Приучаването на бебето към гърне е истинско предизвикателство за всяка мама. Успехите могат да бъдат бързи, но могат и да закъснеят "притеснително" време. Важно е да бъдем търпеливи и в никакъв случай да не сравняваме нашето дете с това на приятелката ни, например. Как да минем лесно през този преход, за какво е важно да внимаваме и защо успехът, до някаква степен, се крие в това да сложим бебето на гърне, колкото е възможно в по-ранна възраст?

На всички тези и други въпроси по темата намерихме отговори в компанията на Инна Диамандиева, логопед, специалист по здравословно хранене и спорт, а също и майка на две деца

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Преди да се потопим в дълбоките води на гърнето и пелените, които остават в миналото, фокусирахме вниманието си към грипа и настинката. Разбрахме как да си помогнем и научихме, че бременната жена и малкото дете могат да намерят първа помощ с немската хомеопатия от DHU. Д-р Йорданка Паскалева, педиатър и детски гастроентеролог ни разказа подробно за предимствата на лечението с хомеопатия и ни убеди, че тя заслужава нашето доверие, особено когато говорим за грип и настинка.

enlightenedСъществува ли тайна за лесното приучаване на малчо към гърне и ако да, коя е тя? Нашият гост ни сподели, че най-важно и осново е начинът на възприемане на този процес. "Всичко е в начина на мислене на самата майка." Ако майката не е убедена, че детето не е готово за това, което предстои, че е рано, то няма да се справи и т.н., не се учудвайте, когато това се окаже именно така. 

enlightenedА защо е важно да сложим бебето на гърне по-рано (преди годинка)? На 6 месеца на едно бебе му е интересно да седи, защото именно тогава то овладява това умение. Мама може да използва момента и да се опита точно тогава да бъде приучаването. Това ще бъде интересно за детето, а гърнето дори ще му помогне да се усъвършенства в способността си да седи

Важно е да приемем ситуацията такава, каквото е. Да гледаме на процеса, с всичките му препятствия по пътя, като част от ежедневието ни на майка. Ако приучаването към гърне се окаже трудно, моментите на напишкване тормозят силно мама, ако не чувствате случващото се като ваше, то по-добре изчакайте с махането на памперса. Забравете за "Трява". "Ако ви се струва трудно, може би вашето е да изчакате!" 

Училище за родители - Забелването, разговор с д-р Емил Атанасов

Инна Диамандиева ни даде безброй ценни съвети, както от ролята си на логопед, така и от призванието си на майка. Разговорът беше ценен и изключително полезен. Ако не сте имали възможност да ни гледате, чуйте ни още сега: