Мили момичета, ако си мислите, че през бременността вашата утробата е едно съвсем тихо място за вашето бебче, то грешите. Ако развитието на плода е нормално, слухът на малчо започва да функционира още по времена вътреутробното развитие. И да, макар да е в корема, бебето ви чува.

enlightenedOпределeте кръвната група на вашето детето, още преди то да се е родило

Това се случва някъде между 23-та и 27-ма гестационна седмица. То чува кръвта, която се движи шумно по вашите кръвоносни съдове, бълбукането и къркоренето от стомаха и вътрешностите, биенето на сърцето, както и звукът на вашия майчин глас и гласовете на околните. Всъщност, съвсем малко външни шумове преминават през меките тъкани на коремната стена. Техният път е чрез вашето тяло, като майка – чрез вибрацията на тъпанчето ѝ, която задвижва цялата слухова система. Когато започне да функционира ухото на вашето бебче, то филтрира ниските тонове, за да приема само високите тонове – своеобразна защита срещу вътрешните шумове в майчиния организъм, без която плода не би имал почивка.

Непосредствено след раждането високочестотните звуци привличат в най-голяма степен вниманието на бебето. Това е и причината то да реагира по-положително, когато му говорите. Когато расте, вашето бебче постепенно ще се научава да използва ушите си за придобиване на информация от външния свят. Това стимулира развитието на мозъка и на други основни функции, например говора.

Слухът на бебето се развива основно още през първия месец след раждането, но разбира се възможностите за възприемане и разбиране на шумове и звуци ще се развият по-късно. Още в самото начало бебето ще обръща внимание на гласовете и ще реагира на познати звуци. Възможно е също така да се стряска или да се успокоява от определени звуци.

На третия месец бебето вече ще може да различава звуци, например когато му говорите, то ще се обръща към вас и може да се опитва да ви отговори. Все пак, ако му говорите продължително или му четете, не очаквайте да се концентрира.

enlightenedИзчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

На петия месец бебето ще има вече обемен слух, т.е. ще разбира откъде идва звука. Освен това ще си познава името. Можете да подпомогнете бебето в процеса на различаване и научаване на различни звуци и шумове. Опитайте се да му пеете песнички или пък му пускайте музика. Не е задължително да се ограничавате само с музика, предназначена за деца, бебетата харесват всякакви звуци. Дори и тиктакането на часовника или шума на пералнята могат да ги удивят. Постепенно бебето ще започне да развива предпочитания за звуци. Четенето на бебето също помага, разбира се, то не разбира думите, но това е полезно, за да се научи да различава интонация и други характеристики на речта. 

Кога има място за притеснения?

Бебетата са удивителни същества, те могат да спят, докато телефонът звъни или кучето лае. Това е нормално, защото те се нуждаят от сън. Повечето бебета имат отличен слух, но все пак има и такива, при които има проблеми, особено ако са недоносени или пък с проблеми при раждането. Глухотата може да се предава и по наследствен път.

enlightenedКолко тежи бебето във всяка гестационна седмица

Когато бебето е будно, то би трябвало да се стряска от силни и внезапни звуци, а също така и да се успокоява от вашия глас. Ако няма реакция, може би има ушна инфекция или други слухови проблеми. Можете да проведете следните тестове, за да проверите дали слуха на бебето се развива нормално. 

  •  До 3 месечна възраст - плеснете с ръце зад главата на бебето. Ако не се стресне, повторете няколко пъти.
  •  Между 4-6 месеца - кажете името на бебето и следете дали ще се обърне към вас.
  •  Между 6-10 месеца - следете дали бебето реагира на името си и на други внезапни звуци, например звън на телефона.
  •  Между 10-15 месеца - помолете бебето да покаже предмет в книжка с картинки. Ако не реагира, вероятно не ви чува.

Дори и бебето да се справи с тези тестове, ако се чувствате притеснена, се свържете с педиатър. Колкото по-рано се установят проблеми, толкова по-лесно могат да бъдат лекувани. 

Текст: Milenita May