През първата половина на женския цикъл в яйчниците узряват до 100 фоликула (яйчени мехурчета). По правило само един от тях се развива до зрял фоликул. Около 14 дни след последната менструация, или около средата на цикъла, се стига до овулацията. От фоликула се изтласква зряла яйцеклетка, която тръгва през яйцепровода.

ИНВИТРО КАМПАНИЯ - БЕЗПЛАТНА ИНВИТРО ПРОЦЕДУРА

Какво представлява имплантацията при забременяване? Искате да забременеете и най-вероятно имате много въпроси, свързани с това кога се случва имплантацията на оплодената яйцеклетка и какъв е процесът на имплантиране. В зависимост от продължителността на вашия месечен цикъл и последвашата овулация е възможно да се прецени, кога евентуално е настъпила и самата имплантация:

Продължителност на месечен цикъл

Овулация и оплождане

Имплантация

28 дни

Ден 14

Ден 20 до 24

30 дни

Ден 16

Ден 22 до 26

32 дни

Ден 18

Ден 24 до 28

За да бъде успешно забременяването, би следвало да правите секс в дните около овулация, както и през деня след настъпването й. Не е нужно непременно в точния момент на овулация да бъдете интимни с вашия партньор. Важно е да сте в хармония с партньора и да се насладите на взаимната близост и чувствата, без стрес и излишно напрежение.

Голямата среща

Около 12 до 24 часа след овулацията яйцеклетката е готова за оплождане. През яйцепровода (тръбата) яйцеклетката стига до матката. През това време тя може да бъде оплодена от сперматозоид. Чрез сливането на яйцеклетката и сперматозоида се получава зигота (оплодена яйцеклетка). Зиготата се дели многократно. 

Любовта на яйцеклетката - единствена и неповторима

От 3-ия до 4-ия ден след зачеването, делящите се клетки на зародиша придобиват сферична форма, която се нарича морула. На 4-ия до 5-ия ден, вътре в това кълбо от клетки се образува кухина и зародишът преминава в т.н. бластоциста. След това бластоцистата се закрепва в маточната лигавица, сгушва се в обятията на своя нов дом и обратното броене започва. Този процес се нарича имплантация, която започва след 6-ия ден и завършва на 10-ия до 12-ия ден след зачеването. 

Клетките на вътрешната клетъчна маса се наричат ембрионални стволови клетки, тъй като те имат способността да образуват всяка една от всичките над 200 вида клетки, съдържащи се в човешкото тяло. Клетките на растящия зародиш започват да произвеждат хормон, наречен хорионгонадотропин или hCG - това е хормонът, който се засича от повечето тестове за бременност. След имплантацията, клетките по периферията на бластоцистата оформят плацентата, която отделя майчината система от тази на зародиша. Плацентата снабдява развиващото се бебе с кислород, хранителни вещества, хормони и медикаменти от майката, извежда всички отпадъчни вещества и предотвратява смесването на кръвта на майката с тази на зародиша. Плацентата също така произвежда хормони и поддържа температурата на тялото на ембриона.

 • Какви са ранните признаци на бременност и кога може да си направите тест за бременност?

Симптомите на ранна бременност могат да варират под формата на спазми. Някои жени изпитват леки спазми при имплантирането, дни след овулацията или имат леко кървене (особено ако са с близнаци), докато други нямат никакви усещания.

 • Защо може да почувствате спазми?

Имплантирането дава на бластоцистата кръвоснабдяване, за да може да започне да се развива бебето. Заедно със спазмите, както вече споменахме, не е изключено да забележите имплантационно кървене или зацапване (не го бъркайте с менструален период и не си мислете най-лошото за наличието на спонтанен аборт през първия триместър). Това обикновено се случва от 10 до 14 дни след зачеването. Имплантационното кървене обикновено е много по-леко от обичайното менструално кървене.

 • Какви други симптоми са възможни?

Има много други симптоми на ранна бременност, които можете да наблюдавате във вашия организъм. Важно е да се отбележи, че някои жени могат да имат всички симптоми и да са бременни, но и обратното също е възможно, да няма зачатие. Много от тези симптоми могат да бъдат причинени и от хормонални промени или други състояния на организма.

Ранните симптоми на бременност могат да включват:

 • Пропуснат менструален цикъл: пропуснатият период е един от най-издайническите признаци на ранната бременност. Ако вашият е относително редовен и забележите, че закъснява, тогава има вероятност да сте бременна.
 • Напрежение в гърдите: може да забележите, че гърдите ви са под напрежение и ги чувствате подути или "парещи". Този фактор се появява в зависимост от променящите се нива на хормоните в организма ви.
 • Промяна в настроението: ако откриете, че сте по-емоционални от обикновено, имайте предвид, че това може да се дължи на променящите се хормонални нива в организма ви.
 • Чувство на умора: ако се чувствате по-уморена от обикновено, често това е признак на ранна бременност, причината е от повишаване на прогестерона и увеличения обем на кръвта.
 • Непоносимост към някои храни: може да станете чувствителна към различни вкусове или миризми, най-вече от различните видове хранителни продукти.
 • Подуване на корема: въпреки, че подуването на корема е често срещано явление преди началото на менструацията, това също би могъл да бъде възможен признак за бременност. Всяка хормонална промяна може да предизвика подуване.
 • Запушване на носа: хормоните могат да накарат лигавицата на носа да набъбне и да се почувствате хремава или носа ви да се запуши. Може също да получите кървене от носа.
 • Запек: хормоналните промени също могат да нарушат правилното функциониране на храносмилателната система на тялото ви и да предизвикат запек.
 • Главоболие: това е друг страничен ефект от увеличения обем на кръвта по време на бременност, главоболието е често срещан симптом при имплантирането.

Кога да си направите тест за бременност?

Днес при тестовете за бременност сигурността е 99%. Добре е да се знае, че е това не е финалната права на успеха, ако след няколко дни мечтата за дете да рухне -  не губете надежда. Следващият месец ще бъде вашият. Възможно е бременността да се окаже биохимична, да настъпи спонтанен аборт или пък да в сакчето да няма жълтъчно мехурче и зародиш. Не избързвайте прекалено с проверката -- ако се налага да знаете по-рано, заради възможна медицинска терапия, която да започнете, тогава лекарят ще ви посъветва да си направите кръвен тест. Той дава точна и конкретна информация за развитието на бременността. Няма изискване да сте гладни и жадни, необходимо е единствено да посетите удобна лаборатория. Помнете -- ако се наложи да повтаряте кръвния тест, следва да го направите в същата лаборатория, в противен случай са възможни неприятни емоции и разминаване в очакваните резултати.