Какво ново при нас? Нова рубрика за вас! С д-р Марта Дончева, акушер-гинеколог с богат опит,  Mclinic, поставяме началото на виртуалната подготовка за бременността и раждането -- ,,Из дневника на д-р Марта“. Да, кръстихме рубриката по този начин, защото тя ще бъде лично обръщение към вас – жените, без дистанция, хладен полъх и неясни термини. Вярваме, че лекарят, освен специалист, който помага, е и приятел, доверен човек, умеещ да чува, дава и приема в замяна любов. А какво по-голямо съществува на света от любовта към новия живот?! На него посвещаваме този наръчник за бъдещи майки.

Здравейте, мили дами! За мен е същинско удоволствие да ви навигирам по пътя към мечтаните две чертички и отвъд. Процесът е поливалентен, но това го прави и изключително вълнуващ. Готови ли сте? Да започваме!

Ако се подготвяте да увеличите семейството си и да научите повече за зачеването, трябва да се запознаете с овулацията отблизо. 

Какво представлява овулацията?

Овулацията е фазата от менструалния цикъл, когато от яйчника се освобождава зряла яйцеклетка, годна и готова да бъде оплодена. Всяка жена се ражда със стотици хиляди незрели яйцеклетки, които чакат да бъдат освободени, обикновено по една всеки месец. По време на овулацията яйцеклетката се придвижва по фалопиевата тръба, където може да се срещне със сперматозоид и да бъде оплодена. При повечето здрави жени овулацията обикновено се случва веднъж месечно, около седмици след началото на менструацията.

Кога овулирате?

Може би сте чували, че овулацията обикновено настъпва на 14-ия ден от 28-дневния менструален цикъл, но това не е еднакво за всички дами. Ако сте като повечето жени в детеродна възраст, менструалният ви цикъл продължава между 28 и 32 дни, а овулацията обикновено настъпва между 10-ия и 19-ия ден – около 14 дни преди следващата менструация.  В случай че цикълът ви е 35 дни, овулацията ще настъпи на 21-ия ден, но ако цикълът ви е 21 дни, овулацията ще настъпи на седмия ден.

Майка извади сама бебето си по време на секцио

При някои жени овулацията невинаги настъпва или може да е нередовна.

Ако имате нередовни менструални цикли или такива, които са особено кратки (по-малко от 21 дни) или дълги (повече от 35 дни), е препоръчително да посетите акушер-гинеколог, да направите изследвания на хормони и фоликулометрия.

Колко време трае овулацията?

След като зрялата яйцеклетка се освободи от повърхността на яйчника, тя може потенциално да бъде оплодена за около 24 часа.

Какво може да се обърка по време на секцио?

Въпреки това не е необходимо да правите любов точно в деня на овулацията, за да забременеете. В действителност в цикъла ви има шестдневен “плодороден прозорец” – петте дни преди овулацията и денят на овулацията. От тези шест дни най-плодовити сте през два-три дни преди овулацията и в деня на самата овулация.

24 часа след овулацията яйцеклетката вече не е жизнеспособна и обикновено не можете да забременеете до следващия си менструален цикъл.

Как да прогнозираме овулацията:

 • Следене на базалната телесна температура

 Вашата базална телесна температура е температурата на тялото ви в покой. В началото на цикъла ви тя остава сравнително постоянна, не е висока. С наближаването на овулацията се наблюдава леко понижение, последвано от рязко повишаване или по-конкретно - преди овулацията температурата се понижава, а веднага след нея се повишава с 0,2 - 0,5 градуса. Най-често преди да се повиши базалната температура в посочените граници, тя се колебае между 36,5 и 36,8 градуса по Целзий (като тук е важно да напомня, че при различните жени има индивидуални особености). След овулацията има трайно покачване на базалната температура до настъпване на менструацията. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ОВУЛАЦИЯТА

Измервайте я с дигитален термометър, предназначен за базална телесна температура веднага. Кога? Веднага след като се събудите – дори преди да станете от леглото – и записвайте показанията всяка сутрин. Имайте предвид, че от ден на ден базалната температура може да се колебае с половин градус или повече, така че не се заблуждавайте от малки разминавания – търсете трайно покачване, за да потвърдите, че сте овулирали. След няколко месеца информацията ще се превърне с сериозна база данни и ще ви даде представа кога обикновено настъпва нейно величество Овулацията. Необходимо е да бъдете постоянни и да следите базалната температура поне няколко месеца.

 • Съставяне на менструални карти

Друг прост и евтин начин за проследяване на овулацията е да записвате дните, в които започва и свършва тя, в продължение на няколко месеца. Ако имате нормален менструален цикъл – между 25 и 35 дни – вероятно овулирате редовно, като овулацията настъпва около 14 дни преди менструацията. Не забравяйте да записвате всеки път, когато изпитвате потенциални признаци на овулация: Типичните симптоми на овулация могат да включват спазми, увеличаване на цервикалната слуз, чувствителност на гърдите, задържане на течности, промени в апетита или настроението. Ако имате приложение на телефона, нещо като менструален календар, ще ви бъде наистина удобно и лесно.

 • Тест за овулация

Комплектите с тестове за прогнозиране на овулацията без рецепта измерват нивата на лутеинизиращия хормон (LH), който се открива в урината. Овулацията обикновено настъпва около 10–12 часа след пика на LH – на 14-ия до 15-ия ден от менструалния цикъл, ако цикълът ви е 28-дневен. Концентрацията на LH трябва да остане повишена в продължение на 14 до 27 часа, за да може яйцеклетката да узрее напълно.

Миома - преди и по време на бременността

Истинският трик за постигане на успех с  тестовете за предсказване на овулацията, е да знаете кога да започнете да ги използвате. Ако цикълът ви е редовен, графиките, които правите, могат да ви помогнат да определите този оптимален прозорец. Ако цикълът ви е нередовен, най-добрият вариант е да обърнете внимание на симптомите на овулацията. Дори да сте потвърдили, че овулацията е настъпила (чрез тестове или други признаци), опитайте се да изчакате с опитите, докато не забележите увеличаване на цервикалната слуз.

Симптомите

 • Цервикална слуз

Промените в цервикалната слуз са един от симптомите за овулация. С наближаването на овулацията организмът ви произвежда повече естроген, което кара цервикалната слуз да стане разтеглива и прозрачна, като яйчен белтък, което пък помага на сперматозоидите да доплуват до яйцеклетката, освободила се по време на овулацията. Количеството на цервикалната слуз и това как изглежда и се усеща тя, варира при различните жени. Ако секретът е лепкав и разтеглив или много мокър и хлъзгав, това е добър знак, че сте във фертилна фаза.

 • Изострени сетива

При някои жени по-чувствителното обоняние през втората половина на нормалния менструален цикъл може да е признак за овулация. В тази фертилна фаза тялото ви е подготвено да бъде по-привлечено от мъжкия феромон.

 •  Болезненост или чувствителност на гърдите

Чувствителните гърди или болезнените зърна могат да бъдат друг признак на овулация, благодарение на прилива на хормони, навлизащи в тялото ви точно преди и след ,,златния момент‘‘. Някои жени изпитват тази чувствителност непосредствено преди овулацията, докато други я усещат веднага след настъпването ѝ.

 • Лека тазова болка

Болката при овулация може да се усеща като остра или тъпа, нещо като спазъм от страната на корема, където яйчникът освобождава яйцеклетката. Този страничен ефект при овулация продължава между няколко минути и няколко часа. Възможно е също така да се появи леко вагинално кървене, гадене, но нищо страшно или тревожно.

 • Леко зацапване

Кафявото течение или зацапване по време на овулация е нормално, макар и не толкова често срещано. Този симптом на овулацията може да се появи, когато фоликулът, който обгражда и предпазва развиващия се ооцит (яйцеклетката), съзрява, нараства и след това се спуква, което води до малко количество кървене.

 • Промени в либидото

Промяната в либидото е друг често срещан симптом на овулацията. Някои жени забелязват, че сексуалното им желание се увеличава по време на овулация.

 • Промени в шийката на матката

По време на овулацията шийката на матката може да стане по-висока, по-мека и по-отворена. При много жени с редовен цикъл, непосредствено преди овулацията, шийката на матката ще бъде по-мека, но след нея ще се усеща по-твърда. Акушер-гинекологът може също да провери за промени в шийката на матката с помощта на спекулум и да ви даде повече насоки как да го направите у дома.

 • Гадене и главоболие

Много жени питат: “Може ли овулацията да ме накара да се почувствам зле физически?”. Отговорът е ,,Да”. Гаденето и главоболието са два възможни странични ефекта от овулацията, които се дължат на промяната в нивата на естрогена и прогестерона.

Независимо какво ,,казва медицината‘‘, помнете, че вие сте уникална и само вашият лекар може да намери и приложи, ако е нужно, индивидуален подход, с цел успешен финал!

Пожелавам ви две ,,усмивки‘‘ и до скоро (четене)!

Ваша д-р Марта