Kaк се разведрявате през 9-те месеца? Това наистина има значение, а вариантите често са на двата полюса: състоянието на физическото и интелектуално „нищоправене” – от една страна, и активна почивка, от друга. Начинът на почивката може да включва умерени упражнения в басейн или спортна зала, йога, разходки на чист въздух и среща с приятели, медитация, туризъм, четене и пътуване.

За бебето са полезни хормоните на удоволствие, които идват от майката. Мъничето още в утробата разширява кръга си от впечатления - нови усещания при пътуване с автомобил, самолет, кораб, лодка, звуците на прибоя, шумоленето на листата, и т.н.

Най-важните предимства за бебето са:

По време на почивката бебето много по-често, отколкото в ежедневието, ще бъде в състояние да комуникира с вас - защото вие със сигурност ще намерите време да говорите с него, да го погалите (макар и през коремната стена), да му пеете песни, ритмично да почуквате стомаха, да говорите за това, което виждате и чувствате. Едва ли е възможно да обръщате внимание на бебето двадесет и четири часа на ден (физически това е възможно, а емоционално – точно обратното), но е напълно във възможностите ви да му обърнете внимание поне няколко пъти през деня (от 5 до 20 минути).

Вашият контакт с бебето е мощен фактор в развитието му: мъничето е чувствително към моментите, когато вашата енергия е насочена единствено към него. То се радва по свой собствен начин: реагира, когато вниманието ви е насочено към него, когато му пеете песни или четете стихове, реагира, когато поставите ръка на корема си. Този контакт влияе не само на растежа, но също така и на здравето, на психиката на бебето – по този начин се подпомага изграждането на внимание, памет, мислене, реч. Активната почивка и свежият въздух увеличават снабдяването с кислород на бебето, увеличават обмяната на веществата, подобряват функционирането на стомаха и червата, подобряват мозъчната дейност, подобряват апетита.

Бебето получава голямо удоволствие в ,,двойно нулева гравитация" – когато бъдещата мама плува или просто е във вода. Атмосферното налягане на коремната стена във водата е значително ограничено, бебето има повече пространството за движение на ръцете и краката.

Разбира се, не говорим за седене във ваната, а за басейн или морето. Музикалните звуци също са полезни за бебето, тъй като развиват чувството за ритъм, музикалното ухо, улесняват появата на музикалните способности. Този ефект е още по-силен, ако не само слушате музика, но се движите в ритъма на мелодията. По този начин се подпомага и развитието на вестибуларния апарат.

Съществува теория, че съзерцанието на красотата на природата, както и на картини на известни художници, произведения на древната и модерна архитектура също влияе върху развитието на бебето на чувствителност към красотата и развитие на художествения вкус.

Кое е неприятно за бебето по време на бременността?

  • Пътуване със самолет - спадане на налягането по време на полет - то причинява спад в нивата на кислород в организма на бебето. Най-уязвимо е то в последния месец преди раждането. Най-добрият съветник е вашия лекар и ако той се съмнява във взъможностите ви за пътуване със самолет, добре е да намерите друг начин, за да стигнете до дестинацията.
  • Екстремните промени в климата: адаптацията към тези промени е стресираща за организма,  следователно, и за вашето бебе.
  • Ваксинации, които са необходими за пътуване до тропиците и субтропиците. Всяка ваксина представлява заразяване на организма (включително бебето). Дали си струва риска?
  • Принудително раждане в друга страна, ако пътувате в чужбина. Дори и в съответната страна да има прилично здравеопазване, дори и да имате застраховка, осигуряваща качествени грижи за вас и бебето и последващ безопасен полет обратно, дори и да знаете езика на страната, в която сте и имате достатъчно средства за всякакви непредвидени обстоятелства, вие поставяте на допълнителен стрес бебето. Освен това, в зависиомост от спецификите на местното законодателство, детето може да стане гражданин на съответната страна и да получи закрилата на местните закони - т.е. вероятно ще бъдат необходими допълнителни усилия, за да го „изнесете” зад граница.
  • Екстремните спортове (високопланински туризъм, каяк, конна езда и т.н.) са рискови за живота на майката, а оттам и за живота на бебето.
  • Дехидратация - не става дума само за страни или райони със сух и горещ климат, но и при дълги пътувания или по време на полет (по време на полета, тялото губи повече течности, отколкото в нормални условия). В случай на нарушение на метаболизма и на състава на кръвта и на амниотичната течност, значително се увеличава натоварването на бъбреците и тялото включва програма за натрупване на течности в тъканите. Това се отразява на физическото и емоционалното състояние на бебето. Затова винаги носете със себе поне 1 литър питейна вода.
  • Експериментите с храна. Вашето бебе е доста консервативно в храненето и може да „капризничи", ако промените твърде рязко хранителните си предпочитания. Това е особено важно за последното тримесечие, когато се формират вкусовите предпочитания и бебето е много активно. Бебето няма да го заболи стомаха, но ако опита нов вкус и той не му хареса, със сигурност ще реагира негативно.

 

Текст: Milenita May