С наградата „Ангелско сърце“ и званието „посланик“ на каузата за повече родени деца в България беше отличен министърът на финансите Асен Василев. Статуетката и сертификата му бяха връчени от Мария Янева от Фондация „Искам бебе“.

Дъщерята на Стойко Сакалиев спечели битката с рака

За първи път от 14 години държавата увеличава финансирането за ин витро опит. На проведената среща с ръководството на организацията преди церемонията Асен Василев съобщи, че в гласувания бюджет за 2023 г. са заложени 2 млн. лв. за извършване на дейности по асистирана репродукция при лица с репродуктивни проблеми. Тези допълнителни средства ще компенсират нарастването в цените на консумативите и ще се гарантира високото качество на процедурите. С осигурените средства държавата ще покрива финансирането до 6000 лв. за една инвитро процедура, като увеличението е с 1000 лв. Очаква се следващата седмица правителството да приеме постановление за увеличението, съобщи министър Василев.

Промените, които настъпват след раждането на детето, трябва да се приемат като възможност за развитие на връзката

Няма да се налага доплащане за ин витро процедури - в проекта на бюджет за 2024 г. ще се предвиди осигуряването на допълнителни 4 млн. лв. за тези дейности. С общ ресурс от 24 млн. лв. ще се постигне покриване на значителен дял от реалните разходи на репродуктивните клиники, поради значителния ръст в цените на лекарствата и специализираните консумативи. „Борбата с демографската криза не е само на думи, това са конкретни действия във всеки един момент“, подчерта министър Василев.

Серина Уилямс разкри пола на бебето

„Днес официално постигнахме най-голямата си победа – пациентите вече няма да имат проблем при финансирането на ин витро процедури, защото няма да се налага да доплащат за тях. По този начин ще ползваме една качествена европейска услуга, за да сбъднем най-голямата си мечта – да станем родители“, това заяви Мария Янева, председател на Управителния съвет на Фондация „Искам бебе“. Тя благодари на  финансовия министър, че е подкрепя призива на организацията и в бюджета за тази и следващата година са заложени необходимите средства.  В продължение на 2 години фондация „Искам бебе“, заедно с Йорданка Костадинова, която още като депутат в 47-то и 48-то Народно събрание припознава каузата се борят активно пациентите с репродуктивни проблеми да имат повече финансиране и достъп до добра медицинска услуга. Плод на техните усилия е и вече действащата наредба, която дава медицинския стандарт, по който центровете за асистираната репродукция да работят. С нея правата, сигурността и  генетичен материал на пациентите е защитен, допълни тя.

Ах, хрема и запушено носле -- kak да помогнем на бебето

Над 20 000 деца са родени с подкрепата на държавния фонд за асистирана репродукция от 2009 г. досега, каза Радина Велчева – основател на фондацията. Клиниките и пациентите ще могат да се възползват от предвиденото увеличение. Средствата ще се използват за заплащане на лекарства, лекарския труд и биологични медицински изследвания.

Видео от събитието вижте тук.