Бременността е деликатен процес, който променя значително живота на жената. Бременното коремче може да даде отражение както на физическо, така и на психическо ниво. Често проблеми се появават и с храненето - в стремежа си да постигнем здравословно тегло, понякога минаваме граници и вредим - не само на себе си, но и на бебето, което расте в утробата ни. Темата е важна, крие рискове и усложнения. Важно е жената да е добре запозната с някои специфики по отношение бременността и храната. За да разберем кои са те и за какво е важно да внимаваме, на гости при нас поканихме Катя Христова, психолог от Медицински комплекс "Д-р Щерев".

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Как да разберем дали всичко с нас е наред и какво означава да бъдем в норма? Три са основните стъпки, които ще ни подскажат здравословен или не е начинът ни хранене. Да се храним, когато сме гладни. Да приключваме, когато усетим ситост. И да не мислим по цял ден за храната, калориите, кое е правилно и кое е грешно, важно е да не с фокусираме пракалено върху тези въпроси. Ключово е да сме в контакт с тялото си. Когато се храним, нека е с отдаденост към храната.

Катя Христова ни разказа и повече за най-често срещаните хранителни разстройства. Една е голямата и основна тройка: анорексия, булимия и преяждане. Ако имаме съмнение за наличието на някой от проблемите, важно е да се консултираме със специалист. От не по-малко значение е правилният подход за справяне с хранителните растройства. Често за успешното справяне ключова рокля имат лекари, гастроентеролози, ендокринолози и т.н.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Разбира се, фокус поставихме и на емоционалния свят на жената. Разбрахме как той влияе върху бременността и научихме защо е важно да бъде балансиран. Всяка майка иска да осигури най-добрия дом за своето дете. Докато той е тялото на жената, то жената трябва да поставя себе си на първо място. Само така и тя и бебето ще се чувстват добре. 

А дали психиката дава отражение върху физическото зачеване и способни ли сме сами да си поставяме блокажи, които да пречат за появата на бебе? Научихме много и по този въпрос. 

Разговорът ни беше ценен, а това, с което се обогатихме, беше изключително полезно, информативно и важно. Ако сте пропуснали да ни гледате, можете да го направите още сега: