Повечето деца се отбиват сами между втората и четвъртата си година – тогава нуждата от кърменето естествено отпада, защото децата са развили достатъчно добре други механизми на хранене, успокояване или изразяване на емоции. Световната здравна организация препоръчва бебетата да бъдат изключително кърмени през първите 6 месеца от живота си. Защо? Съставът на кърмата (млякото), произведена от майката, е не само строго специфичен и адаптиран към нуждите на определения вид, но и се променя във времето, за да осигури правилния ритъм на растеж и развитие на кърмачето.

Добре е отбиването в тази възраст - преди 6-тия месец, да бъде последната стъпка, след като всички други опции са изчерпани и не съществува опция кърменето да бъде продължено.

Прочетете още: Да станеш майка отново на 57-годишна възраст

Майка, която е придавала голямо значение на кърменето, може да се почувствува донякъде разочарована и потисната, когато отбие детето, като че ли е загубила част от близостта си с него или е загубила част от своята човешка значимост. Това е още една причина, поради която отбиването трябва да става възможно най-късно и постепенно.

Съществуват различни причини за отбиване на бебето:

  • Отбиване при недостатъчна кърма (за бебета на възраст 0-6 месеца) Когато това е неизбежно, отбиването на бебето в този период ще бъде процес на заменяне на кърмата с донорска кърма или мляко за кърмачета. Обикновено не е необходимо да пристягате гърдите си и да ограничавате приемането на течности. Ако усетите тежест или болка в гърдите, поставете бебето на всяка гърда, докато почувствате облекчение и  че гърдите омекват. Опитайте да пропускате всяко второ кърмене. Ако след ден-два гърдите не се препълнят, прекъснете редовното кърмене, но ако след това чувствате напрежение в тях, давайте на бебето да суче за кратко.
  • Внезапно отбиване.  Може да се наложи изведнъж да отбиете бебето поради заболяване, спешно отсъствие или заминаване. Не всяко заболяване налага преустановяване на кърменето. Според препоръките на СЗО дори при установен COVID 19 майката може да кърми, спазвайки определена хигиена и правила за безопасност. Освен това лактацията може да се поддържа по време на заболяването и да се преустанови след като болният се почувства по-добре. В такива случаи може да използваме помпа за облекчаване на гърдите, като изцеждате на равни интервали, които постепенно увеличавате, само с цел облекчаване на гърдите. Съществуват и медикаменти, които могат да спрат лактацията.
  • Постепенно отбиване и приучване към шишето през първите 6 месеца. Да предположим, че имате достатъчно кърма и няма опасност тя да намалее. Но искате да кърмите само през първите няколко месеца и да дадете възможност на бебето си да укрепне, решила сте, че не искате да продължавате да кърмите и си задавате въпроса: Колко време трябва да кърмя? Разбира се, няма точен отговор на този въпрос. Преимуществата на майчиното мляко, неговата чистота и лесна смилаемост са много ценни за бебето. Няма определена възраст, когато тези предимства изведнъж губят своето значение. Ако имате нужда бихте могли да захраните по-рано, преди 6-ти месец, за да разредите кърменето и така постепенно да отбиете. Но ако искате да продължите кърменето след четвъртия, петия или шестия месец или пък да прекъснете още на втория месец – това е ваш индивидуален избор.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

По-безопасно е да се избягва отбиването през горещия сезон. Ако възнамерявате да отбиете бебето по някое време след втория месец, добре е от втория месец нататък бебето да привикнете към шише, като редовно му давате шише с изцедена кърма два-три пъти седмично, или ако предпочитате, всеки ден. Ако имате достатъчно кърма, за предпочитане е отбиването отначало да стане постепенно – за точен график се консултирайте със специалист

  • Постепенно отбиване и приучаване към хранене от бебешка чаша във втората половина на първата година.

Един от основните въпроси, които се задавате е колко дълго трябва да кърмя, ако имам много кърма? Най-добре и най-естествено е да кърмите, докато бебето е готово да се храни от бебешка чаша. Повечето естествено хранени бебета са готови между седмия и десетия месец. За разлика от изкуствено хранените, повечето от които не искат да се разделят с шишето до година и няколко месеца.

При съвсем постепенно отбиване обикновено гърдите не ви създават проблеми. Но ако по някое време те се препълват, дайте на бебето да суче в продължение на 15—30 секунди за облекчаване на напрежението.

Все пак, преди да отбиете бебето твърде рано, напомняме:

Кърмата е богата на лактоферин (Lactoferrin) – гликопротеин, който стимулира и адаптира имунната система, и лизозим (Lysozyme) – ензим, който атакува защитните клетъчни стени на бактериите и осигурява така необходимата защита на новороденото срещу бактериални инфекции. Магическият сънотворен невропептид DSIP (Delta Sleep Inducing Peptide), който не само подпомага и подобрява продължителния и дълбок сън.

Подробна информация по темата: ТУК

Текст: Milenita May