Със сигурност бъдещите родителите щяха да се справят по-добре с отглеждането на детето, ако предварително знаеха какво ги очаква. Разбира се, училищата и специализираните групи за подготовка, както и прочитът на книги, статии в интернет все по-успешно ни дават представа за основните неща. Въпреки това родителството си остава една непозната територия, докато не се сблъскаме с реалността - нашата реалност.

ИЗТЕГЛЕТЕ БЕЗПЛАТНО СУПЕРСВЕЖИ VIBER СТИКЕРИ

Преди две поколения хората са обменяли повече информация и подготовката да бъдеш родител се е получавала от „първа ръка”. Днес това на практика не е възможно. Как да намерим извинение за себе си, ако се провалим? Животът не е сапунен сериал и трябва да знаете, че няма отговор за всяка родителска дилема. Да си съвършен родител е невъзможно. Трябва да разрешите проблемите си според собствените си възможности, време, обкръжение и т.н. Ще трябва да се справяте с проблемите на място и със сигурност няма да имате възможност да се върнете назад, за да „го направите отново, но този път както трябва”.

Социологически проучвания сочат, че типичните черти на родителите, независимо от произхода, образованието, социалното положение, етнос или религиозна принадлежност, се групират в следната селекция:

  • Ние нямаме никаква представа какво значи добър родител и абсолютно никакъв опит и подготовка да бъдем родители;
  • Понякога очакваме от себе си да решим проблеми, с които дори и професионалистите не могат да се справят;
  • Носим пълна отговорност върху нашите деца, но не можем да упражним 100% контрол върху тях;
  • Изискванията, които поставяме пред децата си, са дори по-високи, от тези, които поставяме пред себе си. Искаме те да бъдат по-щастливи, по-успели, отколкото сме ние.

Със сигурност им мислим само най-доброто. Но тези наши очаквания са неприемливи и биха могли да доведат до стресови ситуации. Няма начин да отгледаме децата си напълно без стрес, но можем да се опитаме да го сведем до минимум, така че удоволствието от родителството да бъде на челно място.

Първата година от отглеждането на бебето е от абсолютно ключово значение за всички следващи етапи от психологическото му развитие. По отношение на собствената му вселена през този период бебето напълно зависи от вас. Щом проходи, то започва да упражнява много по-голям контрол над средата, в която се развива. Проговарянето ще разшири този контрол. Но, докато е съвсем малко, бебето зависи изцяло от мама и тати. Ако вие, родителите, се научите да познавате кога основните потребности на мъника ви са задоволени, то ще разгръща пълноценно своя потенциал.

Основният факт, който трябва да помните, е че първите пет години от живота на детето ви са най-важните, че те са годините, които го формират. Не че следващите са без значение или че всичко е предрешено преди шестия му рожден ден, но във всеки случай първите четири/пет години са определящи. Важни са не само за емоционалното, но и за интелектуалното развитие на детето.

Ето и нашите съвети как да поощрявате детето ви да се развива:

  • Може да подпомогнете развитието на възприятията, като показвате на детето нови неща. Разходките да бъдат на различни места.
  • Детето събира опит с ръцете си, затова му дайте възможност да опознае различните материи с помощта на ръчичките си – вода, пясък, камъчета, сапунена пяна, дървени и пластмасови играчки и т.н. Постарайте се да си играете с него.
  • Звуците и шумовете очароват детето. Може да пеете песнички, да свирите на музикален инструмент, да му пускате разнообразна музика.
  • Игрите и задачите ще направят детето гъвкаво. Можете всекидневно да измисляте някаква физическа активност на вашия мъник, така той ще усети силата, здравината и възможностите на тялото си.
  • Водете детето с вас до магазина, за да пазарувате, ходете на обществени места, така то се учи на социално поведение и ще събере впечатления от други хора.

Текст: Milenita May