По-малко родени деца и повече разводи през миналата година спрямо 2020 г. Това става ясно от данни на Националния статистически институт. 

Разводите през миналата година са с 11 на сто повече от тези през 2020 г. 77% от тях са в градовете и се разтрогват след средно 15 години брак.

През 2021 г. са родени малко над 59 000 бебета, което е спад с 0,7 на сто спрямо 2020 г. Средната възраст на жените за първо дете остава непроменена – 27 години. 

Най-висока е раждаемостта в Сливен. Следват София и Пловдив. Най-малко деца са се родили в Кърджали, Смолян и Габрово. 

В столицата средната възраст за раждане на първо дете е 30 години, а най-млади са майките в Сливен – средно на 22 години. 

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

През миналата година едва 13 на сто от семействата са се решили на трето дете. Половината от родените бебета са първи за майката. 

„България изостава с подкрепата на многодетните семейства, на множествената раждаемост“, каза доц. Алексей Пампоров, социолог и експерт по демография.

Намаляват и жените във фертилна възраст – за 10 години са с 218 хиляди по-малко.

„Жените между 20 и 45-49 са една значителна част от мигрантите. Тук няма кой да остава и да ражда, така да кажем. Затова раждаемостта в абсолютни стойности е по-ниска“, обясни Пампоров.

И още - 60% от децата са родени без сключен брак между родителите. Тези двойки обаче не влизат в статистиката за бракоразводност. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: РАЗВОДЪТ – ПОСТИЖЕНИЕ НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК

Според експерти – по-големият брой на разводите в градовете е пропорционален на населението в тях. 

„България след Италия, Ираландия и Малта е сред страните с най-ниска бракоразводност “, заяви доц. Алексей Пампоров. 

През 2020-та у нас – обратно на световната тенденция – е имало спад на разводите. Тази година броят им е колкото преди COVID кризата. 

Източник: https://btvnovinite.bg/