Няма по-голямо разочарование за една жена от това да преживее спонтанен аборт. Причината за за него обикновено е извън нейния контрол, но въпреки това, всяка дама би могла да повиши шансовете си за по-лесно зачеване и успешна бременност, променяйки своите навици. Запомнете – здравословната среда в организма е предпоставка за качествени яйцеклетки и сперматозоиди, съответно и за качествен ембрион. Спонтанните аборти са доста често явление през първите три месеца от бременността. Около 70% от тях се случват преди края на втория месец и се дължат на генетични аномалии.

Ето и някои полезни съвети:

Преди зачеването

 • Откажете се от някои зависимости - без цигари и алкохол.
 • Бъдете физически активни – спортувайте поне 4 пъти в седмицата, но умерено и без прекалено натоварване.
 • Помислете какво хапвате – избягвайте захар, тесто, пържени и пакетирани храни. 
 • Направете си тест за тромбофилия – наследствена и придобита.
 • Не допускайте да имате дефицит на важни витамини.
 • Консултирайте се с имунолог.
 • Уверете се, че нямате проблем с щитовидната жлеза.
 • Проверете дали имате вагинални инфекции, за които не подозирате.

След двете чертички на теста за бременност:

 • Не вдигайте тежко. Умората която чувствате е свързана със състоянието ви. Ако работата ви е рискова, можете да си вземете болничен.
 • Не чистете дома с вредни токсични препарати. Изберете натурални заместили или се доверете на оцета и содата.
 • Проверете стойността на прогестерона. В случай че изпитвате тревога, можете да проверите нивото на прогестерона, ако е под нормата, незабавно уведомете своя акушер-гинеколог.
 • Отидете на преглед, ако имате кървене или зацапване – това може да бъде сигнал за хематом или отлепен плоден сак. Лекарите ще вземат мерки.
 • Витамините са изключително важни! Витамин B9 (фолиевата киселина) участва в структурирането на ДНК. Приемът на витамин B3 пък може да предотврати спонтанни аборти и вродени сърдечни, бъбречни и гръбначни дефекти у бебето, тъй като е в състояние да повлияе на една от причините за тях - дефицитът на молекулата NAD (никотинамид аденин динуклеотид). Витамин B6 е необходим за поддържане на лутеалната фаза, когато тялото се подготвя за имплантиране. Витамин C помага на тялото да произвежда прогестерон, който е необходим за поддържане на бременността. Витамин E предпазва яйцеклетките от атаки на свободни радикали, които биха ги увредили. Цинкът е от съществено значение за развитието на плода и има способността да предотвратява някои от причините за спонтанен аборт и преждевременно раждане. Медта също е важна за подпомагане производството на антиоксиданти и трябва да е в баланс с цинка. Магнезият е необходим не само за оптимална плодовитост, но и за здравето на бебето. Облекчва спазми и контракции през 9-те месеца, особено когато не бива да има такива. Много важен е и витамин D. Приемът на Витамин D през бременността допринася за развитието на скелета и за насърчаването на нормалното развитие на мозъка на бебето. Витамин D е важен по време на бременност, защото осигурява доставка на калций за здрави кости, включително тези на черепа. Недостатъчното количество на витамин D в организма е свързано с висок риск от мозъчно и зрително увреждане. Изследванията са категорични, че приемът на витамин D укрепва психичното здраве, може да попречи на развитието на имунологични заболявания, диабет, алергични заболявания, инфекции на долните дихателни пътища и астма.

Обогатявайте менюто си, разбира се, доколкото това е възможно. Верен съмишленик по този въпрос е хранителната добавка ПреМама Дуо, която съдържа 30 таблетки и 30 капсули. Продуктът е разработен по изискванията за количествен и качествен състав, така че да е подходящ за жени, които се опитват да забременеят, за бременни дами и за кърмещи майки. Всяка таблетка съдържа 11 витамина и 10 минерала, а всяка капсула – DHA (докозахексаенова киселина). Приемат се по една таблетка и една капсула дневно, след хранене за периода на цялата бременност и кърменето.
*Подробна информация за ПреМама Дуо можете да прочетете ТУК >>

>> Можете да закупите онлайн хранителната добавка ПреМама Дуо от:
Аптеки Remedium
Онлайн аптека АФИА
Аптеки Гален
Аптека Витания
Аптеки Прополис
Аптека Фрамар
Аптеки SOpharmacy

*Информацията в тази статия е под редакцията на д-р Никола Георгиев Николов, акушер-гинеколог от МБАЛ ВИТА