Текст: СИМОНА БОГДАНОВА, магистър кинезитерапевт, практикуващ в град София. Работи с пациенти с травми, дегенеративни заболявания на ставите, постурални нарушения, заболявания на периферна нервна система и болки в гърба. Има множество завършени курсове по специалността, както и курс по нутрициология. Интересите ù са свързани с акушерството, ортопедията и травматологията. Повече информация по темата можете да откриете в книгата на Симона Богданова – „Движение по време на бременност. Практичен наръчник на съвременната бременна жена“. За контакт: 0894683832; bogdanova.physio@gmail.com; FB: Simona Bogdanova Physiotherapist

Бременността е колкото естествено, толкова и „извънредно“ състояние. Свидетелство за това са настъпващите промени след раждането, когато женският организъм започва „да връща лентата назад“... Непосредствено след края на последния родилен етап стартира процес на обратно развитие на всички системи и органи на тялото. Млечните жлези са единственият орган, който продължава „еволюционното“ си развитие и след края на бременността. През този период организмът на майката постепенно се връща в състоянието си от преди бременността, естествено, някои промени са трайни и са сигурен белег, че жената е раждала.

Защо са важни физическите упражнения по време на бременност?

Ранният възстановителен период за бременната продължава 40 дни, през които трябва да ù се осигури покой, за да може този период да е пълноценен за нея. В периода на възстановяване, който е индивидуален за всяка жена, но продължава около 3–4 месеца след нормално раждане и 6–8 месеца след цезарово сечение, е много важно тя да продължи със специализираните упражнения, за да подпомогне този процес.

ХАРАКТЕРНИ ОСОБЕНОСТИ В РАННИЯ СЛЕДРОДИЛЕН ПЕРИОД:

 • Матката постепенно намалява своя обем и заздравява родилната рана, затова е необходима почивка, особено през първите дни.
 • Тазовото дъно, раздразнено и силно разтегнато при раждането, възвръща своята еластичност и здравина. Неговото отслабване е причина за спадането на вътрешните органи и недобро функциониране на сфинктерите, което на по-късен етап се проявява с незадържане на урина. За да не се допусне това, е необходимо да се вземат мерки за укрепването на мускулатурата на тазовото дъно веднага след раждането.
 • Коремните мускули, разтеглени от увеличената матка и изтощени от раждането, възвръщат предишната си здравина и се възстановяват. Ако обаче са отпуснати поради това, защото не са достатъчно тренирани, е желателно да се стегнат с подходящи упражнения, понеже отпуснатата коремна мускулатура не може да задържа коремните органи в тяхното нормално положение и те спадат.
 • Спадналите коремни органи са причина за нередовното изпразване на пикочния мехур и на правото черво.
 • Поясната извивка на гръбначния стълб се възстановява.
 • Сводът на стъпалото се възстановява напълно, ако не е толкова увреден, тъй като вече не е толкова натоварен.
 • Кръвообращението в долната половина на тялото и по-конкретно в долните крайници се нормализира и ако има разширени вени, които не са били много увредени, изчезват.

НЕОБХОДИМА ЛИ Е ПО-СПЕЦИАЛНА ГРИЖА?

Стриктната хигиена в следродилния период е задължителна, но нищо по-специално. Ще напомня, че измиването с мек бебешки сапун или с интимен гел се препоръчва само веднъж дневно. В останалото време е достатъчно миенето с вода. За родилките с епизиотомия или с разкъсвания измиването с отвара от смрадлика или лайка действа особено благотворно. И двете билки имат антисептично действие и предпазват от инфекции в тази деликатна зона. Приемът на Arnica Montana 9CH се препоръчва 14 дни след раждането, особено ако има шефове. Някои лекари препоръчват да се започне приемът на арника седмица преди раждането, за да се подготвят тъканите и да са минимализират болките след раждането, но все пак преди да започнеш приемът ù, се консултирай с лекар-хомеопат.

КАКВИ ГРИЖИ МОЖЕШ ДА ПОЛАГАШ ЗА ШЕВОВЕТЕ?

Ако се притесняваш, че шевовете ти ще се отворят – няма такава опасност. Шевовете на корема зарастват по-бързо (най-късно до седми-осми ден конците се махат), а на входа на влагалището – малко по-бавно, обикновено до петнайсетия ден. Ако родиш с операция, може по-дълго време да усещаш изтръпване около мястото на зашитата рана. Не е изключено да усещаш и уплътнения в тази зона. Заради това е желателно да правиш масаж на цикатрикса (белега) с маз или олио след махане на конците. Страхотен ефект има Терезиен оил – всички хирурзи го препоръчват. Това се дължи на възлите, които се резорбират от 3 до 6 месеца. Ако обаче се появи зачервяване на раната или нещо нетипично, нужна е консултация с лекар и евентуално медикаментозно лечение. Освен това препоръчвам лазертерапия и дълбока осцилация веднага след операцията, ултразвукова и текар терапия след махане на конците.

Как навиците на бъдещата мама се отразяват на бебето?

КОГА ЩЕ СЕ ПРИБЕРЕ КОРЕМЪТ?

Нужно е време тонусът на коремната ти мускулатура да се възстанови, но за тази цел ще трябва и ти да положиш малко усилия в следродилния период. Най-добрите средства са упражненията, електромагнитната мускулна стимулация и патентованата HIFEM технология. Не ти препоръчвам да носиш стягащ колан, защото най-сигурният начин да подобриш тонуса и силата на мускулатурата си, е чрез упражнения. Освен това този колан прибира корема механично и има опасност да направиш мускулите си „лениви“. Разбира се, ако си обещаеш да си много съвестна и редовна в изпълнението на упражненията, може да си вземеш и колан. Препоръчвам ти да носиш колан само ако си родила близнаци или по-голямо бебе, защото коремната ти мускулатура действително е преразтегната до краен предел. Но упражненията и в този случай остават задължителни! Желателно е да включиш коремните преси след 40-ти ден oт раждането, след първия месец можеш да правиш леки коремни преси, които не увеличават вътрекоремното налягане и не ангажират едновременно горната и долната коремна преса.

ЗАЩО ДА ПРАВИШ УПРАЖНЕНИЯ СЛЕД РАЖДАНЕТО?

 • Възвръщане на нормалната ти фигура.
 • Подпомагане на укрепването и възстановяването на мускулите на тазовото дъно и корема.
 • Изправяне на поясната извивка на гръбначния стълб.
 • Укрепване на свода на ходилото.
 • Предотвратяване на възникването на възпаление на вените.

ОПАСНО ЛИ Е ЗАЛЕЖАВАНЕТО?

Обездвижването е рисково в този период, тъй като застоят на кръвта може да доведе до усложнения – например, до задържане на лохии в матката. От първия ден, в който се почувстваш добре, може да започнеш с лека гимнастика, пилатес, ходене пеша, йога упражнения.

КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИШ В РАННИЯ СЛЕДРОДИЛЕН ПЕРИОД?

 • Първите 3–6 месеца бягането и скачането не са препоръчителни, докато не се възстановят вътрешните органи след раждането.
 • Вдигането на тежко не е желателно през първите 4–6 седмици след нормално раждане и 8 седмици след цезарово сечение.

КАКВО ОЩЕ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА ПО-ПЪЛНОЦЕННОТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ?

Апаратният метод за компресивна микровибрация – напълно безопасна биологична, неинвазивна и неагресивна терапия, подпомагаща връщането във форма след раждането, както и поддържането на формата след това.

Как да се справим с неволното изпускане след раждане

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЕРАПИЯТА?

EndoSphеres Therapy е уникален апарат, който генерира ритмично действие върху тъканите. Терапията се основава на принципа на компресивната микровибрация. В накрайника е разположен цилиндър с 55 антиалергични силиконови сфери, които се въртят и са разположени във вид на „пчелна пита“, като честотата на въртене варира от 40 до 355 Hz и може да се контролира. Посредством оптичния панел, разположен в корпуса на накрайника, терапевтът се информира за налягането, което трябва да приложи за оптимален резултат. По този начин терапията може да се адаптира спрямо специфичните нужди на всеки пациент. Апаратът е снабден с 2 накрайника – съответно за тяло и за лице.

ЗАЩО ТЕРАПИЯ С ЕНДОСФЕРА СЛЕД РАЖДАНЕТО?

 • АКТИВИРАНЕ НА МИКРОЦИРКУЛАЦИЯТА Вибриращите силиконови сфери (заедно със създавана та компресия върху тъканите) водят до своеобразна „съдова гимнастика“, активира микроциркулацията в третираните зони и подобрява кръвообращението.
 • ЛИМФЕН ДРЕНАЖ Апаратът създава импулсно и ритмично въздействие, което се предава в посоката на движение на лимфата. По този начин се стимулира извеждането на излишни те течности от организма и се ускорява метаболизма и детоксикирането на организма.
 • ОБЕЗБОЛЯВАЩ ЕФЕКТ В повечето случаи фиброзният целулит е болезнен при третиране. Компресивната микровибрация, използва на съобразно методиката и специалните програми, въздейства на механорецепторите и намалява или изцяло отстранява болката.
 • ТОНИЗИРА И СТЯГА МУСКУЛИТЕ И ТЪКАНИТЕ ПРЕФОРМИРА СИЛУЕТА И ИЗГЛАЖДА КОЖАТА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ – подобрява състоянието на стриите, подпомага намаляването или отстраняването на целулита, помага за омекването на цикатриксите. Методът позволява да се намали или отстрани целулитът и в напреднал стадий. Използват се компресия и вибрация, а с помощта на мускулите се постига „компресиране“ на зоните с мастни натрупвания, разкъсване на фиброзните капсули и последващо реструктуриране на мастната тъкан по естествен начин.

КОЛКО ВРЕМЕ СЛЕД РАЖДАНЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЛОЖИ?

Процедурата може да се започне 14 дни след раждането. Ако то е със секцио – то зоната на корема не се обработва до третия месец. Иначе цялото останало тяло може да се работи. Няма клинични проучвания върху бременни и кърмачки, затова фирмата се въздържа да го препоръчва.

Повече информация за терапията може да откриеш тук: https://www.endospheres.bg/ https://www.endospheres.com/

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram