През този месец вашето дете продължава с бързи темпове да усъвършенства контрола над тялото си и да опознава света на възрастните. То вече сяда самостоятелно от легнало положение, изправя се и е стабилно, ходи около неподвижна опора. Възможно е изоставане в моториката на някои деца в сравнение с други, което е честа причина за притеснения на родителите.

Oпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Няма място за безпокойство, защото забавянето може да бъде наваксано с рехабилитация. За това се изисква активното съдействие на родителите. Ако детето все още не пълзи добре, не седи уверено и не се изправя самò, по всяка вероятност ще ви бъде необходима помощта на детски рехабилитатор.

Време за прохождане

Относно нормалния срок за прохождане е важно да споменем, че границите са твърде големи. Някои деца прохождат още на 9 месеца, а други – едва на година и два месеца. Прохождането навреме е особено важно, защото то дава възможност за ускоряване развитието на детето. Ръцете вече са свободни. Така може да се усъвършенстват фините движения и да се извършват сложни целенасочени действия. Възможностите за опознаване на околния свят рязко нарастват. Детето придобива самостоятелност и увереност. То вече достига самo до желания предмет, опознава го и открива какви действия може да извърши с него. Отлично знае разликата между играчките и извършва много повече действия с тях. Някои деца на тази възраст могат да поставят кубчета едно над друго и да изпълняват задача по словесно указание: да подадат играчката, да пляскат с ръчички, да покажат лампата и т.н.

Вербална комуникация и игра

При избора на играчка за тази възраст трябва да прецените какви действия може да извършва с нея детето ви. Тоест тя трябва да притежава функционални качества, които детето да използва. В този период трябва да обучавате детето си как да играе с предметите. Времето, отделено за игра с детето, е безценно за неговото развитие и придобиване на личен опит. В този период детето обикновено произнася и първите си думи, които са свързани с най-близките и значими за него неща. При липса на съответно стимулиране и недостатъчно разнообразни впечатления първите думи закъсняват. Нека повторим отново, че е необходимо да използвате всяка възможност за контакт и разговор с детето, независимо че то още не разбира всичко. Обяснявайте му процедурите, които извършвате, като изговаряте правилно думите, а не на „бебешки” език. Карайте го да повтаря чутите думи. Когато желае някой предмет, трябва да поискате да го назове, като и вие повтаряте неговото наименование.

Безплатни прегледи на детския слух ще се провеждат в Бургас

Нов хранителен режим

През десетия месец детето остава на петкратно хранене – през 3 1/2 часа. Вече му се предлагат по-едро смлени, по-гъсти храни. Препоръчва се домашно приготвена храна с пресни продукти и с минимална термична обработка. Започва се с по няколко лъжички от храните с нова консистенция, а след това детето се дохранва с по-фино смляната храна, на която е било до момента. Новата храна се дава в началото на обяда, когато детето е гладно. Количеството се увеличава постепенно за няколко дни. Вече може да поднасяте по-едро смляно месо – мусака, кюфтета със сос, пълнени чушки с ориз. Следобедната закуска може да включва освен млечни каши и мляко с ориз, грис, кейк.

В УМБАЛ Токуда бебе се ражда по време на традиционния ритуал по случай Бабинден

Първи обувки

В този период ще са ви нужни и първите обувчици за вашето дете. Те трябва да са от мека кожа, с равна и тънка подметка (без ортопедичен свод), достатъчно високи, за да обхващат стабилно глезена, ходилото им да е широко, пръстите на крачето да са свободно разположени в него, като пред тях трябва да има достатъчно свободно пространство.