Американската агенция по храните и лекарствата обяви, че за първи път е разрешила таблетка, предназначена за лечение на следродилна депресия - състояние, което изпитват много жени след раждане, но което дълго време е било обвито в табу, предаде Франс прес.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Медикаментът "Зурзуве" на лабораториите "Сейдж терапевтикс" е първият перорален медикамент, който е предназначен за лечение на следродилна депресия при възрастни, съобщава агенцията в изявление. Следродилната депресия е "сериозно и потенциално животозастрашаващо състояние, при което жените изпитват тъга, вина и чувство за безполезност", казва Тифани Фарчоне, ръководител на отдела за психиатрия към Американската агенция по лекарствата.

Всяка година около половин милион американски жени изпитват следродилна депресия. "Достъпът до перорален медикамент ще бъде благоприятен вариант за много от тези жени, които се сблъскват с екстремни, а понякога дори животозастрашаващи чувства", включително мисли за самоубийство, допълва Тифани Фарчоне, цитирана от БТА. Според две изследвания пациентките, които са получавали гореспоменатия медикамент, са показали значително подобрение на симптомите от тези, приемали плацебо. Властите препоръчват да се приема по една таблетка от 50 милиграма всяка вечер в продължение на 14 дни. Цената на медикамента засега не се съобщава.

Роди се Мартин - още едно семейство сбъдна мечтата си за дете

Днес около една на всеки осем родилки изпитва симптоми на следродилна депресия, а от тях само една четвърт се лекуват, посочва Асима Ахмад, медицински мениджър на компанията "Карот фертилити". И макар че "съществуват редица лекарства, които лекуват депресия, зуранолонът (активната съставка на гореспоменатия медикамент), има по-бърза ефикасност и по-кратко време за лечение на следродилната депресия от другите вече налични лекарства", казва експертката.

Да помогнем на малката Анелия - нуждае се от средства за лечение

Медикаментът "Зурзувае" може да започне да действа само след три дни лечение, посочва тя. Агенцията по лекарствата съветва да не се шофира по време на лечението поради странични ефекти. Асима Ахмад изтъква, че вече съществува друго лекарство - "Брексанолон", но то изисква интравенозно инжектиране на всеки 60 часа.

Източник: https://www.actualno.com/