувайте да предлагате твърда храна, стига да е съобразена с възрастта и способностите на детето. Не изчаквайте твърде много, за да не пропуснете перфектния момент за усвояване на нови знания.

Здравословните хранителни навици се научават от най-ранна детска възраст. Когато детето е голямо, е по-трудно да свикне и усвои нови навици, затова започнете от рано и бъдете търпеливи и последователни.

И за финал, но не на последно място -  храненето е осъзнато поглъщана на храна, което носи наслада на сетивата, утолява глада и обезпечава физиологичните енергийни нужда на организма. Храненето се осъществява в спокойна и ведра обстановка, НЕ ПРЕД ЕКРАН, не със залъгване, отвличане на вниманието и още по-малко насила. Храненето е удоволствие! Въведете с любов и внимание своето дете в магията на неустоимите вкусове на храната. Така ще се радвате на дете с добра хранителна култура, добър апетит и отлични хранителни навици.