Казват, че децата са дар от Бога и благословия. Несъмнено огромна радост и щастие е да станем родители, но не по-малка и непозната е отговорността, която сякаш се „стоварва” изведнъж върху плещите ни. За разлика от повечето животни, човешкото бебе не е в състояние да се грижи само за себе си до навършване на пълнолетие съгласно действащото в България законодателство. Цялата отговорност лежи на нас, родителите. Но същевременно първата година от живота на детето е изключително значима не само за физическото му развитие, да не забравяме, че само за една година бебето средно утроява своето тегло и се издължава с почти 50%. Човек не преминава през друго подобно динамично развитие до края на живота си.

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Но не само физиката е важна и съществена през първата година от живота на детето. Детето опознава света, научава майчиния си език, учи се да общува, опознава човешките отношения и правила и най-вече учи се да получава и дава любов. Всички ние се раждаме с изконната, първичната си нужда от обич, нежност и грижа и никога през живота си не преодоляваме тази си нужда.

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО

Аз дълбоко вярвам, че всеки родител отдава своята енергия и любов в отглеждането на своите деца, но също така, опитът ме научи, че в училище и в университета може да ни преподават всичко, но не и това как да бъдем родители и как да отгледаме здрави, будни, интелигентни, щастливи, успешни и обичащи себе си и живота деца. И тъй като не можем да бъдем щастливи, без да сме здрави, а здравето започва в храносмилателния тракт, бих искала да обърна малко внимание на деликатната тема кога е добре да захраним детето си през първата година от неговия живот.

Кога е добре да захраним детето

Повечето световнопризнати и реномирани здравни институции препоръчват изключителното хранене само и единствено с кърма поне до 6-месечна възраст на детето.Трябва да признаем, че темата за захранването на бебетата е актуална през последните 50–60 години, и то предимно в развитите общества и семействата със среден към висок доход.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Дали обаче в търсене на здравето не изгубихме последното? Дали бумът на алергии, все по-високият процент на затлъстяване сред децата и ежегодните грипни ваканции не са свидетелство именно за това, че сме поели по грешен път?

Къде бъркаме?

За жалост, все още има педиатри в България, които препоръчват захранване на кърмачето към 4-месечна възраст, а някои даже все още съветват включване на прясно изцедени сокове на 2-месечна възраст, въпреки съвременните тенденции в захранването на бебето.

Какви рискове крие ранното захранване и защо аз лично не бих ви го препоръчала?

Ако въведете твърди храни в менюто на вашето дете, преди неговата храносмилателна системата да е готова да се справи с тях, те със сигурност няма да бъдат добре храносмилани и усвоени и могат да причинят неприятни реакции (колики, газове, запек и т.н.). Разграждането на мазнините, белтъчините и сложните въглехидрати е непълноценно в ранната детска възраст, тъй като малкото човече все още не синтезира нужните за ефективния храносмилателен процес ензими.

Добрата новина е, че кърмата съдържа именно тези ензими, които подпомагат ефективното храносмилане, и продължителното кърмене на детето:

  • ще повиши имунната система на детето;
  • ще го предпазва от вируси и инфекции;
  • според някои изследвания кърмата дори повишава коефициента на интелигентност на децата;
  • ще предпази вас от развитие на рак на гърдата;
  • ще понижи риска от развитие на алергии.

Но също така продължителното кърмене ще подпомогне развитието на пълноценна и ефективна храносмилателна система у вашето бебе. Освен това добре е да помним, че от раждането си до някъде между четири и шест месеца бебетата притежават тъй нареченото „отворено черво". Това означава, че пространствата между клетките на тънките черва лесно ще позволят на непокътнатите макромолекули, недобре обработени хранителни остатъци, включително цели протеини и патогени, да преминат директно в кръвния поток.

Диетологът проф. Байкова: Кърмете, за да отслабнете

От една страна, тази физиологична особеност е чудесна за кърменото бебе, тъй като позволява полезните антитела в кърмата да преминават по-лесно и директно в кръвообращението на бебето, но ако захраним бебето преди навършване на 6 месеца и преди зрелостта на неговата храносмилателна система, това би позволило на неразградените и неусвоени протеини и други хранителни остатъци също да преминат директно в кръвопотока и да станат причина за възникване на алергии, отслабен имунитет и други по-сериозни реакции.

По време на първите 4–6 месеца на бебето, докато червата са все още „отворени", антителата (sIgA) от кърмата покриват храносмилателния тракт на бебето и осигуряват пасивен имунитет, намалявайки вероятността от заболяване и алергични реакции преди окончателното оформяне на храносмилателната система. Бебето започва да произвежда тези антитела само на около 6 месеца, по времето, когато именно физиологично и неговите черва се „затварят”.

Ето защо кърмените деца са по-здрави, но не само това. Когато бебето е разстроено, болно, уплашено, вие разполагате с най-ефективния начин да го утешите. Често болното дете ще приеме майчиното мляко дори когато отказва други храни. Кърменето е свещена връзка между вас и вашето дете. Да не забравяме, че производството на кърма е свързано с висок разход на енергия и калории, като за целта се ползват резервите от натрупаните мазнини по време на бременността и по този начин се подпомага естествената загуба на излишна телесна маса и възстановяването на нормалното тегло на майката.

Кърменето осигурява близостта, сигурността и стабилността в периода на най-бърз растеж и развитие на вашето дете!  Не лишавайте себе си и детето си от най-висшата проява на обич, нежност и грижа и се насладете на вълшебството да бъдете извор на живот, храна и здраве за вашето малко човече!

Текст: Яна Данаилова, магистър по физиология на човека, магистър мениджмънт на храните и храненето, дипломиран нутриционист, председател на Сдружението на нутруционистите в България, квалифициран терапевт по биоенергия и психокибернетика към БАН. От няколко години специализира в областта на здравословното хранене като ефективна мярка за превенция и част от цялостния комплекс от мерки за възстановяване на здравето при наличие на болестен процес. Работи активно в посока популяризиране на здравословния начин на живот и повишаване на хранителната култура и подобряване на хранителните навици на обществото.

Съвсем скоро „9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и разбира се, да им осигури уютно пространство за комуникация и взаимопомощ. Очакваме ви и там!

Ако желаете, можете да се присъедините към тях още сега:

Зачеване, бременност и раждане

Майките на „9 месеца“