В края на миналата година прекрасни специалисти бяха част от гостите в нашето уеб предаване. Срещнахме се с д-р Мила Кайрякова и д-р Димо Манов от МБАЛ "Надежда". Тя е лекар в отделението по Акушерство и гинекология, МБАЛ Надежда. Той е лекар в клиниката по Медицинска онкология, МБАЛ Надежда. Прекарахме чудесно време с тях, давайки гласност на една важна тема, а именно - говорихме си за рака и за надеждата да бъдем родители, въпреки тежката диагноза и нейното последващо лечение

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

След първоначалния шок от новината, че сме болни, следва тишина, а после точно обратното - много и различни гласове, които дават съвети, но това не помага, за да намерим пътя. Път има и нашите гости ни показаха кой е той. С тях си говорихме много и научихме всичко важно за:

  • съхранението на яйцеклетки и сперматозоди;
  • бременността след онкологичната диагноза;
  • нашето вътрешно възприятие към рака;
  • продължителността на лечението;
  • същността на заболябането рак. 

enlightenedДиагнозата рак не означава край. Напротив - голяма част от онкологичните заболявания се оказват лечими. Но е важно това лечение да не повлияе на качеството на живот и на пациента и съответно на възможността му да стане родител. "Говорим за рака по различен начин, защото в днешно време просто излекуването не е крайната цел, целта ни е пациентът след това да се върне към нормалния живот." сподели д-р Манов. Той ни запозна и с най-често срещаните онкологични заболявания в репродуктивна възраст. Научихме, че те са: при жените - рак на млечната жлеза, рак на маточната шийка, рак на щитовидната жлеза и рак на яйчниците, при мъжете - рак на тестисите.

Относно лечението и неговото влияние върху яйцеклетките и сперматозоидите, д-р Кайрякова ни сподели, че не съществува медикамент или доза, при който може да се заключи, че той е 100% безопасен. "Когато се стремим да запазим репродуктивната функция, тоест да съхраним способността на едни пациенти да бъдат родители преди началото на терапията, в случая - химиотерапията, най-често препоръчваме съхранението на яйцеклетки и сперматозоиди."

Вероятно за малко хора е известно, но всъщност съществува замразяване на яйчникова тъкан - процедура, която се извършва за един ден, но налага оперативна интервенция, взимат се малки парченца от яйчника, които да бъдат замразени и съхранени до деня, в който болестта си е отишла. Друг малко известен метод, при който може да се съхрани възможността на пациентите да станат родители, това е фертилитет-съхраняващата хирургия - подход, който се използва при началните стадий на рак на шийката, рак на матката, рак на яйчниците, не се налага те да бъдат остранени, могат да бъдат запазени. 

Училище за родители - Как да приучим бебето към гърне. Съвети от Инна Диамандиева, логопед

Поговорихме подробно за проследяването на бременността при бременна дама, преминала вече през онкологично лечение. Екипът, грижещ се нея, трябва да бъде отлично подготвен и да включва: онколог, акушер-гинеколог, подготвен да проследява високо-рискови бременности, специалист по фетална морфология, подготвен анестезиологичен и хирургичен екип и най-вече екип, при който има комуникация. 

Д-р Мила Кайрякова и д-р Димо Манов ни разказаха повече и за информационният портал https://www.zapazi.me/. По техните думи този сайт е създаден с изключително много любов и със страшна мотивация, съвместно всякакви специалисти по репродуктивна медицина. Целта - да бъде създадено едно място, на което човек може да прочете всичко, което го интересува. Запази ме съхранява в себе си медицинска информация, информация с доказателства, поднесена по разбираем за човек начин. Различните онкологични заболявания са представени по достъпен начин, като заедно със същността им е обяснен и начинът, по който трябва да се проведе терапията, така че тя да съхрани фертилитета на пациента. 

Много и ценна бе информацията, която нашите гости ни дадоха. Ако сте пропуснали да ни гледате, чуйте нашия разговор още сега: