Бременните трябва да бъдат особено внимателни към храната си и да се стараят да се хранят балансирано и здравословно“ е добре позната препоръка, нали? Труден ли е обаче пътят към усещането да се чувстваш добре в тялото си, въпреки специалния период, и трябва ли мама да хапва за двама? А може би всичко е лесно и достъпно... Може би е необходимо единствено да се отпуснем, да помислим спокойно, да преценим ситуацията, в която се намираме (или по-точно как физически навлизаме в нея), а защо не и да се посъветваме със специалист. Какъвто впрочем ние вече намерихме. Специално за вас, разбира се!

Д-р Георги Стаменов: Приемайте прегледа за рак на гърдата като нещо задължително

„Периодът на бременността е изключително важен, както и подготовката за него – например чрез оптимизиране теглото с помощта на подходящо меню. Храненето само по себе си не може пряко да повлияе на зачеването. Проблемите със забременяването са най-различни, но изключвайки всички гинекологични заболявания, отношение към зачеването има метаболитният синдром. В такъв случай е необходимо да се приложи хранене, което да намали инсулиновата резистентност, за да няма възможност тя да се развива. Няма храни „табу“, има такива, чиято консумация трябва да се ограничава“, сподели с нас диетологът на УМБАЛ „Александровска" д-р Митко Ригов.

За храната и бременността

 • Храненето има отношение към целия период на бременността,

защото неговата цел е да достави необходимите за майката и бебето вещества, най-вече пълноценни белтъчини, калций, желязо, добри въглехидрати (особено при наличие на проблеми с ритъма на чревния тракт), мазнини, преди всичко източник на полиненаситени мастни киселини.

 • Хранителният режим, който би трябвало да спазва всяка една жена по време на бременността, зависи и от здравословното й състояние. Ако тя има метаболитни или хормонални нарушения, други здравословни проблеми те трябва да се вземат предвид, за да се изготви адекватно хранене.
 • Принципно храненето трябва да бъде свободно, да няма „забранени“ или „позволени“ храни. Ако обаче съществуват конкретни проблеми или по време на бременността възникнат усложнения (отоци, повишено кръвно налягане, гестационен диабет и др.), наложително е да се вземат мерки под контрола на наблюдаващия акушер-гинеколог.
 • Важно е храненето да не е за двама и да не е еднообразно. Често по време на бременността жените се хранят според своите вкусови предпочитания, но трябва да помислят и за плода – да му осигурят необходимите калций, желязо, белтъчини, витамини и други микроелементи. Желязото, освен за бебето, е важно и за бъдещата майка, защото тя често може да развие анемичен синдром както по време на бременността, така и по време на лактацията.
 • Необходимо е жените с високо тегло, с повишени телесни мазнини и с метаболитен синдром да вземат мерки за оптимизиране на килограмите си още преди зачеването. Трябва да се подобрят метаболитният статус, въглехидратният толеранс, липидната обмяна – това става чрез оптимизиране на инсулиновата резистентност.

За ранния следродилен период - грижа за мама с любов

 • Необходимо е да се реализира хранене, което да не предизвиква отделяне на много инсулин в тялото при жени, които са пълни, защото той трудно се усвоява и е възможно да предизвика метаболитни и хормонални проблеми. Това от своя страна може да попречи на забременяването, както и на износването на плода. Подобен тип жени са склонни към гестационен диабет, вследствие на който е възможно да родят по-голям плод или да го преносят, а това не е добре, защото застрашава бъдещото здраве на детето.

Ниско тегло, аменорея и дисменорея

Ниското тегло е една от причините за възникване на нарушения в менструалния цикъл, като липса на менструация за повече от три месеца (аменорея) и/или дисменорея). Консултацията със специалист е задължителна. Необходимо е да се вземат мерки за подобряване на теглото. Това може да стане само с помощта на храна, разбира се, като може и гинекологът да се включи в този процес, препоръчвайки витамини и добавки.

Акценти

 • Хапвайте често, но умерено през 2–3 часа.
 • Ако сте с наднормено тегло или екстремно наддавате, вечерята трябва да е лека – без ориз, картофи, тесто, силни подправки, пикантно, мазно и сладко.
 • Консумацията на масло и сметана трябва да се ограничи.
 • Не бива да се прекалява с плодовете.
 • Консумирайте леки видове меса, предимно риба, печени, а не пържени.
 • Разнообразявайте храната в рамките на 2–3 дни, а не в рамките на няколко часа. Тялото има запаси и през депата компенсира нужните нутриенти.
 • Достатъчният прием на вода е изключително важен.
 • Газираните напитки и соковете с ароматизатори, оцветители, подсладители и консерванти не бива да се консумират.
 • Благоприятни за бременните жени са ходенето, плуването, водната аеробика.
 • Жените с нормално тегло се очаква да наддадат около 12–14 кг.
 • По-пълните дами е добре да качат не повече от 7–10 кг.
 • Жените с поднормено тегло могат да качат и повече от обичайното, без това да е опасно за тях или за плода.
 • Алкохолът под формата на няколко глътки вино на ден след третия месец е допустим. Бирата съдържа консерванти, по-добрият вариант е живата бира, но от нея „страда“ теглото.