Най-високата раждаемост от създаването си преди 15 години отчете клиниката по акушерство и гинекология към болница „Селена“ за миналата 2021 година. Под покрива на лечебното заведение за периода са проплакали рекордните 2741 новородени, с 13,7% повече от родените там през 2020 година 2411 бебета. Така за трета поредна година болница „Селена“ се нарежда на второ място в страната по брой новородени бебета след столичната „Майчин дом“.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Повишаване и на броя на близнаците отчитат от най-голямата специализирана болница за женско здраве в Южна България. 94 двойки радост са посрещнали медицинските екипи на „Селена“. Една от причините за ръста е задълбочаващият се у нас през последните години проблема с репродуктивното здраве и нуждата от медицинска намеса за достигане на бременност. „Качеството на инвитро услугата в България доказано не отстъпва на това в чужбина и все повече двойки предпочитат да се доверят на специалистите у нас. През последната година имахме няколко двойки пациенти с правени редица неуспешни инвитро процедури в Турция. Щастливи сме, че съвместните ни усилия доведоха до щастлив край и сбъдване на мечтата им за родителство. Три от петте двойки са с близнаци.“, разказват от болница „Селена“.

За поредна година лечебното заведение отчита и ръст на средната родилна възраст, която за 2021 година е 33,9 години. Най-младата родилка за периода е на 16 години, а най-възрастната – на 56 години. 32 са жените, родили успешно в специализираната болница, на възраст над 45 години.

Положителна тенденция отчитат от болница „Селена“ за значително увеличаване на броя на многодетните семейства. „Ако до преди година – две имахме в месеца средно по едно трето или четвърто бебе в семейство, сега имаме всяка седмица, дори по-често“, разказват от клиниката по акушерство и гинекология на болница „Селена“ и допълват, че са щастливи, че пандемията не се е отразила негативно на работата им.

В отделението за лечение на бременни жени с ковид успешно са излекувани 94 пациентки. А акушер-гинеколозите от болница „Селена“ апелират бременните и кърмещите жени да се ваксинират като уверяват, че ваксинацията срещу коронавирус не крие риск нито за майката, нито за бебето.