Бебето предпочита да играе, вместо да се храни. Как да постъпим в тази ситуация? Ако вашето бебе е любопитно и активно, нищо чудно да изпитвате трудности, когато го храните. То се интересува от всичко, започва да хваща предметите около себе си или да ги хвърля. Разсейва се от оживлението в кухнята, рита с крачета, размахва ръчички и забравя да яде. Не се тревожете. Не го превръщайте в трагедия, отказът от храна няма да трае прекалено дълго. Не забравяйте, че за бебето светът е не по-малко интересен, отколкото за нас възрастните, то трябва да гледа, да пипа, да пробва с уста толкова много неща, а не да си губи времето за някакво си ядене.    

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Имайте търпение - постепенно ще се укроти и апетитът му ще се възвърне. Дотогава един от възможните изходи, когато го храните, е да бъдете сами в кухнята на тишина и спокойствие, за да няма много дразнители, които да отвличат вниманието му. Не го насилвайте да изяжда всичко и не се гневете от начина, по който се държи на масата. Може да опитате да му дадете една-две играчки, с които да се занимава, докато се храни. Понякога може да го слагате да яде с цялото семейство. Да е на масата с всички ще е истински празник за него, а и ще може да опознае нови миризми, да придобие нови вкусови усещания.

Можем ли да накараме детето да яде всичко?

Естествено бебето не може да яде всичко. Докато вашето мъниче навърши година и половина, не е редно да му давате да опита от всичко. Трябва да внимавате с някои храни, които могат да доведат до повръщане. Възможно е към определен вид храни вашето мъниче да проявява непоносимост и затова няма смисъл да превръщате масата в арена на безсмислени битки, от които ще се изнервите взаимно. Възможно е детето да обича повече супата на баба, отколкото мамините гозби. Възможно е да се почувства объркано от вида и вкуса на новото ястие. Затова е по-разумно да не настоявате. На следващия ден, след седмица или след месец, ще можете пак да се опитате да му го предложите.

В значителна степен апетитът зависи от състоянието на стомашно-чревния тракт и нервната система. Основни дразнители са видът, мирисът, вкусът, температурата на храната, начинът на приготвянето ѝ, времето и мястото на хранене. Трудно ще бъде за вашето мъниче да се съсредоточи върху храната, ако то е емоционално и се впечатлява лесно от заобикалящата го среда. Всяко незначително събитие може да отвлече вниманието му от процеса на хранене.

Ако действате на принципа „да нахраня детето на всяка цена” и безпорядъчно давате на мъника всичко, което ви дойде наум, храненето никога няма да бъде рационално, т. е. съответстващо на възрастта и потребностите на детето. На масата не трябва да преобладават сладкиши, шоколади, фаст-фууд, които да изместват необходимите за хармоничното развитие месо и риба, плодове и зеленчуци, мляко и млечни изделия.

13 цитата за раждането. 13 красиви снимки на първата среща

Добрите навици на хранене на вашето мъниче се изграждат между 1 и 3-годишна възраст. Много важно е да имате търпение и такт, за да създадете тези навици. Добрата нагласа на бебето и детето на масата зависи от обстановката, която вие, като родители, ще създадете.

Колкото по-рано започнете да изграждаме правилни и здравословни навици на хранене, толкова по-лесно ще свикне вашето мъниче. Единственото условие е да правите всичко бавно и постепенно, като уважавате желанията и вкуса на малкото ви детенце. Разнообразете режима на хранене, като включите любимите храни на бебето в менюто, известно време може да яде всеки ден нещо, което обича. 

Грижи за бебето през десетия месец

Украсете масата за хранене с красиви прибори и посуда, защото сервирането и красивите ястия, както и вкусните миризми, имат отличен ефект върху повишаването на апетита. Декорацията на храната може да се превърне в наслада за вашето мъниче! 

За по-малкото дете на възраст от 2 до 7 години красивият вид на ястието, миризмите и ярките цветове са особено ефективни за нормализиране на апетита. Не напразно казват, че апетитът идва с яденето. Всяко пълноценно ястие може да бъде украсено под формата на приказни герои, животни или птици. Дори чиния, декорирана под формата на усмихнато човече, ще развесели вашето мъниче. За да получите вдъхновение и идеи, в интернет пространството можете да откриете множество ястия, подготвени с внимание и закачка. 

Текст: Milenita May