Когато чуем думата ,,вундеркинд'' веднага в ума ни изникват образи от древни предания или личности като знаменития Моцарт, който още на 3 години изумявал околните с изключителните си музикални дарби, а на пет вече композирал първите си музикални произведения.


Децата чудо обаче не са част от отминала епоха. Те са тук и днес – родени през втората половина на 20-и или в началото на XXI век, от различни континенти.

За най-умно дете в света е признат южнокореецът Ким Унг Йонгроден през 1963 г. При тестването за определяне на коефициента на интелигентност е получил , 210 точки. На 3 години той започва да посещава лекции по физика в Корейския университет „Ханянг”. По това време вече умее да чете на корейски, японски, немски и английски, а на 6 години е поканен да работи за НАСА.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Мюсюлманският свят пък се възхищава от феноменалната памет и изумителната мъдрост на иранско момче, родено през 1991 г. Когато е само на 2 години, Мохамед Хюсеин Табатаи вече знае наизуст 30 сури (глави) от Корана. На 5-годишна възраст той става истински ислямски проповедник и стъписва с умението си на всеки въпрос да отговоря със стих от свещената ислямска книга. На 6 години получава докторска степен от Университета в Ковънтри, Англия.


Близките на друго дете чудо, израснало в американския щат Вирджиния, уверяват, че още на 18-месечна възраст Грегъри Смит (роден през 1989 г.) вече решава първите си математически задачи със събиране и изваждане. От невръстна възраст той проявява интерес към математиката, биологията и политическите науки. На девет години завършва средното си образование, а преди да навърши 16, вече е магистър по математика. Номиниран е за Нобелова награда за мир като един от най-младите защитници на детските права по света. Той планира след 40-ата си година да се кандидатира за президент на САЩ.
Освен точните науки изкуството също се радва на необикновени деца.
Един от най-актуалните примери е от 2009 г. – 2-годишната художничка Аелита Андре. Когато майка й занася нейни картини на известен галерист от Мелбърн, тя не издава пред него възрастта на авторката. Галеристът е очарован от творбите и ги излага на показ в галерията си. Зад гърба си невръстната художничка вече има самостоятелна изложба с продадени картини с цени между 300 и 2000 долара. Родителите на Аелита, които са творчески личности (фотографка и художник), твърдят, че за тях оценката на критиците не е от значение, по-важно е очевидното удоволствие, с което дъщеря им рисува.
Нашите почти съседи – молдовците, може би с основание претендират да влязат в Книгата за рекорди на Гинес със своята най-малка музикална звезда в света, записала първата си песен на 3-годишна възраст и изнесла самостоятелен концерт, преди да навърши 5. Тя е Клеопатра Стратан – дъщеря на известен молдовски музикант, чиято слава стига чак до Япония.

ПОВИШАВАНЕ НА РОДИЛНАТА ВЪЗРАСТ

За жалост обаче, свръхспособностите на малките понякога събуждат свръхамбиции у големите. Затова психолозите напомнят на родителите на деца с особени дарби, че да се стимулира талантът на детето не означава то да се лишава от емоциите на истинското детство…