ЗАХРАНВАНЕТО НА ЕДНО ДЕТЕ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН ЕТАП ОТ НЕГОВОТО РАЗВИТИЕ, МОМЕНТ, КОЙТО ЩЕ БЕЛЕЖИ ХРАНИТЕЛНИ НАВИЦИ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ МУ ЖИВОТ.

За мен темата е изключително вълнуваща, тъй като наскоро с моята 7-месечна Ани започнахме пътешествие из дебрите на здравословното хранене. За нея избрах метода Захранване, водено от бебето /ЗВБ/. За разлика от традиционното захранване, при което на бебето се поднася хомогенизирана миксирана храна под формата на пюрета, при ЗВБ бебето активно участва в процеса на хранене.

Пред него се поставя избор от храни, които то може да опипва и под- нася само към устичката си. По този начин бебето опознава вкусове, аромати, текстури, цветове, като включва всичките си сетива – допир, зрение, обоняние, вкус, развива фината моторика на пръстите и координацията на ръцете си, придобива впечатления и опит, но най-вече се запознава с отделните храни, техния специфичен вкус, аромат, цвят, форма и текстура

КОГА ДА ЗАХРАНИМ БЕБЕТО?

Повечето здравни експерти препоръчват захранването на бебето да започне около шестия месец, като Световната здравна организация апелира за изключително кърмене – което означава прием единствено и само на майчино мляко или адаптирано мляко за първите 4 месеца, препоръчително дори за първите 6 месеца, от живота на бебето, без прием на никакви други храни или напитки, включително вода, като при необходимост се приемат сиропи от витамини, минерали или лекарства на капки.

Захранването означава включване в храненето на бебето на храни или напитки, различни от кърмата или адаптираните млека. Физическото съзряване на органите и системите на бебето, участващи в усвояването на други храни извън майчината кърма, настъпва в периода между 4- и 6-месечна възраст. Важно е да знаем, че по-ранно захранване крие риск от неблагоприятни последици за организма, поради неговата незрялост. По-късното захранване, от друга страна, може да доведе до забавяне на растежа, хранителни дефицити и желязодефицитна анемия, както и до нарушения във физическото и интелектуалното развитие на детето, поради недостатъчния внос на енергия и хранителни вещества един- ствено от кърмата или адаптираното мляко.

КОГА БЕБЕТО НИ Е ГОТОВО ЗА ЗАХРАНВАНЕ?

Няколко са признаците, по които бебето ясно ни показва, че е готово да се запознае с вкуса на твърдата храна: 

Бебето седи относително стабилно добре самостоятелно.
- Бебето притежава добър контрол на главата си.
- Бебето може да взема предмети и да ги поставя в устата си. Бебето проявява любопитство, когато ние се храним, проявява желание да се включи, като протяга ръчички и примлясква с устичка.
- Бебето проявява признаци за растеж на първи
зъби, които включват обилно слюноотделяне и
поставяне на ръцете в устата.
- Бебето скъсява интервалите между кърменията си.

АКО СМЯТАТЕ, ЧЕ ВАШЕТО БЕБЕ ПОКАЗВА ПРИЗНАЦИ, ЧЕ Е ГОТОВО ЗА ТВЪРДА ХРАНА, НО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е НА 6 МЕСЕЦА, ГОВОРЕТЕ С ВАШИЯ ПЕДИАТЪР ЗА СЪВЕТ ОТНОСНО ВЪВЕЖДАНЕТО НА ТВЪРДИТЕ ХРАНИ ПО-РАНО, НО ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ, ТОВА НЕ БИВА ДА Е ПО-РАНО ОТ ЧЕТВЪРТИЯ МЕСЕЦ

Моята Ани показа всички тези признаци около края на петия месец и когато навърши шест пълни месеца, започнахме постепенно да се запознаване с нови храни. Избрах метода Захранване водено от бебето (ЗВБ), защото смятам, че е най-естествен начин детето не просто да се запознае с новите храни, но и да се научи самостоятелно да контролира своето хранене, да се научи да разпознава сигналите за глад и ситост на своето тяло, да придобие самоувереност и да развива интерес към храната и целия процес по хранене.

ВИЖТЕ ОЩЕ: КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, АКО ЗАХРАНВАТЕ БЕБЕТО ПРЕД ЕКРАНА

ПРЕДИМСТВА

Насърчава самостоятелното хранене на бебето по-рано; Бебето самостоятелно контролира усещането си за ситост и е по-малко вероятно да развие наднормено тегло в дългосрочен план; Намалява необходимостта от отделно готвене, тъй като семейните ястия обикновено са подходящи, преди да бъдат овкусени;
Цялото ви семейство може да се храни заедно.

НЕДОСТАТЪЦИ
ЗВБ е свързано с повече притеснения у родителите от задавяне и задушаване на детето. Въпреки това, ако се предлагат подходящи храни, рискът от задавяне на бебето не е по-висок, отколкото при традиционния подход на захранване; Трудно можем да знаем колко храна е изяло бебето ни. Храненето по ЗВБ създава истински хаос и парченца храна навсякъде; Може да е по-трудно да се идентифицират хранителните алергии, тъй като често се въвеждат няколко храни наведнъж.

За разлика от ЗВБ, при традиционното захранване, родителят храни бебето си и постепенно въвежда по- твърди храни. Започва се с хомогенни пюрета, като постепенно се пре- минава към по-едро смлени пюрета, накълцани, нарязани храни и след това храни, които бебето може да хваща с пръсти, накрая следват и малките хапки.

ПРЕДИМСТВА

По-лесно следим количествата, кито изяжда нашето бебе; Този метод обикновено е доста по-чист и хигиеничен.

НЕДОСТАТЪЦИ

Приготвянето на отделна храна за бебето може да отнеме време; Съществува по-висок риск от прехранване, тъй като може да се затрудним да разпознаем признаците на ситост на нашето бебе; Ако бебето свикне твърде много с хомогенните пюрета, може да е трудно да преминем към по-груби

Независимо кой метод на захранване ще изберем, първите контакти с храната не са с цел наяждане, а запознаване на храносмилателната система на детето с новите хранителни качества, текстури, аромати, вкусове на хранителните източници. В началото се осланяваме на желанието и готов- ността на детето да пробва, допира до устата и поставя в нея каквото пожелае от храната, като същевременно с това то я опитва на вкус

и прави опити за „отхапване“ и преглъщане. Тези действия подготвят детето да се храни изцяло самостоятелно на по-късен етап от неговото развитие, стимулират интереса към новите храни и намаляват риска от развитие на „злоядство“. Първите вкусове са важни за изграждането на добри хранителни навици и излагането на нашето бебе на голямо разнообразие от вкусове.

ВИЖТЕ ОЩЕ: КЪРМЕНЕ И ЗАХРАНВАНЕ

Когато въвеждате нови храни, не забравяйте, че изяденото количество е по-малко важно от броя на опитаните храни. В началните етапи на захранвването до края на своята първа годинка бебето все още ще получава по-голямата част от калориите и енергията си от кърмата или адаптирано мляко.
Опитайте се да направите храненето положително преживяване за вашето бебе, като му позволите да играе, докосва и вкусва нови храни. Около час след кърмене и когато бебето ви не е много уморено, често е подходящ момент да опитате храна. Смесването на храни с малко кърма или адаптирано мляко може да подобри приемането.

ПОДХОДЯЩИТЕ ПЪРВИ ХРАНИ ВКЛЮЧВАТ:

Меки, варени зеленчуци: броколи, моркови, картофи, сладки картофи, тиква, грах – пюрирани, пасирани или сервирани като храна за пръсти;

Меки плодове: банан, манго, боровинки, малини, авокадо, варена круша или ябълка, сливи, праскови – пюрирани, пасирани или сервирани като храна за пръсти;

Зърнени храни: овесени ядки, ориз, киноа, просо — варени, пюрирани или пасирани до подходяща текстура и смесени с малко количество кърма или адаптирано мляко.
Започнете с няколко лъжици или няколко хапки веднъж на ден в продължение на около седмица, за да прецените дали бебето ви иска повече или по-малко. Нови храни могат да се въвеждат през няколко дни, като внимателно следите за алергични реакции при бебето. Лично аз стартирам предлагането на новите храни по време на обедното хранене, за да имам време да проследя реакцията на организма към тях (в случай на проява на алергична реакция). Поднасям храната, когато Ани е спокойна и се осланям изключително на нейното желание и собствена воля да пробва чрез своите сетива новата храна.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ИЗУМИТЕЛНОТО КОРЕМЧЕ НА МАМА, БРЕМЕННА С ТРИЗНАЦИ

С въвеждането на твърди храни е време да започнете да предлагате глътки вода в чаша, за да свикне бебето с нея.

И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ЗАХРАНВАНЕТО Е ПЪТЕШЕСТВИЕ! ВЪЛШЕБНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ В БЕЗМЕРНИТЕ ВКУСОВЕ НА ЧОВЕШКАТА ХРАНА. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ВАШЕТО МЪНИЧЕ Е ЛИЧНОСТ СЪС СВОЙ СОБСТВЕН ВКУС И ПРЕДПОЧИТАНИЯ. ТО ЩЕ ПРОЯВЯВА ЖЕЛАНИЯ, ХАРЕСВА ЕДНА И НЯМА ДА ХАРЕСВА ДРУГА ХРАНА. УВАЖАВАЙТЕ ХРАНИТЕЛНИТЕ ИЗБОРИ НА ДЕТЕТО СИ. ПРОСТО СЕ СТАРАЙТЕ ТО ДА ИЗБИРА САМО ОТ ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ, ЗАЩОТО ВКУСОВИТЕ ПРЕДПОЧИТАНИЯ ДО КЪМ ТРЕТАТА ГОДИНКА ОТ ЖИВОТА МУ СА ОПРЕДЕЛЯЩИ И ЗА ВКУСОВИТЕ МУ ПРЕДПОЧИТАНИЯ ПРЕЗ БЪДЕЩИЯ МУ СЪЗНАТЕЛЕН ЖИВОТ. ДА ЗАХРАНИМ ДЕЦАТА СИ С ВНИМАНИЕ И ГРИЖА И ДА ГИ ВЪЗПИТАМЕ ОТ НАЙ-КРЕХКА ВЪЗРАСТ В ЛЮБОВ КЪМ ЗДРАВОСЛОВНАТА ХРАНА – ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО Е ВКУСНО ОТ НАЙ-РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ!

Текст:  Яна Данаилова, докторант е по човешка физиология, хранене и ендокринни смущения. Водещ на здравното предаване „Линия здраве” по Bulgaria ON AIR и автор, чиято лична житейска кауза е здравословният начин на живот. Тя е сертифициран преподавател по йога, председател е на сдруже- нието на Нутриционистите в България, докторант по икономика, майка на три деца, управител на собствен бизнес и е ангажирана с общественополезни каузи, посветени на спорта и здравето.  За повече информация: тел. 0899 929 696 [email protected]