Бременната сте, честито! Вероятно сте любопитна – как ли се променя бебето през всяка седмица от бременността? В следващите редове ще се опитаме да ви помогнем с представата за размера на вашето мъниче. Но, разбира се, важно е да не забравяте – всяко бебе има свой индивидуален темп на развитие. Полът също оказва влияние, имайте предвид и това. И така, да започваме.

  • СЕДМИЦА 1 - 10

Седмица 1-4 
Яйцеклетката вече е оплодена и развитието на плода може да започне. Полът на вашето дете се определя още при оплождането от сперматозоида, който е носител на X или Y хромозома. Вие обаче ще разберете момче или момиче очаквате, малко по-късно – най-рано през петия или шестия месец на бремнността. 

Седмица 5-8
Вашето бебе е само около 1,5 сантиметра, но все повече прилича на човече. Тялото нараства - вече е около 2 сантиметра и тежи 1 грам.

Седмица 9-10
Най-критичният период в развитието на вашето бебе е приключил. Ако сте имали притеснения, то вече може да забравите за тях. Мъничето започва да расте. Бебето е вече около 3 сантиметра и тежи 4 грама.

  • СЕДМИЦА 11 - 20

Седмица 11
Почти всички органи са формирани и започват да функционират. Бебето е около 4 сантиметра и тежи 7 грама.

Седмица 12
Време е за развитието на гласните струни. Очите започват да се движат. Развива се черният дроб. Бебето е 5,5 сантиметра и тежи 14 грама.

Седмица 13
Бебето започва дихателни движения. Размерът вече е 7,5 сантиметра, а теглото - 23 грама.

Седмица 14
Оформят се различни жлези - например простата при момчетата, а при момичетата – яйчници. Бебето вече е почти 9 сантиметра и тежи 43 грама.

Седмица 15
Вече е много вероятно да започнете да усещате движенията на бебето. Но не се тревожете, ако такива все още липсват! Бебето е над 10 сантиметра и тежи 70 грама. 

Седмица 16
На видеозон може да се улови пулса на вашето бебе. Има вероятност да е възможно и определянето на пола. Бебето е над 11 сантиметра и тежи 100 грама.

Седмица 17
Пъпната връв нараства и носи все повече кръв и хранителни вещества към вашето мъниче. Бебето вече е 13 сантиметра и тежи 140 грама.

Седмица 18
Малчуганът вече е способен да издава звуци, но разбира се, те не могат да  бъдат чути. Бебето е над 14 сантиметра и тежи почти 200 грама.

Седмица 19
Мъничето в корема на мама вече си създава навици за спане и будуване. Има си и любима поза за сън. Развиват се половите органи. Бебето вече е около 16 сантиметра и тежи 300 грама.

Седмица 20
Мускулатурата на краката се засилва и мъничето започва да рита, съвсем скоро ще усетите тези негови движения. Развиват се рецепторите за вкус, слух, зрение, допир. Бебето чува и е възможно да се стряска от силни шумове. То постепенно свиква с познати звуци като например вашия глас. Бебето е над 16 сантиметра и тежи 300 грама.

  • СЕДМИЦА 21 - 30

Седмица 21
Започва производството на бели кръвни телца, които защитават бебето от вируси и инфекции. Мъникът вече е цели 26 сантиметра и тежи 360 грама.

Седмица 22
Вашето бебе ви чува все по- ясно. Четенето на приказки може да започне. Има изследвания, които показват, че новороденото бебе суче повече, ако му четете на глас от книга, която сте му чели и докато е било утробата ви. Мъничето е 28 сантиметра и тежи 430 грама.

Седмица 23
Пропорциите на тялото вече са почти същите като при новородено. Бебето е 29 сантиметра и тежи 500 грама.

Седмица 24
Бебето вече придобива индивидуални черти, има физиономия и изражение, все повече прилича на новородено. Формират се потните жлези. Бебето е 30 сантиметра и тежи 600 грама.

Седмица 25
Формира се структурата на гръбначния стълб. Развиват се белите дробове. Бебето е около 35 сантиметра и тежи 660 грама.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Седмица 26
Развива се гръбначният стълб - въпреки че на дължина той е колкото дланта на възрастен човек, все пак има нормална структура. Формира се мозъчната дейност, управляваща зрението и слуха. Бебето е около 36 сантиметра и тежи 760 грама.

Седмица 27
Мозъкът на бебето продължава да се развива динамично. Не забравяйте да му говорите, да му четете и да му пускате музика. Бебето е 37 сантиметра и около 880 грама.

Седмица 28
Косата на бебето расте. Очите са напълно оформени. Бебето е около 38 сантиметра и тежи над 1 килограм.

Седмица 29
Пропорциите на главата и тялото вече са правилни. Бебето е около 39 сантиметра и тежи около 1150 грама.

Седмица 30
Главата на бебето нараства. Размерът му е вече 40 сантиметра и тежи около 1300 грама.

  • СЕДМИЦА 31 - 40

Седмица 31
В костите на бебето се натрупва повече калций, фосфор и желязо и те стават по-здрави. Мозъкът се развива и натупва милиарди клетки. Бебето е 41 сантиметра и тежи 1500 грама. 

Седмица 32
Може би ще забележите, че бебето ви вече не се движи толкова. Не се безпокойте – иска да се движи, но няма място. Бебето е 42 сантиметра и тежи 1700 грама.

Седмица 33
Главата на бебето пораства с около 1 сантиметър, поради развитието на мозъка. Бебето е 44 сантиметра и тежи 1900 грама.

Седмица 34
През тази седмица е възможно вашето бебе вече да заеме предродилна поза - надолу с главата. Бебето е 45 сантиметра и тежи над 2100 грама.

Седмица 35
Вече бебето напълно изпълва матката ви. Мястото му е недостатъчно. Възможно е да изпитате затруднения да си поемете въздух, но бебето скоро ще се премести надолу. То е 46 сантиметра и тежи около 2350 грама.

Седмица 36
Бебето вече е напълно развито - 47 сантиметра е и тежи над 2600 грама.

Калкулатор на бременността - провери кога е твоят термин

Седмица 37
Стените на матката продължават да се разтягат и съответно да изтъняват. По този начин при бебето прониква повече светлина и то определено развива навици, повлияни от цикъла ден/ нощ. Мъничето вече е около 48 сантиметра и тежи над 2800 грама.

Седмица 38
През тази седмица е възможно бебето да хълца, това се дължи на факта, че то диша течност. Ако се развива нормално, детето ви вече е 50 сантиметра и тежи малко над 3 килограма.

Седмица 39
Бебето няма съвсем никакво място за движение – то е около 50 сантиметра и тежи около 3300 грама.

Седмица 40
Тялото на бебето има около 15% мазнини. Мъничето вече е около 51 сантиметра и тежи средно около 3400 грама. Това е и краят на вашата бременността. Съвсем скоро ще можете да държите малкото човече в ръце. 

Текст: Milenita May