За екипа ни бе приятна изненда, когато от болница ,,Надежда'' обявиха началото на една нова и твърде нужна (не само по наше мнение) инициатива -- Училище за инвитро. По темата говорим с д-р Стела Чапанова. Тя е завършила Медицинския университет към Тракийски университет – Стара Загора през 2015 г, същата година става част от екипа на „Надежда“, където провежда и специализацията си. Придобива специалност по „Акушерство и гинекология“ през 2020 г. Преминала е курсове в областта на асистираната репродукция и минимално инвазивната гинекология в Барселона, Лисабон и Дубай. Член е на Българския лекарски съюз и ESHRE.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Защо, кога и какво да очакваме от Училището за инвитро?

Идеята на нашето училище за инвитро е да дадем от първа ръка надеждна, навременна и достъпна информация за лечението на репродуктивните затруднения. Инициативата е свързана с регулярни срещи на живо с репродуктивните специалисти на болница „Надежда“, които се осъществяват в два модула  - за начинаещи и за напреднали. Срещите се провеждат два пъти в месеца, на място в МБАЛ ,,Надежда“ след предварително записване през нашия сайт.

БЕБЕТО В УТРОБАТА УСЕЩА, АКО НЕ Е ЖЕЛАНО

Училището за начинаещи е насочено към двойките, които тепърва се сблъскват с репродуктивните затруднения. В него говорим за отделните стъпки, които им предстоят в процеса на лечение - кога и защо трябва да се направи консултация с репродуктивен специалист, какви изследвания са необходими при първоначален преглед и защо, какви процедури могат да бъдат назначени впоследствие. Като цяло искаме да отговорим на всички въпроси, вълнуващи пациентите, които сега тръгват по пътя към мечтаното дете.

Училището за напреднали е насочено към двойки с репродуктивни проблеми, които вече са направили първите си стъпки в асистираната репродукция, имат необходимите изследвания, минавали са през инвитро или инсеминация. Темите в този модул са по-специализирани и са ориентирани към определени причини за липсата на забременяване като мъжкия фактор, маточните причини, имулологични и генетични проблеми, засягаме теми като повтарящи се имплантационни неуспехи и спонтанни аборти. 

Какво знаем за яйцеклетката и яйчниковия резерв?

Разделянето на училището на модули не е случайно. При една двойка, на която ѝ предстои първа среща с репродуктивен специалист притесненията са свързани най-вече от последващите диагностични процедури – какви са, колко продължават, как се случват, болезнени ли са и куп други въпроси около предстоящия старт на лечението. Докато една двойка, при която вече е установен проблем и се работи по неговото разрешаване, търси по -- специфична информация за това, какво може още да се направи по отношение на терапията, така че да тя да има успех.

Разбира се, въпросите, които разискваме в училището, се обсъждат и в кабинета на репродуктивните специалисти. Но много често, поради притеснение, пациентите пропускат да попитат там своя лекар. Затова инвитро училището дава допълнителна възможност те да получат търсените отговори директно от специалист. 

КАКВО ХАРЕСВА ЯЙЦЕКЛЕТКАТА

Какви са най-често задаваните въпроси, които чувате от пациентите?

Най-честият въпрос, който ни задават е „Защо при нас не се получава?“ Отговорим ли на него, половината случай е решен. Ако при двойката вече има определена причина, започваме да търсим най-добрия начин за преодоляването ѝ и достигането до успешна бременност.

Разбира се, около въпросът „защо“ винаги възникват още много други – какво представлява дадена процедура, боли ли, крие ли опасности и др. В инвитро училището разясняваме изчерпателно всичко това. Говорим подробно за  инсеминацията и инвитро, обсъждаме протоколи за стимулация, методи за селекция на сперматозоидите, начина на оплождане на яйцеклетки, различни видове методи за диагностика и лечение и др.

Нишката на успеха

Доверието е онази невидима нишка, която свърза лекар и пациент, и заедно ги води по пътя към мечтаното дете. Ако тази нишка се скъса, всичко става много трудно. Без доверие – няма успех. Затова пациентите трябва да търсят своя лекар, този, в който имат вяра и който ги кара да се чувстват сигурни и спокойни по време на лечението.

Лекуващият лекар от своя страна трябва да работи за изграждането на тази връзка - с  честност, откровеност, добро прецизиране на съотношението полза-риск.

Факт е, че много хора не търсят помощ навреме поради страх, срам или просто смятат, че на тях това не може да им се случи. Въпреки че се говори открито за репродуктивните проблеми, темата е все още табу за много двойки. Репродуктивните специалисти пък биват свързвани единствено и само с инвитро процедурите. Но това не е така. Сферата на асистираната репродукция е обширна и подходите към третирането на отделните проблеми са строго  индивидуални и различни. Затова пациентите трябва да осъзнаят реалността на проблема и да се доверят на преценката на лекар – специалист по асистирана репродукция.

Числа и факти

Общоприетото правило е, че жени под 35 години трябва да потърсят репродуктивен специалист след 1 година опити за забременяване  без използване на предпазни средства. Жени над 35 години трябва да потърсят помощ по-рано - след 6 месеца опити. Това е така, защото с напредването на възрастта рязко спада яйчниковият резерв и бързо се покачва броят на гаметите с хромозомни нарушения. Разбира се, ако има установено съпътстващо заболяване или друг проблем, свързан с репродукцията, не трябва да се чака толкова време. Препоръката ми е жени с автоимунни заболявания, такива, с преждевременно намален яйчников резерв и пациенти с диагностициран туморен процес и предстоящи химио- и лъчетерапия, да потърсят своевременно помощ от нас, дори и да нямат партньор до себе си.

За ,,опасните съвети‘‘, които се оказват спънка пред успешното лечение…

Повечето двойки рядко говорят открито за проблемите, свързани със забременяването. Това е твърде лична тема, но ако решат да споделят с някой близък човек, за да потърсят подкрепа или съвет, получават много често именно тази препоръка „Не го мисли, ще стане“ или „Само се успокой и нещата ще се случат“.

Така обаче близките не помагат на семейството, търсещо причината за неуспехите си. Напротив, може дори да отложат навременното лечение. В тази ситуация изчакването не е приятел на двойката -- нито в психологически, нито в биологичен аспект. Затова посещението при акушер-гинеколог, специалист по репродуктивната медицина, е важно. Това означава целенасочено и компетентна диагностика на репродуктивните проблеми и навременното им лечение. Много често, като причина за липса на забременяване, откриваме нещо дребно, което се коригира лесно и бебето се случва по естествен път. В други случаи установяваме проблема навреме и чрез методите на асистираната репродукция стигаме до желания резултат. Но двойките не бива да изчакват прекалено дълго преди да ни потърсят, защото навременната диагностика и лечение са от изключителна важност.

И другата страна

В много случаи бременност настъпва и без инвитро, когато това е възможно. Например при липса на овулация, при наличие на полипи, миоми или някои аномалии на матката, които можем да коригираме чрез ендоскопски интервенции, при различни ендокринни нарушения, които могат да се компенсират с промяна в начина на живот и с  лечението при ендокринолог; при нарушения в спермограмата, които понякога могат също да бъдат коригирани и др. Но тук, отново се връщаме към темата за ,,доверието''. В това да вярваш на своя лекуващ лекар и заедно да търсите отговора на въпроса „Защо?“ навреме.

 ,,Защо не се получи…‘‘ и за силата да продължиш

Неуспешният опит - това може би е най- трудният момент както за пациентите, така и за техния лекар. В такива ситуации, въпреки бушуващите чувства, трябва да се има предвид, че всеки опит е ценен и носи важна информация за цялостното лечение - за това какво се е случило, кое не работи, защо и какво трябва да бъде променено следващия път.

Как емоционалното състояние на майката оказва влияние върху бебето преди раждането

В нашата болница след неуспешно инвитро имаме специална консултация с двойката, на която заедно обсъждаме опита. Представят се заключенията на екипа и какви са предполагаемите причини за неуспех. Заедно с това предлагаме различен подход към следващия опит инвитро, допълнителни изследвания или манипулации, ако такивава се налагат. Неуспехът не бива да води до безкрайно повторение на едно и също, а трябва да бъде повод активно да се търси причина и да се надгражда терапията. След въпроса „Защо се е случило така“, трябва да отговорим на въпроса какво по-различно ще направя, за да имаме положителен резултат следващия път.

Нещо, което силно вълнува дамите – опасна ли е за здравето в бъдеще хормоналната стимулация?

Това е основното притеснение на почти всички жени, които преминават през процедура инвитро – опасна ли е стимулацията. Първо, нека да кажа, че съвременните препарати са изключително пречистени и максимално доближаващи се до естествените хормони, които произвежда женският орнаизъм. Второ, стимулацията е кратка --  продължава само 10—12 дни. Трето — тя не може да изчерпи Вашия яйчников резерв, защото стимулираме растежа на антралните фоликули, които при един нестимулиран цикъл така или иначе ще загинат. Четвърто – хормоналните нива при стимулацията са подобни на тези, които всяка жена има по време на бременност.

Имена за момичета с три букви

Стимулацията не е толкова страшна, колкото изглежда в очите на пациентките и един опитен специалист, който подхожда внимателно спрямо индивидуалния случай при процедура инвитро, ще направи така, че всичко да мине без проблеми.  

В кои случаи препоръчвате свеж трансфер и обратно – замразен?

Подходът към отделните случаи е винаги е индивидуален. Традиционният вариант е стимулация, пункция, оплождане на яйцеклетките и свеж трансфер (трансфер в същия цикъл). Ако има останали ембриони, те могат да бъдат замразени и при евентуален неуспех, да се използват без жената да се подлага отново на стимулация и пункция. В някои случаи целта е извършване на PGT на ембрионите (предимплантационен генетичен тест на ембрионите). Тогава изчакваме ембрионите да се развият до ден 5 след пункция, прави се изследването и след това се замразяват. След получаване на резултата от PGT започва подготовка за замразен трансфер.

РАННА МЕНОПАУЗА

Спрямо индивидуалния случай, лекуващият лекар може да препоръча трансфер, след като се съберат определен брой ембриони при процедури на естествен цикъл. Тогава при всеки опит получените ембриони се замразяват и когато настъпи моментът, се прави трансфер с тях. Съществува и вариант за смесен трансфер - замразен и свеж. Стратегията е много различна при всеки отделен случай. Но пациентите трябва да знаят, че качеството на замразените ембриони и гамети не е по-ниско от тези при свежия трансфер. Успеваемостта е идентична и това как ще се подходи към конкретния случай, зависи от различни фактори.

Моят съвет към двойките, на които тепърва предстои среща със специалист, но се притесняват, е да потърсят репродуктивен специалист навреме и да не се страхуват. Когато има нещо неясно по време на лечението, нека да ни попитат. И да имат доверие на своя лекар, защото само така, с общи усилия и надежда, ще стигнем до мечтаната рожба.